Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - kahlan amnell

Sayfa: 1 2 [3]
31
Diğer Fantastik Eserler / Argos'taki Kanopus Arşivleri
« : 28 Ağustos 2011, 14:29:06 »

Şikasta Argos'taki Kanopus Arşivleri 1
Galaksinin en güçlü ve en ileri uygarlığı Kanopus, Şikasta gezegeninde büyük bir projeye girişir. Akıllı bir canlı türünün evrimi hızlandırılacak ve burası bir cennete dönüştürülecektir. Ama umulmadık terslikler çıkar, evrenin yükselen saldırgan gücü Şammat'ın saldırıları her şeyi alt üst eder. Şikasta kıyametlerin, felaketlerin gezegeni haline gelir... Ama yaşayabilme ve gelişme mücadelesi her zaman olacaktır.

Doris Lessing'in bir kozmoloji yarattığı romanında dünya tarihinin uzak geçmişi kadar yakın geleceği de yeniden kurgulanıyor. Ve bu kurgularda uzaylı bir ajanın gözünden romatizmalı bir kedinin hayatına olduğu kadar, kendini yargılatmak istediği için ciddiye alınmayan sendika liderine de yer var. Eden bahçelerinden de eski zamanlara, devlere, ruhlara. "dost" ve "düşman" uzaylı ajanlara, devrimcilere de...

"Şikasta, her şeyden önce, dünyanın net bir tarihidir ve insan soyunun içindeki yok etme güdüsüne karşı bir risale, dünyanın doğal güzelliklerinin uzun bir methiyesi, yer küremizin bir ilahisidir.." Time


Evlilikler Argos'taki Kanopus Arşivleri 2
Ve bir gün "Yüce Kişiler " "Cennet"in kraliçesine, "Cehennem"in kralıyla evlenme emrini gönderirler. Sınıfsız, sorunsuz, mutlu insanların , savaş nedir, şiddet nedir, kötülük nedir, sömürü nedir bilmeyen insanların kuşağının kraliçesi Al-Ith, çaresiz uyacaktır bu emre ve şiddetin, savaş kurallarının egemen olduğu kuşağın kralına, Ben Ata'ya gidecektir.
Her ikisinin de karşı koyamadıkları bu emrin sonucu; müthiş bir gerginlik olacak, birbirlerini tanıma süreci zamanla tutkulu bir aşka dönüşecektir. Ve her ikisi de sayılarını bilemeyecekleri kadar çok partnerle sevişmiş, pek çok çocuğa sahip olmuş çift, bir şeyi yaşayarak öğrenecektir: Sevişmek başka şeydir, evlenmek başka... Dokunmak başka şeydir, aşkı, sevdayı içselleştirmek başka...

Her şey gerilerde kaldığında, cehennemin kralının diğer kuşakların kraliçeleriyle evliliklerinin nedenleri tartışıldıktan sonra açığa çıkan sonucu mağrur kral Ben Ata özetleyecektir: "memnuniyet, en yüksek amaç değildir!" Kraliçe Al-Ith ise gözlerini erişilmesi zor uzaklıklara yöneltmiştir...

Doris Lessing, başlıbaşına bir kozmoloji yarattığı "Argostaki Kanopus Arşivleri" dizisinin bu ikinci kitabında, kendi kadınlık, annelik deneyimlerini okurlarıyla paylaşmanın da ötelerine yelken açarak, iyilik-kötülük, yaratıcı dinamizmin kaynakları , çaresizlik gibi konuları ele alıyor. İnsanlardaki sınırsız yükselme içgüdüsüne, mistisizm eğilimlerine ve evet, insanın bedenini ve kişiliğini paylaşmaya yönelik içgüdülerinin nedenlerini sorgulayan bir başka bakış...


Sirius Deneyleri Argos'taki Kanopus Arşivleri 3
"Üzerinde savaş verilen belirliliklerin kargaşasını daha da arttıran biri gibi görülmek istemem."

Lessing, ilk kitabı 1979 yılında yayınlanan beşlemesinin yarattığı tartışmalar üzerine bu sözleri söylemek zorunda kalmıştı. Çünkü "Argostaki Kanopus Arşivleri" gücünü ifade edilen olayların inandırıcılığından alıyordu.

