Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - katilav

Sayfa: [1] 2 3
2
Tartışma Platformu / Ynt: Nüfus Konusu
« : 11 Haziran 2013, 14:41:25 »
Nasıl bir krallık hayal ediyorsan o kadar nüfus ekleyebilirsin bence. Eğer Çin gibi kalabalık ve köklü bir krallıksa milyarla ifade edebilirsin. Soğuk ve sakin İzlanda krallığından söz edeceksen yüzbinler yeter. Krallık senin hayalgücü senin. (her salataya limon olmuyorum değil mi?)

Milyar işi biraz zor aslında. Zira eskiden Dünya bu kadar kalabalık değildi. Bir insanın iki çocuğu oluyor o iki çocuğunda iki çocuğu oluyor şeklinde zaman ile doğru orantılı olarak nüfus artıyor. Bunun yanı sıra tıp çok daha ilerlemiş olduğu için ölü doğum sayısı az oluyor ve doğanların sayısı eskisi kadar olmuyor.

En basitinden eskiden insanlar gripten ölürlermiş şimdi ise senede 2-3 kere olup umursamıyoruz bile. O yüzden nüfusun daha düşük sayılarda olması en mantıklısı bana göre.
bu başka bir dünya olduğu için geçerli değil ama tabi ki genelde bu tür hikayeler eskiyi anımsatır. Ayrıca Yüzüklerdekini hesaplamak için asker sayısından gidebiliriz, sanırım var asker sayısı onal çarp nüfus işte herkes askere alınmıştır savaş durumu

3
Tartışma Platformu / Ynt: Nüfus Konusu
« : 09 Haziran 2013, 23:04:41 »
Bunun belli bir cevabı var mı sence? 8976854684 milyara kadar çıkabilir, fantastik edebiyat ya hani.. Fantastik olmayacaksa şu anda var olan ülke nüfuslarını inceleyebilirsin.
yüzüklerdeki nüfus var mı elinizde?

4
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Ve Bilim Kurgu
« : 08 Haziran 2013, 14:00:29 »
Yalnız, yanlış bir bilgi var fantastik edebiyat tanımınızda. Fantazyanın, Tolkien ile başlatılan bir akım olduğunu ifade etmişsiniz. Fantastik metinlerin tarihçesi millattan öncesine dayanır. Tolkien ile başlayan ise "modern fantazya" ya da "modern fantastik edebiyat" olarak tanımlanır.  Dolayısıyla burada örneklendirdiğiniz "modern" ve "epik" ifadeleri de yanlış bir tanımlamadır. Fantastik edebiyat kendi içinde birçok alt türe ayrılır. O alt türler içinde bu saydığınız eserleri kategorilendirmek gerekir.

Ayrıca her ne kadar hayal gücüyle yoğrulmuş yazıtlar olsa da, kendi içinde bir tutarlılığı, bir "mantığı" olması gerekir okuduğumuz metnin. Aynı zamanda ebedi dili de önem arz eder.

Fantastik edebiyat ile alakalı daha detaylı bilgi için sizelere ŞU İNCELEMEYİ öneririm. Gerek detaylar gerekse akademik dil kullanımıyla oldukça bilgilendirici bir yazıdır, tavsiye ederim.

Son olarak mesajınızda "bilim kurgu" ve "bilimkurgu" sözcüklerini aynı anda kullanmışsınız. Metnin genelinde tutarlılık gözükmesi için bu ifadelerden sadece birini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Bizler genellikle bilimkurgu şeklinde tanımlıyoruz, (bkz: Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği / FABİSAD) siz de o şekilde ya da terimi dilimize kazandırmış Orhan Duru'nun ifade ettiği biçimde, "bilim-kurgu" olarak kullanabilirsiniz.
Tolkienden önce de vardı ama o edebileştirdi yani belli bir düzene soktu diyebilirim zaten bu ilk denemem birçok yanlışım olabilir.

