Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - katilav

Sayfa: 1 2 [3]
31
Ejderha Mızrağı / Ynt: Ejderha Mızrağı Soru Hattı
« : 13 Mart 2013, 22:09:52 »
Sorularınızı mümkün olduğunca objektif yanıtlamaya çalışacağım
1- Ana hikaye diye bir şeyden söz etmek mümkün değil Ejderha Mızrağı fantastiğin altın serilerindendir.  Türkçeye çevrilmiş 54'ü aşkın kitabı bulunmakla (ki hala çevrilmeye devam ediyor) birlikte seri yurt dışında bitmiş ve 196 kitap civarındadır. Tabi serinin çekirdeğinde Mızrak Kahramanları anlatılır. Bu Kahramanlar Krynn'da Tanrıların gittiği bir zamanda yaşayan bir grup yoldaştır. Amaçları bu olmasa da tüm Krynn'ı etkileyen maceralara girerler. Ama serinin çekirdeğinden ziyade bütününü ele alırsak seri bir Dünya, Evren tarihidir. Bu yüzden tek bir konu olarak söylemek çok zor. Fakat hayatımda okuduğum en iyi seridirde.
2-Yüzüklerin efendisi gibi fantastik eserlerden ayıran özellikler olaraksa şunları söyleyebilirim: Karakterleri tanıma imkanınız daha çok. Ve Lotr'daki anlatım eksikliği yok. Yani kahramanlarımızdan biri bir ork ile savaşıyorsa bu çok net anlatılır. Kulağınızda kılıç çınlamaları. Kollarınızda kasılmalar görürsünüz :D Bir kaç farklılıkları daha var ama fantastik eserleri birbiri ile detaylı bir şekilde karşılaştırmak bence iyi bir şey değil :)
3-Tek karakter değil. Bir çok farklı açıdan bakabiliyorsunuz kitapta :) Yazar tek bir karaktere bağlı değil :)

Okuyun harika bir seri!!! :D
yayınevi hangisi yada ekitap linki varsa verir misiniz?

32
Ejderha Mızrağı / Ynt: Ejderha Mızrağı Soru Hattı
« : 13 Mart 2013, 17:51:00 »
arkadaşlar sizlere sorularım olacak herkes bu seriyi çok seviyor anlaşılan
1- Ana hikaye neyi anlatıyor ben hiç okumadım da yani konusu ne?
2- Yüzüklerin efendisi gibi diğer fantastik eserlerden farkı ne?
3 - Bakış açılarını nasıl yansıtılıyor_ yani farklı kişi bakış açısı mı yoksa tek bir karakter mi_

33
Tartışma Platformu / Ynt: Anlatım Biçmi
« : 13 Mart 2013, 10:26:17 »
Farklı tarzlarda kitap oku. Hatta acele etme sen, önünde daha uzun bir yol var. Pek bir hevesli gördüm seni. Hevesli olmak güzeldir elbette ama acemi hevesi insanı yarı yolda bırakır. Akışına bırak. Rahatına bak.
hangi türlü kitaplar önerirsin? Bizim buralarda bulmak zor ama Şeytanın Çırağı, Gölgelerin efendisi filn var. Tabi farklı tarzlarda demişsin birçok tür okudum ama işin gariba Gulliver dışında sanırım fantastik okumadım
yine de sorayım farklı bakış açıları en iyi nasıl yansıtılır_?

34
Tartışma Platformu / Anlatım Biçmi
« : 12 Mart 2013, 22:46:17 »
Arkadaşlar, fantastik roman yazmak bayağı büyük bir iştir ve çok fazla ayrıntı vardır. Bu tür eserlerde tek bir karakterin bakış açısından bakmak sıkıcı olur. Ben de hikayemde farklı kişilerin bakış açıları olsun istiyorum. Ama bu nasıl sağlanabilir? Siz hiç öyle yaptınız mı, yaptıysanız nasıl yaptınız, Teşekkürler


Edit: Mesajları smileylerle doldurmayalım.

35
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Konu
« : 11 Mart 2013, 22:00:38 »
Aslında üzerine ne kadar düşünürseniz o kadar zorlaşacak bir durum bu; ama belli başlı küçük şeyler var yardımcı olabilecek. Örneğin Stephen King der ki "Ya... olsaydı..." cümlesi işe yarar.. Örneğin;

"Ya evimde her gün beslediğim kedim Mıncık aslında antik mısırdaki Sfenks'lerin bir reankarnasyonu olsaydı..."

"Ya sokaktan geçerken bir evin yandığını görseydim ve ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi sapasağlam yerinde dursaydı..."

"Ya yeni aldığım kalemimle bir şeyler yazarken yazdığım şeyler aynı anda bambaşka birinin kağıdında belirseydi..."

vs. vs.

Neil Gaiman'ın da konuyla ilgili benzer, küçük bir önerisi vardır. O da der ki birbirleriyle alakalı olmayan bir "şey" ve bir "durum"u birbirine bağlayın. Bakalım neler çıkacak.

Şey: Ağaç
Durum:  Konuşmak

Konuşan bir ağaç. İlginçleştirelim. Arka bahçedeki ağaç bugün kulağıma dünyanın yok olmasına 6 gün kaldığını söyledi. üstüne kurgu oturtabileceğimiz bir ayrıntı ekleyelim. Dünyayı bu sondan bir tek ben kurtarabilirmişim. O yüzden benimle iletişime geçmiş.