Her biri diğerinden bağımsız olarak da okunabilecek beşlemenin bu üçüncü kitabı, bizleri insanlığın evrimine götürüyor, evrim teorisinin içerdiği eksik halkalara dikkat çekiyor. Öte yandan insanlığın derin hafızasında yer alan, belli başlı tüm kültürlerde rastlanan inanışlar ve mitler, farklı bir bakış açısıyla yeniden kurgulanıyor: Tufan, Atlantis, Şeytan, Mayaların akıbeti, devler, cüceler ve deneylerin malzemesi olan çeşitli primatlar, diğer gezegenlerden dünyaya aktarılan daha başka türler...


8. Gezegen Argos'taki Kanopus Arşivleri 4
Kanopus'un kolonileştirdiği gezegenlerin sekizincisi, sakin ve mutlu insanların diyarıdır. Ama gezegeni topyekun yok olmaya itecek gelişmeler cennet günlerinin tam ortasında yakalar onları...

Gezegenin sakinleri ve evrenin en gelişmiş uygarlığı Kanopus, birlikte direnmeye çalışacaklar ve felaketin önlenmesini sağlayacak çözümlere yöneleceklerdir.

Lessing, bilimkurgu edebiyatını derinden etkileyen beşlemesinin, "bilimkurgunun İncil'i"nin dördüncü cildinde zaman, mekan ve varoluş kavramlarını tartışıyor ve açığa çıkarıyor.

Donarak yok oluşa giden talihsiz bir gezegenin öyküsü... Ve yaşanılan gezegenimize karşı sorumluluklarımızı sorgulayan bir varoluş destanı...




Lessing'in bu ilginç bilimkurgu beşlemesini Türkçeye kazandıran Chiviyazıları, ne yazık ki serinin son kitabı olan Duygusal Ajanlar'ı basmadı.

32
Cuma günü Sabah gazetesinin kitap ekinde Taht Oyunları ile ilgili, Murat Çelikkan imzalı bir yazı yayınlandı. Çelikkan, Buz ve Ateşin Şarkısı serisi için şunları söylemiş:

Alıntı
"2005 yılına kadar dizisinin üç cildi yayımlandı ve yankı uyandırdı. ... Martin'in bir üçleme olarak düşündüğü dizi ancak dört kitapta bitti. Ancak dördüncü kitapla yaratılan popülarite ardından HBO'nun kitapları yakında Türkiye'de de gösterilecek bir diziye dönüştürmesi üzerine Martin, serinin devam kitaplarını yazmaya başladı."

1990'ların ilk yarısında, birbiri ardına piyasaya çıkan müzik ve altkültür dergilerinde (kimi bir basın kuruluşuna bağlı, kimi birkaç arkadaşın biraraya gelip fotokopiyle çoğalttığı ve daha sonra matbaada bastırdıkları), özellikle rock/metal şarkıcıları-grupları hakkında verilen bilgiler kulaktan dolma, yanlış yunluş çeviri vs. olduğundan ortaya çok komik hatalar çıkabiliyordu. O zamanlarda Internet de olmadığı için bilgiler bir "tık" ötede değildi elbet.

Ama, allah aşkına, yukarıdaki gibi vahim bir hata nasıl yapılabilir? Dört ve beşinci kitaplar A Feast for Crows ve A Dance with Dragons (ki bu sonuncusu geçtiğimiz ay çıktı) için Martin 2000 yılında masasının başına oturmuştu. Başlangıçta A Dance with Dragons adıyla tek bir kitap olarak tasarladığı bu ikiliyi 2005 yılında ayırmak zorunda kaldı ve Feast for Crows daha önce çıktı. Üçleme olarak tamamlamayı planladığı doğru olabilir, ama 5, hatta 7 kitaba uzayacağı yıllar önce belliydi. Birazcık araştırmayla bu bilgiye ulaşmak zor olmasa gerek.

Çelikkan, ayrıca yazının ilk bölümünde de fantastik edebiyat hakkında pek bir bilgisinin olmadığı izlenimi uyandıracak cümleler kuruyor. Örneğin:

Alıntı
"Fantastik edebiyatta bir iki özgün dünya hariç kurulan dünyaların hemen hepsi Tolkien dünyasını ve ırklarını esas alır. Büyücüler, elfler, cüceler, insanlar, ogreler ve bazen de kadim ejderhalar."

