Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - TheSpell

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 54
31
Cosmere (Brandon Sanderson) / Ynt: Sissoylu - Brandon Sanderson
« : 04 Şubat 2016, 19:05:27 »
İlk kitabı yeni bitirdim. Kitabın başlarında bu yeni büyü sistemini gördüğümde ön yargılı davranmıştım. Metalleri itmek, çekmek, insanların duygularını değiştirmek... Bunların hepsini birbirinden farklı ve fantezi evreni için bile fazla alakasız bulmuştum. Fakat hikaye ilerlediğinde buna da alıştım ve metallerle oluşan bu dünyayı da kralların yolundaki gibi benimsedim.

Karakterlerde Vin daha çok ön planda olsa da Kelsier'i daha çok benimsedim. Kurgusu her zamanki gibi kusursuz ve son sayfaları aksiyon doluydu.

Lord hükümdar ise bana biraz fazla basit geldi. Ya da fazla sakin. Her an patlamaya hazır olacağını beklerken çok sakin bir şekilde olayları bastırmaya çalıştı.

Ayrıca skaaların hali de çok iyi yansıtılmıştı. Onlara korkmaları için gereğinden fazladı bile verilmişti.

Kitabı çok beğendim ve kuşatmayı okumaya başladım. Tavsiyemdir.

Bir yerde hafif spoiler vermişsin sanki. Onu gizlesen ya da silsen iyi olur :)

Bu arada üçüncü kitabın kapağı bence de çok güzel olmuş. Umarım yakın zamanda çıkar da, bekletmezler bizi yine.

32
Mistborn: Secret History.

Orijinal üçlemeyi bitiren ve Sanderson-Cosmere hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes okumalı! Herkes! Muazzam bir şey bu kitap.

Nereden buldun?

Üstün yeteneklerim sayesinde tabi ki :D

Şaka bir yana, internetten indirdim. Şanslıydım ki yükleyen birisini bulabildim. Epub'dan pdf'ye çevrilmiş versiyonu var elimde şu an.

33
Mistborn: Secret History.

Orijinal üçlemeyi bitiren ve Sanderson-Cosmere hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes okumalı! Herkes! Muazzam bir şey bu kitap.

34
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı
« : 01 Şubat 2016, 17:29:11 »
Şu anda 10. kitabı okuyorum"Alacakaranlık Kavşağı"...Zaman Çarkı serisi içerisinde bu kadar sıkıcı bir bölüm bulunabileceğini hayal bile edemezdim...

Spoiler: Göster
Yüzlerce farklı Aes Sedai nin isim isim, planladıklarını, kendini nasıl diğer herkesten üstün gördüklerini, sadece kendilerinin doğruyu bildiklerini ve sadece kendilerinin doğruyu yapabileceklerini düşünmelerini tek tek okumak  :fringa cehennem azabı gibi...

Hele Egwen gibi birinin bile bu düşünce şeklini adım adım benimsemeye başladığını görmek, insanı kahrından öldürebilir


Evet, 10. kitap epey durgundur. Ama reddit'te bir yorumda gördüğüm gibi, Alacakaranlık Kavşağı "bir olay kitabı değil, bir karakter kitabı". Bu şekilde düşününce daha kolay okunuyor bence :)

35
Seriyi bitirdikten sonra fantastikle ve Sanderson'la tamamen alakasız birkaç kitap okudum ancak anladım ki yan seriyi de bitirmeden rahat duramayacağım, dün itibariyle The Alloy of Law'a başladım.

Orijinal üçlemeden gerçekten çok farklı. Sanderson bunun bir yan seri olduğunun anlaşılmasını istemiş sanki. Orijinal üçlemede daha derin ve gizemli bir hava vardı, burda ise belirli bir zaman aralığında yaşayan birkaç karakterin hikayesi söz konusu. Ha, daha 100 sayfa filan okudum, yani ileride konu genişler ve Cosmere ilişkileri artar belki. Ona sözüm yok. Umarım da artar.

Bu arada Sissoylu'nun ilk serisini bitirdim ama yorum yapmadığımı fark ettim. Neyse, çok konuşursam gereksiz ayrıntıya girerim, uzar. Onun yerine şunu diyeyim. İkinci kitabın durgunluğundan sonra The Hero of Ages ilaç gibi geliyor arkadaşlar. Cosmere ilişkileri mi dersin, karakter gelişimi mi dersin, yine o harika son 100-150 sayfa mı dersin. Herkesin beğeneceği bir son olduğuna inanıyorum.

