Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Subotai

Sayfa: [1] 2
1
Ülkemizde daha önce yayınlanmamış Moorcock eserlerini çevirmek gibi bir planınız var mı?

2
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 19 Kasım 2016, 03:56:38 »
Elric'in ilk cildinin ikinci öyküsünü okuyorum. Daha doğrusu okumak için kendimle cebelleşiyorum. Bu kadar kötü bir çeviri hayatımda görmedim,okumadim. Neredeyse her cümlede sıkıntı var. Böyle güzel bir seriye böyle bir çeviriyi nasıl reva gördü İthaki anlayamıyorum. Hikayeler o kadar güzel ki çeviri berbat olmasina rağmen hikayelerden zevk alıyorum. Çeviri iyi olsaydı tadından yenmeyecekti.. Ve soruyorum serinin devamı da bu şekilde iğrenç çevirilerle mi gelecek?

Tartışmaya mahal vermek istemem ama örnekler üzerinden hareket ederseniz daha objektif bir yorum olur. Hemde bizde istifade etmiş oluruz. Elimde orjinal dilinde materyali olmadığı için bu konuda kendimi aydınlatamıyorum malesef; güzel bir çeviri gibi gelmişti bana.

3
Ara Dünya' nın devamı hakkında bilgisi olan var mı acaba?

4
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 03 Mayıs 2016, 13:34:54 »
Elric devam kitapları için yaklaşık bir tarih bileniniz var mı?

5
Güncel / Ynt:
« : 08 Mart 2016, 22:56:10 »
Sözlük arkaplanda çiftleşme aracı olarakta sosyomatın boşluğunu doldurduğundan varlığını devam ettirecektir.

lenovo cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


6
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 23 Eylül 2015, 22:58:37 »
Bu edisyon dönemin pulp dergilerinde yayımlanmış olan hikayeleri de kapsıyor. Yani daha önce 6.45 basmış olduğu kitaplardan hacim ve içerik olarak gayet farklı. Her şeyden önce kitap hazırlanırken, hikayelerin ve romanların basım tarihleri değilde olayların kronolojik sırası dikkate alındığından, Elric'in kral olmadan önceki maceralarını da okuyacağız. Ardındansa aynı minvalde devam eden birkaç kitap daha var galiba. Yanlışsam biri beni düzeltsin !

Bu yüzden Elric Destanı'na başlamak için daha doğru bi tercih olamaz, diye düşünüyorum...

Aksine kronolojik sıra değilde basım yılları dikkate alınıyor bu derlemede.

Moorcock Elric' in önceki dönemlerini daha sonradan tamamlamış ki Stormbringer kronolojik olarak son öykü olsada ilk basılı Elric öykülerinden. Starwars gibi bir gelişimi var yani.

7
Müzik / Ynt: Şu Anda Ne Dinliyorsunuz?
« : 23 Eylül 2015, 11:02:13 »
Elric ve Hawkmoon' dan sonra darısı başına Corum Jhaelen Irsei

8
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 21 Eylül 2015, 19:04:29 »
Sebebi Elric serisinin benim gözümde çok önemli bir yere sahip olması. Günümüzün Sissoylu gibi yepyeni büyü sistemleri getiren kitaplarıyla ya da karanlık fantastiğin dibine vurmuş Taht Oyunları'yla karşılaştırılma hatasına kurban gidip hak ettiği değeri görmemesinden endişeleniyorum.

"Karşılaştırma hatası" olarak işaret ettiğiniz şey sadece Elric için değil çok rahatlıkla genele dahi vurulabilecek bir hata türü; insan katılmadan edemiyor. 

9
Belki de hayal ettiğimiz kadar geniş bir kitlesi yoktur; en azından ben ona yoruyorum.

10
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 11 Temmuz 2015, 16:21:55 »
Şeklen benzemeyi (saç, ten, hastalık vs.) edebiyat açısından yansıma olarak görmüyorum demek istiyorum açıkcası.

Ekleme: Kılıç ve Büyü öyküleri, Karanlığın Halkı hikayesinde O' Brein ağzından Conan portresine bak mesela. Hatta karakterlerin Eternal Champion olarak olmasa dahi iç içe geçmeleri gibi bir olaya dahi girilmiş.

11
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 11 Temmuz 2015, 14:54:49 »
İlkin Conan her zaman kazanmaz, mutlu sonlara erişmez ama hayatta kalır. Bunun sebebide Conan' ın medeniyet ve insanların medeniyet altında taktığı maskeleri düşürüp yozluklarını gösterdiği bir simge olmasıdır. REH bu konuda çok sabit fikirlidir. İyinin içine giydirilmiş kötü, gri ve yozluk o kadar fazladır ki bu şudur diye keskin ayrımlar yapamazsın. Kanon kötüler ne kadar REH hikayelerinde varsa Moorcock hikayelerinde de vardır. Ama kanonların olması ikisini de kötü ve iyi ayrımında keskin sınırlara götürüyor diyemezsin.