5
Tartışma Platformu / Fantastik Ve Bilim Kurgu
« : 07 Haziran 2013, 16:40:31 »
 Yanlışlarım varsa lütfen düzeltin. ;D

FANTASTİK Mİ, BİLİM KURGU MU?

Bu soruya yanıt vermeden önce neyi sorguladığımızı iyice öğrenmek için iki şeyin de tanımını yapmalıyız. Fantastik ve Bilim Kurgu birbirine çok karıştırılır ancak ikisini ayıran çok önemli ve bariz noktalar vardır.
Öncelikle fantastik kavramına açıklık getirelim. Fantastik Edebiyat demek; insanların yazdıklarını bilimsel yollarla kanıtlama kaygısı gütmeden, tamamen hayal gücüne bağlı ve hayal gücünü geliştiren, genelde de herhangi bir siyasi düşünceyi yaymak üzerine kurulmamış bir kurgudan oluşan 20. Yüzyılda J.R.R. Tolkien tarafından başlatılan bir akımdır. Fantastik eserler, çoğunlukla dünyadan uzaklaşıp hayal gücümüzün neler yapabileceğini göstermek için tercih edilen bir türdür.
Evet, fantastiğin tanımını yaptığımı sanıyorum şimdi ise bilimkurguya gelelim. Bilimkurgu fantastik edebiyattan daha önce doğmuştur. Jules Verne, H.G. Wells ilk temsilcileridir. Fantastikle arasındaki en büyük fark yazdıklarını kanıtlama kaygısının olmasıdır. Teorikte mümkün olan ama pratikte mümkün olmayan ya da çok zor olan şeyleri olmuş gibi gösterir. Bu yüzden aslında hafif fantastik tadı vardır. Ama anlattıkları bilimseldir ve fantastik kadar uç noktalara gitmez. Bilim kurgu eserlerinin fantastik eserlerden farkı hikâye kapsamındaki kurgusal ögelerin çoklukla doğa kanunları üzerine yapılmış bilimsel önermeler ya da ispatlar dâhilinde olası olmasıdır (yine de hikâyedeki bazı ögeler hala tamamen yaratıcı kurgulardan ibarettir).
Tanımlamaları yaptıktan sonra şimdi hangisi ne yönden iyi ona gelelim.
Fantastik edebiyatın amacı tamamen dünyanın gerçekçiliğinden, sıkıntılarından kurtulup, evinizin bir köşesine kurulup okuyacağınız türde eserlerdir ve anlatılan konular genelde aynıdır. Ben fantastiği ikiye ayırıyorum; modern ve epik diye. Modern olanlar bildiğiniz gibi (filmleri de sayarsak) Harry Potter, Transformers, Twilight, Star Wars (neden olduğunu anlatacağım) gibileridir. Eski tarzdalar ise Yüzüklerin Efendisi, Narnia sayılabilir.
Fantastik Kurgu, birçok kişi tarafından “çocuk kitabı” saldırılarına maruz kalmıştır. Hâlbuki bu onların hayal güçlerinin yeterince gelişmediğini ifade eder. Çünkü insan hayal gücü gelişirse ancak dünyayı daha iyi bir gözle görebilir ve bunun belki de en etkili yolu fantastik okumaktır. Ancak şu da vardır ki yayınlanan eserlerin birçoğu artık birbirine çok benzemeye başlamıştır. Bunun engellenmesi ne yolla mümkün olabilir? Neden yazarlar daha değişik fikirler üretmiyor? Tamam, üretenler var ama neden bunların çoğunluğu oluşturmuyor?
Aslına bakarsanız yukarıdaki soruların yanıtını tam olarak bilmiyorum. Tahminimi söyleyeyim yine de; bu sorunun kökeni fantastiğin tanımını tam olarak yapamamaktır. İnsanlar fantastik deyince hemen akıllarına karanlık güçler geliyor ki bunlar çok güçlü, iyiler güçsüz ama nasıl oluyorsa onları yeniyor. Düşüncesi bu. Ama sizin de yorumlarınızı bekliyorum. Sadece bu özenti sorunu için değil, yazdığım diğer şeyler için de. Yorumlarınızı bekliyorum. Özellikle özenti konusunda çıkmazdayım, yardım edin, neden özenti?[blockquote]' is not a valid dice string![/blockquote]