Not: Bak bir şeyi daha söylemeyi unutmuşum. Alloy of Law, Words of Radiance'ı saymazsak en çok güldüğüm Sanderson kitabı oldu. Çok farklı bir şey yok ama, sanırım kitabın havası önemli. Epik değil de daha rahat olunca, espriler de gerçekten komik geliyor :)

36
Liman Kütüphanesi / Ynt: Beğendiğiniz Alıntılar
« : 28 Ocak 2016, 15:22:32 »
Terry Pratchett'ın şöyle bir sözü var:

"Fantasy is an exercise bicycle for the mind. It might not take you anywhere, but it tones up the muscles that can. Of course, I could be wrong."

Kabaca şu şekilde çevirebiliriz:

"Fantastik, aklın egzersiz bisikletidir. Sizi bir yere götürmeyebilir, ancak yine de kaslarınızı çalıştırır. Tabi, yanılıyor da olabilirim."

Usta son cümlede yanılabileceğini söylese de, bence haklı. Fantastik edebiyat üzerine olan bütün düşüncelerimi birkaç cümleyle özetlemiş.

37
Yahu keşke şu yeni başlayan gençlere hitab eden kitapları boşversede fırtınaışıgı hızlı ilerlese.Birde elantriste kozmere fazla yer vermemiş olması kötü oldu.Her ne kadar tüm kozmeri wikiden okumuş olsam da :)

Aslında Elantris Kozmer ile ilgili çok çok önemli bir bilgiyi barındırıyor. Dikkatli okumak lazım :)

38
Bildiğim kadarıyla ölen insanların hepsinden 21 gram eksiliyor ve bu da ruhun ağırlığı olarak düşünülüyor. Tabii bu konuda ciddi bir araştırmam yok sadece duyduklarım böyle, efsane bile olabilir yani :).

Böyle bir deney vardı evet. Ya da bunu ölçmeye çalışan bir bilim adamının çırpınışları diyebiliriz. Evrim Ağacı'nda söz konusu deneyle ilgili bir makale vardı, araştırıp okumanızı öneririm.

Öldükten sonra, vücut ağırlığında bir değişim olabilir mi? Tabi ki evet. Akciğerlerimizde kalan son nefesi veririz, idrar torbamız gevşer ve boşalır. Bunlar sebep olabilir o kütle kaybına. İlla ruhun varlığını kanıtlayacak diye bir şey yok yani. Zaten ruh gibi soyut, metafizik bir varlığın fiziksel dünyada yer kaplayıp değişime sebep olacağına inanmak biraz saçma geliyor açıkçası :)

Sorunuza gelirsek. Ruhtan bahsetmenin dini bir çağrışım yapacağını sanmıyorum, ama buna rağmen böyle bir bağlantı kurup sizi yargılayan biriyle karşılaşırsanız da, çok önemsememenizi öneririm.

39
Başlığı ben açmışım ama o zamanlar ne çok koyu bir Zaman Çarkı hayranıydım, ne de tüm kitaplarını okumuştum. Şu an seriyi okuyup bitirmiş birisi olarak cevap vereceğim kendi soruma.

İlk sırayı Geceyarısı Kuleleri ve Göğün Ateşleri zorlar benim için. Göğün Ateşleri genel olarak çok çok iyiydi, Geceyarısı Kuleleri'ni ise özel yapan şey o meşhur sonu. Belki daha önce yazmışımdır ama, yeniden yazacağım. O bölümü okurken heyecandan titriyordum ya neredeyse. O kadar uzun süre beklemiştim ki o sahneyi, nasıl doldurulacak o boşluk merak ediyordum. Bu yüzden sadece sonuyla bile birçok kitaptan daha iyidir bence.

İkinci sıraya da Düş Hançeri'ni koyarım. Belki 8 ve 10. kitapların durgunluğundan sonra gelmesindendir ama, Düş Hançeri'nin de yeri bende ayrıdır.

40
Arkadaşlar söylenmesi gereken her şeyi söylemiş zaten ama durum her zaman da bu şekilde olmuyor :D

Örneğin geçen yıl -yalnızca yarım dönem de olsa- dersimize giren edebiyat öğretmeni, belki de görebileceğiniz en iyi edebiyat öğretmenlerinden biriydi. Yanında sürekli kitap, dergi vs. taşırdı ve her dersin son 10-15 dakikasında bunları tanıtır, önerirdi bize. Le Guin'den tutun Dostoyevski'ye, OT'tan tutun Cogito'ya, Dune'dan tutun Ulysses'e kadar her şeyi önermişliği vardır (Ulysses'i direk önermemişti gerçi, benim okuduğumu görünce bahsetmişti ama bunu bulmak bile yeter bence). Kendisi de gayet sempatik ve eğlenceli bir insandı. Bir edebiyat öğretmeninden, hatta bir "öğretmenden" isteyebileceğiniz neredeyse her özelliğe sahipti.