İkincisi Conan genel geçer bir ahlak sahibi değildir ve nokta atışları yapmaz. Kadında öldürür, çocukta öldürür. Sadece sevişmek için bir kadına yardım dahi edebilir. Kendisine yapılanı asla affetmez. Fazla gridir yani. Sebepleri vardır.

Conan' ı anlamak için (REH' in bir çok konudaki sabit fikrinide gözeterek) Two-Gun Bob' u ve mektuplarını bir gözden geçirmenizi öneririm.

"Kılıç ve Büyü" karakterlerini genel olarak grilikten uzak tutmanıza zaten bir anlam veremediğimden oraya değinmiyorum.

Red Sonja' yı ise Howard' ın haçlı seferlerine yönelik bir hikayede ateş başında anlatılan bir backround karakteri olarak hatırlıyorum. Sadece ismen REH' e aittir. Var olan çizgi romanlar önce Marvel' ın sonrasında Dynimite' ın giydirmesinden ötesi değildir.

Kull ise REH araştırmacılarının söylediğine göre Conan' ın prototipi zaten.

Raistlin ve Drizzt dediğiniz gibi şeklen benzetilmiş ama kavram ve konsept olarak çok farklılar. Hem REH hemde Moorcock fazla eleştirel yazan ve hayatta da fazla sabit fikirli (ortak paydaları var) insanlardır. REH safi eleştiriyken Moorcock gönderme doludur. Ne Raistlin' de ne de Drizzt' te bu derinlikte bir eleştiri ve göndermeye rastlayabilirsiniz.

İşin kaynağına bakarsak keskin fikirleri ile Moorcock ve REH eleştirel olma yanlarıyla benzeşirken, Weis, Hickman ve Salvatore gibi yazarlar ortam adamı olmaktan ve güzel bir kaç fikirin üzerine ortama göre serüvenler inşa etmekten öteye gidemezler. Özgünlükleri sıfıra yakın neredeyse. Hani şu Atv' de sonu gelmez Delta Force serileri gibi derinliksiz görüyorum.

Yansıma mıdır? Belki... Lakin özgünden şekil olarak araklanan ve çok çok çok zayıf bir gölge belirginliğinde bir yansıma.

12
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 11 Temmuz 2015, 13:17:21 »
Öncelikle yorumumu bir saldırı olarak algılamayıp fikir farklılığı kapsamında değerlendirdiğin için teşekkür ederim. Ortak deneyimlerin farklı algılaması doğal bir süreç zaten.  

Devamlılık ve girişim konusu ise yayın evlerinin finansman yapılarının güçlülüğü ile sınırlanıp kalmış ülkemizde. Mesela Yapı Kredi, Dost, İletişim en satmaz dediğin eserleri bile çatır çutur basabiliyor. Öte yandan finans yapısı güçlü olup tüm yatırımlarını risksiz girişimlere harcayan yayın evine ise ticareti dahi kavrayamamış, politika geliştirmekten yoksun, amatör ve kötü yöneticilere sahip olarak sınıflandırabilirim. Biraz öngörü lazım -tabi şuursuz bir öngörüde felakete götürür. O da vasıfla alakalı bir konu. Sezgisel doğru karar alabilmekte bir yetenek ki sistemler bile buna evriliyor zaten. "Optimali sadece piyasadan takip ve tespit edebilmek zor!" diyorum yani.

13
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 11 Temmuz 2015, 05:53:14 »
Elric' in tanıtılması ve etkisi -ister kavram, ister tüm fantazya- konusunda "ışıklı fantezilerden" örnekler verilmesini isabetli bir seçim olarak görmüyorum. Genel olarak Moorcock fantezisini "Kılıç ve Büyü" konsepti içinde değinilebilecek ve REH' ten gelen bir geleneğin yeni kavramlarında katıldığı (Multiverse, Eternal Champion) geliştirilmiş bir yansıması olarak gördüğümü de belirtmeliyim.