6
Liman Kütüphanesi / Ynt: Beğendiğiniz Alıntılar
« : 03 Haziran 2013, 15:43:19 »
Ben Edmond Dantes'im
Monte Kristo Kontu

7
Tartışma Platformu / Nüfus Konusu
« : 03 Haziran 2013, 01:28:20 »
Merhaba arkadaşlar sizlere şu soruyu sormak istiyorum
Krallıklarda ne kadar nüfus olmalı? En iyisi lotr'dan örnek verin, kitapta o kadar ayrıntıya inilmese de en azından tahmini olarak biliniyordur.  :fight:

8
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyatın Amacı
« : 01 Haziran 2013, 12:23:02 »
Ben şaka yapmıyordum :). Ben çok rahatsız oluyorum "fanta" edebiyatı/kitapları denmesinden. Sitede tek diyen de sizsiniz, garip duruyor. Bu da sizden bir ricamdır.
iyi fantastik diyelim

9
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyatın Amacı
« : 31 Mayıs 2013, 18:25:57 »
Fantastiğe kısaca "fanta" demesek çok hoş olacak. Gerçekten çok itici duruyor.
gerçekten öyle ama uzun uzun yazmak da elimi yoruyor. Şaka bir kenara atalım da soruya bakalım ;D

10
kızım olsa arwen, oğlum olsa Legolas koyardım

11
Tartışma Platformu / Fantastik Edebiyatın Amacı
« : 31 Mayıs 2013, 18:06:55 »
Sorum şudur arkadaşlar;
1-Fantastik edebiyat sadece hayal gücünü zenginleştirmek için mi yazılmıştır?
2-Belli bir düşünceyi aşılamak isteyen fanta kitapları var mıdır?
3-Bunlara örnek veriniz

12
Televizyon / Ynt: Hangi dizileri seyrediyorsunuz?
« : 30 Mayıs 2013, 16:17:02 »
son günlerde revolotion teen wolf game of thrones

13
alisei alarga ne anlayamadım

düzenleme: özür hikayeyi tam okumamışım.
Spoiler: Göster
Editörden Not: Elimizden geldiğince yazım kurallarına dikkat edelim.

14
Kurgu İskelesi / Ynt: Kusursuz Plan
« : 25 Nisan 2013, 23:41:51 »
iyi yazmışsın yalnız yabancı isimler görünce biraz şaşırdım diğer üyelerin de dediği gibi

15
Kurgu İskelesi / Ynt: Anise-î Alarga
« : 21 Nisan 2013, 20:31:31 »
sanıyorum berke rüya görüyor ve az sonra uyanacak ( devamı varsa tabi).
Yok efendim öyle bir klişeye bağlamam mevzuyu merak etmeyin :).
bim ne yahu?
Bim bir market zincirinin markası :). Çok ucuz olmalarıyla bilinirler.
Hikaye tam olarak gelişme bölümünde bitmiş. Yani tam ilginç ve heycanlı bir durum ortaya çıkmışken sonuca bağlanmak yerine pat diye bitivermiş gibi.  Devam edeceğini varsayıyorum bu durumda. Betimleme yapmakta sıkıntı yaşamıyor gibisin ve çizim yapan biri olduğunu bildiğimden bu gayet normal bir durum. Onun dışında soru ekleri 'mi , mı' ayrı yazılması gerek. En büyük dilbilgisi hatası onlardı sanırım.

Eline sağlık, umarım devam edersin. Yarım kalan öyküleri hiç sevmem :)
Yorumunuz için teşekkür ederim. Devam ettirmeye çalışacağım ve artık dilbilgisi hatalarına daha çok dikkat ediyorum.
hayır bimi çok iyi biliyorum da neden hikayeye koydun onu pek anlayamadım

Sayfa: [1] 2 3