Böyle öğretmenlere de denk gelirsiniz umarım :)

41
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı'ndan Akıllarda Kalanlar
« : 03 Ocak 2016, 20:45:19 »
Umarım tekrar paylaşmıyorumdur
[spoiler] Lews Therin Telamon'un aşkı aklımdadır hep,
 "İlyena için bile mi? Onun kahkahasını bir kez daha duymak için tüm dünyayı yakarım ve odun olarak ruhumu kullanırım." [Spoiler]

Katılıyorum. Benim için de çok çarpıcıydı bu cümle. Defalarca okumuştum. Aslında öyle çok sanatsal harika bir cümle de değil, yine de insanı etkiliyor.

42
Brandon Sanderson yeni bir Sissoylu novellası yazdığını söylemiş. Wax&Wayne'in üçüncü kitabı The Bands of Mourning'den sonra yayımlanacakmış yanlış anlamadıysam, ama novella'daki olaylar orijinal Sissoylu üçlemesinin (bizim şu sıralar okuduğumuz) zamanında geçecekmiş.

43
Bilenler tekrar etsin, bilmeyenler öğrenmiş olsun. Youtube harika bir şey!

Ciddiyim. Eğer doğru düzgün araştırmalar yaparsak, harika şeyler bulabiliyoruz. Benim de Youtube'da gezinip böyle güzel videolar bulan bir arkadaşım var, onun sayesinde izliyorum bu kadar şeyi.

Kurzgesagt da bu türden güzel videolar hazırayan harika bir kanal. Birçok konu üzerine video var ancak çoğu videosu bilim üzerine. Videoların hepsi kanalın kendine has animasyonlarından ve kanal sahibinin son derece karizmatik ve güzel aksanlı sesinden oluşuyor. Bilim hakkında, canlılar hakkında, evren hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bu tür kanalların videolarını izleyebilirsiniz.

Ayrıca videoların neredeyse hepsinde Türkçe altyazı da mevcut. Dili İnglizce normalde ama bilmeyenler de sıkıntı çekmez yani.

44
Başka Kurgular / Ynt: Gölgesizler - Hasan Ali Toptaş
« : 02 Ocak 2016, 23:33:08 »
Hasan Ali Toptaş'tan okuduğum ilk kitaptı. Black Helen'a bu başlığı açtığı ve beni Gölgesizler'le tanıştırdığı için teşekkür ediyorum :)

Kitabın arka kapağında bir yazı var. "Sırf Hasan Ali Toptaş okumak için bile Türkçe öğrenmeye değer" denmiş yabancı bir gazetede. Bu yorum benim çok hoşuma gitti. Dedim kendi kendime, umarım ben de bir gün birisine böyle şeyler söyletebilecek kadar iyi eserler çıkarabilirim.

Sonra kitap başladı. Bir günde bitti, öyle güzeldi. Toptaş farkını daha ilk sayfalardan belli ediyor. Daha önce hiç böyle bir şey görmedim duymadım diyemem, çünkü kitap nedense okurken bana sürekli Onur Ünlü'nün "Sen Aydınlatırsın Geceyi" filmini anımsattı. Aynı absürdlük iki eserde de var.

Yine de benim için oldukça yeni ve farklı bir romandı. Hasan Ali Toptaş'ın dili çok başka, almış başını gidiyor. Aklınıza gelmeyecek tamlamalar, benzetmeler. Dil size yeni gelse bile zorluk çekmiyorsunuz, hemen alışıyorsunuz.

Bir kere okuyup bırakılması gereken bir roman değil bence, oturup üzerine düşünmek gerekiyor. Kitabı dakikalar önce bitirmiş birisi olarak ben de az sonra tam olarak bunu yapacağım.

Sözün özü, Hasan Ali Toptaş Türk edebiyatının cevherlerinden biridir efendim, okuyun ve okutun.

45
Kurgu İskelesi / Ynt: Uyanık - I. Bölüm
« : 30 Aralık 2015, 19:41:50 »
Merhaba arkadaşlar. Sizlerden özür dileyerek başlamak istiyorum bu kısa yazıma.

Beni tanımlarken birçok sıfatı kullanabilirsiniz. Ancak "istikrarlı" asla onlardan biri olmamıştır. Bu sebepten önümüzdeki haftaya kadar yeni bölüm gelmeyecek, üzgünüm. Herhangi bir yazma sıkıntım, kurgu sıkıntısı filan yok, yalnızca zaman bulamadım bir türlü. Az ama öz okuruma anlayışı için teşekkür ediyorum :)

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 54