Yansıma olarak bir Raistlin ve Drizzt örnekleri en fazla metin düzeyinde şeklen/formülasyon bir iki özellik (hastalık, hırs, iç sorgulama ekle) alabilir lakin ardılları için örnek gösteremesem dahi öncülü olarak ve iyi bir karşılaştırma yapabilmek adına REH' in Conan ve diğer bir çok karakterini şekilden ziyade kavram olarak Elric' e daha çok benzetebilirim -ki bu yüzden Conan ile Elric arasında bir macera ve ilişki kurulabilirken (Marvel Comics) kimse Rasitlin ve Drizzt ile Elric' in ortak bir macerada koşabileceği bir iş çıkarmamıştır. Birçok bilim kurgu dahi Moorcock evrenlerine, karakterlerine ve konseptine "ışıklı fanteziler" den daha çok yaklaşmıştır -ki Moorcock çoklu evrenlerinin hepsi fantastik diyarlarlardan oluşmaz. Zaten Moorcock' ın kendisi dahi şekilden ziyade "kavram olarak benzetmekten/öz paylaşımından/şeylerden" Eternal Champion kavramını geliştirmiştir.

Ama mesela Moorcock' ın TSR kadrosunda bir dönem yer edindiğini, Alignment kavramı, Multiverse kavramı ve Monster Manuel gibi bir çok kavram ve kaynağa katkı sağladığını söyleyebilirim.

Örnek gösterebileceğim yazılar:

http://hititgunesi.blogspot.com.tr/2006/11/micheal-john-moorcock.html



Hazır eklemişken son dönemde Moorcock elinden çıkmamış olsa da çok hoşuma giden bir grafik romanı önermek isterim:

http://www.comicvine.com/elric-the-balance-lost/4050-40072/

14
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 09 Temmuz 2015, 23:04:55 »
Birkaç ay önce paylaştım. Bu başlık altında bazı soruların cevabını içermesinden dolayı alıntılıyorum.

Çıkacak Elric Destanı konusunda İthaki Yayınevi' ne attığım mail sonucunda şöyle bir bilgilendirmede bulundular.

"Elric Destanı daha önce 6.45’ ten çıkan baskıyla aynı olmayacak. İthaki olarak özel bir koleksiyoncu edisyonunun haklarını aldık. Daha önceden yayımlanan hikayeler bizimkiler içinde bulunuyor ancak kronolojik sıraya göre. Bunun yanı sıra her kitap için özel olarak yazılmış makaleler, önsözler ve Moorcock’ın mektupları ve önemli sanatçılardan çizimler de kitaplara eşlik ediyor. Haliyle kitapların isimleri de farklı olacak. Kitaplar 6 cilt ve en azından ilk kitabı bu sene içinde yayıma uygun hale getirmek istiyoruz."

Verilen ipuçları (makale, önsöz, mektup, artwork içerikleri ve 6 cilt olması gibi detaylar) ile yaptığım küçük bir araştırmayla basılacağını tahmin ettiğim derleme ise şu olacak gibi duruyor:

http://www.isfdb.org/cgi-bin/pe.cgi?25647

-Umarım tahminimde yanılmam-

Ve en son olarak belirtmeliyim ki genel bilginin aksine Elric Destanı 6.45 tarafından tamamlanmadı. Seride çevrilmeyen kitaplar mevcut:

The Elric Saga

1. Elric of Melniboné (1972) also appeared as:
Variant Title: The Dreaming City (1972)

2. The Sailor on the Seas of Fate (1976)

3. The Weird of the White Wolf (1977)

4. The Sleeping Sorceress (1971) also appeared as:
Variant Title: The Vanishing Tower (1977)

5. The Bane of the Black Sword (1977)

6. Stormbringer (1965) also appeared as:
Variant Title: Storm Bringer (1984)

7. The Fortress of the Pearl (1989)

8. The Revenge of the Rose (1991)

9. Elric: The Return to Melniboné (1973)



Daha önce Moorcock eserlerine el atmayanlar için reklam mahiyetinde eklemek istediklerim var:

Aranızda masaüstü rol yapma oyunları tutkunları varsa adını World of Darkness Setting' i ile duyuran White Wolf firmasının isminin Elric' in sayısız lakaplarından birinden geldiğini bilirler. Yine aynı oyun stüdyosundan çıkan Exalted Evreni, Moorcock' ın çoklu evreni içinde geçen bir diğer dünyadan etkilenilerek (Runestaff-Hawkmoon) tasarlanmıştır.

Ayrıca Gaiman' ın Moorcock sevgisinide referans olarak eklemek gerek.

15
Duyurular / Ynt: Elric Destanı Eylül'de Geliyor!
« : 09 Temmuz 2015, 13:08:51 »
Çok geçmiş,  daha erken bekliyordum. Neyse geç olsunda yeterki olsun hatta altı cildine tamamlansın.

Yayınevi bir ara çıtlatmıştı haziran diye. Yani beklentiyle oluşan göreceli bir geçlik algısı bendeki. Genelgeçer değil.

Sayfa: [1] 2