Bana göre büyücüler, insanlar, ejderhalar vs. Tolkien'in tekelinde değiildir ve olmamıştır da zaten. Fantastik edebiyatın hayal gücü sayısız yeni dünyalar oluşturmaya elverişlidir. "Bir iki özgün dünya" terimi doğru değildir yani.

İlk bölümün sonunda "modern fantastik edebiyatın temsilcilerini" Türkiye'de yayınlanmış bazı serilerden seçmiş Çelikkan, ama burada da vahim bir hata var: David Eddings'in Belgariad ve Belgarion serilerinden bahsediyor, oysa ki bunlar Belgariad ve Malloryon serileridir. Bir hatası (eksiği) daha var bana göre, bütün eserleri Türkçeye çevrilmiş olanlardan seçmiş olmasına dayanarak. Terry Goodkind'ın Doğruluk Kılıcı serisini anmış, fakat Robert Jordan'ın Zaman Çarkı'nı atlamış.

Yazdığı konuyu ister kendisi seçmiş olsun, isterse amiri tarafından bu konu verilmiş olsun, sayfanın yarısını diziden karelerle doldurup kalan kısma 5-6 paragraflık bir yazı giriliyorsa, yapılacak gerçek bir araştırma hem çok zaman almayacak, hem de yazının bu kadar hatalarla dolu olmasına neden olmayacaktır. Bir kitap dergisinde çalışıp da ele aldığı konudan bu kadar bihaber olması, özellikle bu bilgi çağında kabul edilemez bir şey.

33
Korku & Gerilim Eserleri / The Lottery - Shirley Jackson
« : 14 Ağustos 2011, 19:18:45 »
Türkçe adıyla "Piyango". Shirley Jackson'ın 1948 Haziran ayında The New Yorker dergisinde yayınlanmış, yayınlandığı tarihten itibaren "Amerikan edebiyatının en meşhur kısa öykülerinden biri" sıfatına sahip, en güzel ironi ve gerilim öykülerinden biri. Orijinali şu adreste okunabilir: http://www.classicshorts.com/stories/lotry.html

34
Korku & Gerilim Eserleri / Tepedeki Ev - Shirley Jackson
« : 14 Ağustos 2011, 19:02:13 »

20. yüzyılın ilk yarısında yaşamış Amerikalı yazar Shirley Jackson'ın "The Haunting of Hill House" adıyla 1959 yılında yayınladığı, ülkemizde birkaç ay önce Siren Yayınları'ndan çıkmış olan Ulusal Kitap Ödülü (National Book Award) sahibi bir hayalet romanı. Kitap 2 kez sinemaya ve 1 kez tiyatroya uyarlanmış.

Kitap, içinde çeşitli psişik olaylara sahne olmuş bir evi araştırmak isteyen bir doktorun, ucundan kıyısından anormal olaylara karışmış asistanlarıyla beraber evde başlarından geçenleri anlatıyor. Henüz yarısındayım. Şu ana kadar daha karakterler tanıtıldı ve evin öyküsü anlatıldı. Sanırım hızlı gelişen bir olay örgüsü var ikinci kısımda. Anlatım ve tasvirler basit olmasına karşın insanı sıkmıyor.

35
Başka Kurgular / 1473 - Bedia Ceylan Güzelce
« : 03 Ağustos 2011, 23:06:52 »

Habertürk TV'de Skala adlı kültür-sanat programını sunan Bedia Ceylan Güzelce'nin ilk kitabı. Osmanlılar ile Akkoyunlular arasındaki Otlukbeli Savaşı'nı aşık bir kirpinin gözünden anlatan bu kısa roman, sırf ilginç bakış açısıyla bile okumaya değer. Kitabın sonu beni çok duygulandırdı. Yeni bir yazarla tanışmak istiyorsanız 1473'ü kesinlikle kaçırmayın diyorum.

