Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - Kharas

Sayfa: [1]
1
Ütopya/Distopya / Hayvan Çiftliği - George Orwell
« : 05 Aralık 2010, 02:08:41 »
Tam Adı: Hayvan Çiftliği: Bir Peri Masalı
Yazar: George Orwell
Sayfa sayısı: 158

Tam adının yazmamda aslında güzel bir amaç var. Yeni basımını okursanız mutlaka önsözünü okuyun derim. Daha önceki çevirilerinde kitap çocuk kitabı sanılmasın diye Bir Peri Masalı eklentisi kitaplarda basılmamış. Fakat George Orwell'ın amacının bir distopya, var olana hayvanları model alarak bir eleştiri olduğu için yanlış anlaşılmalalara mahal vermemek adına bu yol seçilmiş.

Gelelim asıl meseleye, konuya. Bir çiftlik dolusu hayvanın sahiplerinin zorbalıklarına dayanamayarak isyan etmesi ve birlik olup insanları (ya da insan rejmini diyim) devirmesini konu alıyor. Ama asıl olaylarda bu noktadan sonra başlıyor. İnsanlar devrildikten ve çiftlikten sürüldükten sonra, müşterek bir hayat sürüyor çiftlik hayvanları. Kendi kurallarını koruyorlar. Eşitliği temel alıp, herkes bir emek sarfederek ortaya insan sahiplerinin kurduğundan çok daha iyi bir sistem çıkartıyorlar. Öyle ki, çiftlik çok daha verimli hale geliyor ve değeri artıyor. Çifltiğin ismi de değişiyorve Hayvan Çiftliği adını alıyor.
Gel zaman git zaman, düzen bir yerden sonra kendi kendini yıpratmaya başlıyor. Domuzların yönetiminde olan bu müşterek hayat Napoléon adlı domuzun başa gelmesi ile giderek parçalanmaya ve şekil değiştirmeye başlar. Her gün kendi koydukları ortak kurallar değişmeye başlar ve eskiden de böyleymiş imajı verilir (Bu düzenin en iyi örneği ve en çarpıcı olanı aynı yazarın 1984 adlı eserinde de görülebilir).
Çiftliğin kurulan yeni düzeni, giderek işkenceli ve baskıcı bir hal alır ve bu esnada hayvanların yaşadıkları ve değişim süreci boyunca olanlar konu edilir.

Napoléon adlı domuzun en büyük özelliği, kendisinin bir Stalin tasviri olmasıdır. Yine önsözü okuyacak olursanız neden ve nasıl olduğunu da daha detaylı bir biçimde öğrenebilirsiniz ki, ben fazla şey anlatarak hevesinizi kaçırmak istemiyorum.

Yazarın daha sonraki yıllarda oluşturduğu 1984'e nazaran çok daha basit bir konu üzerinden aynı mesajları verdiği bir kitap. Dili sade ve anlatımı adı gibi tıpkı bir masal nilteliğinde. Hatta bazı sayfalarında resimler bile var. Masal süsü verilmiş bir el bombası diye düşünüyorum bu kitap için. Derinlerdeki mesajı yıkıcı sonuç olarak.

Tanıtımı bitirmeden hoşuma giden bir de bilgi vereyim: kitabı ilk kez Halide Edip Adıvar dilimize çevirmiş.
Kitaptan bir alıntıyla bitirmek istiyorum tanıtımı: "Hayvan Çiftliği korkunç sonla biten bir peri masalı".


Sayfa: [1]