36
Liman Kütüphanesi / Vikitap - Online Kütüphane
« : 27 Haziran 2011, 20:23:29 »
Goodreads keşke Türkçe olsa diyen arkadaşlar, http://www.vikitap.com adresinde bu isteğinizin gerçekleştiğini göreceksiniz. Bu siteye hem Türkçe, hem yabancı kitaplarınızı kaydedebilir, kitap zevkinizi paylaşan diğer insanlarla tanışabilirsiniz. Kaydolup çeşitli özelliklerini keşfedin. Bekliyoruz :)

37
Güncel / Kan bağışlamanın önemi
« : 16 Haziran 2011, 22:49:59 »
Bir süre önce bir arkadaşımın annesi için kan arıyorduk yana yakıla. Bu süreçte yaşanan sıkıntıları yakından gözlemleyince daha önce üstünde durmadığım bu konuda birkaç şey yazmak zorunluluğu hissettim.
Kan vermek bir insanlık görevi arkadaşlar. Basit ve kısa bir işlem, ama sonrasında içinizi o kadar rahatlatıyor ki. 18 yaş üstü, sağlıklı herkes yılda asgari 3 kez kan verebilir. Çevrenizde kan ihtiyacı doğmasını beklemeyin, belki de bugün sizin vereceğiniz o kan ertesi gün acilen hastaneye yatırılan bir hastayı hayata döndürecektir.

38
İthaki, Mervyn Peake'ın Gormenghast Üçlemesi'nin ilk kitabı Titus Groan'ı ön siparişe koymuş. Üçlemeyi daha önce de çevirmiş olan Dost Körpe'nin yeniden gözden geçirmesiyle çıkacak kitap 12 Mayıs'ta kitapçılarda. Serinin diğer kitapları için de çok beklemeyiz umarım.

"Kolaylık adına bu üçlemeyi gotik yazın olarak nitelendirebiliriz; ya da tüm eleştirmenlerin hemfikir olduğu gibi, gelmiş geçmiş en iyi fantastik yapıtlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Mervyn Peake'in fantastik edebiyatın tahtına oturmada, Tolkien dışındaki tek aday olduğunu iddia edebiliriz. Ama tıpkı ona adını veren şato gibi devasa, uçsuz bucaksız, keşfedilmemiş labirentlerle dolu bu yapıtın her sayfasına damgasına vuran özgünlük bizi bu kolaycılığa kaçmanın hazzından mahrum bırakacaktır. Çünkü Gormenghast'ta bir gotik-fantastik yapıttan beklenebilecek bir tema bulamayız. Bu kitaplarda kurtarılan prensesler, doğaüstü olaylar, cinler, elfler ya da goblinler yoktur. Tersine, bizi bir girdap gibi içine çekip sersemleten karmaşık olaylar zincirinde, Dickensvari karakterlerin absürd gülünçlüğü, yaşamlarına bir tanrının demirden eli gibi damgasını vuran o dev şatonun, bin yıllık Gormenghast'ın Kafkaesk atmosferiyle dengelenirken sarsıcı bir gündelik gerçekliğe bürünür. Bu karakterleri tuhaf, komik, hatta fantastik bulabiliriz; ama acıları, hırsları ve tutkuları son derece gerçektir."
- Dost Körpe-

39
Diğer Bilimkurgu Eserleri / Derviş Evi - Ian McDonald
« : 29 Nisan 2011, 22:56:15 »
2011 yılı Arthur C. Clarke Ödülleri adaylarından Ian McDonald'ın The Dervish House kitabı Pegasus yayınlarından çıkıyor. Pegasus, Facebook'daki sayfasında Derviş Evi adıyla kitabın tanıtımını yaparken yazarın adını vermedi.
Derviş Evi, 2027 İstanbulu'nda geçiyor. Türkiye Avrupa Birliği üyesi, bilim ve teknolojide oldukça ileri bir ülke haline gelmiş. Kitap, sabah trafiği sırasında tramvayda intihar saldırısı düzenleyen bir canlı bomba ile başlıyor.
Kitabın piyasaya çıkmasını şahsen sabırsızlıkla bekliyorum :)

40
FRP Genel / FRP hanı
« : 25 Nisan 2011, 14:36:09 »
Arkadaşlar, frpnet forumunda çok güzel bir inşaat haberi verilmişti. Artık frp oyunlarının "kanlı canlı" oynanacağı bir han kuruluyor Sakarya'da. Han sahipleri ara sıra fotoğraflar gönderiyorlar. FRP ile pek aram olmasa da benim bile ağzımın suyu akıyor, hevesle bekliyorum. Handa konaklama imkanı ve kitaplık da olacak elbette. Sırf oyun oynamak için değil, atmosferi yerinde yaşamak için de gidebiliriz yani :)

http://www.frpnet.net/Inn-Of-FrpNet/viewtopic.php?t=5743

Sayfa: 1 2 [3]