Başka bir örnek;
Şey: Padesü
Durum: (bu sefer farklı yaklaşalım duruma, uçmak, görünmezlik vs. gibi şeyler olmasın) Üyelik

Yeni ölmüş dedesinin evinde bulduğu pardesüyü giyen bir çocuk. Ertesi gün yolda çevriliyor; çünkü o pardesü gizli bir örgüt tarafından giyiliyor. Sıkıcı. Heyecanlansın. Bu gizli örgüt devletlerden çok daha önceden beri var. Daha büyük bir heyecan gerekiyor. O pardesüyü giymemesi gerekiyordu çocuğun, şimdi o giyiyor diye onu öldürmek isteyen insanlar var. Sonra da o pardesü hakikaten başından beri onun olmalıymış, kaçtığı insanları alt eder, bu süper cool örgütümüz de meğersek kötüymüş, onları da alt eder, iyiler kazanır. Yaşasın!

gibi gibi..

Sonuç olarak çevrene bakıp "Acaba?" dedikten sonra pek çok fikrin aklınıza geleceğini farkedeceksinizdir. Herhalde.
en iyi cevap bu oldu sanırım teşekkürler deneyeceğim

36
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Konu
« : 11 Mart 2013, 21:00:54 »
Ben bir fantastik roman yazma düşüncesindeyim ama konuyu belirlemedim çünkü özgün birşeyler yapmak gerekiyor.

Özgün kelimesinin tanımı: Yalnız kendine özgü bir nitelik taşıyan, orijinal, ibdai.

Bu durumda sizin yardım isteminiz Zuckerberg'e facebook u kurmadan önce gidip 'Ya ben internette bir sayfa yapacağım ama daha öncekiler gibi olmasın istiyorum, içinde resim falan filan koysun girenler, bilgilerini yazsın. Bana bir yardım eder misin?' demeye benziyor.

Başkasından aldığınız fikirle yazacağınız bırakın romanı, bir cümle bile özgün olmaz çünkü sizin hayal gücünüzle yazılmış olmaz.
yani yazarken başkalarının düşüncelerini bir kenara atmak gerekiyor.
Hala düşünüyorum nasıl yazabilirim diye ama sanırım kurgular dışında bir şeyi tam yazamadım

37
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Konu
« : 11 Mart 2013, 18:40:28 »
Öncelikle benden önceki arkadaşların hepsine katılıyorum.
Normal romanlar yazma yetisine sahip olmayan birinin fantastik roman yazabileceğini düşünemiyorum kanımca.Hatta ve hatta önce öyküler denemeler yazmalı kendine özgü dil uslup oluşturulduktan sonra romana geçmeli.Birde yazarların kendilerine konu belirleyip o konuyu yazacağım diye kendilerini kastıklarını hiç düşünmüyorum.

Harry Potter dışındakilerin çoğu demişsin ama zaten çoğunda büyücüler büyüler sihirli dünyalar zaten var Harry Potter'ın farklı yanını anlayamadım ben.Fantastik öğeler diye adlandırılan şeyler fantastik kitapları fantastik yapan şeyler zaten bu öğeler hepsinde var.Öğe olarak farklı şeyler yaratman oldukça zor.




Evet anlaşılan roman yazmak için daha uzun bir zamana ihtiyacım var ama şimdi aklıma gelen taslakları not ediyorum

38
Tartışma Platformu / Fantastik Konu
« : 11 Mart 2013, 09:43:58 »
Ben bir fantastik roman yazma düşüncesindeyim ama konuyu belirlemedim çünkü özgün birşeyler yapmak gerekiyor. Sizler yardımcı olursanız sevinirim. Sanırım her fantastik kitapta krallıklar, ırklar, Yüzüklerin efendisi gibi şeyler var. Harry Potter dışındakilerin çoğu öyle. Daha değişik nasıl bir şeyler yazılabilir?

39
Kurgu İskelesi / Ynt: Arkadya Efsaneleri
« : 11 Mart 2013, 09:33:00 »
evet onu ben de fark ettim bu hikaye bir kurgu olarak kalacak başka bir kurgu düşünüyorum ama öncelikle konuyu bulmam gerekli acaba krallıklar filan mı olsun yoksa harry potter gibi mi yoksa normal insanlar mı olsun? Buna cevap arıyorum hangisi daha özgün olursa

40
Kurgu İskelesi / Arkadya Efsaneleri
« : 03 Mart 2013, 14:54:24 »
Arkadaşlar benim yeni başladığım bir projemdir kendisi şimdi pilot bölüm gibi birşey yayınlayacağım sonra esas hikayeyi ayrıca bir süre sonra da bu romanla ilgili bilgilerin olduğu bir rehber, sorularınız için.
Bu romanda herşeyi bir mantığa göre yapmaya çalıştım eğer mantıksızlık görürseniz çekinmeden söyleyin
Arkadya Efsaneleri

Burası Arkadya. Sefillikle, zenginliğin; cahillikle, âlimliğin harmanlandığı yer. Aslında burada tam üç yüzyıl süren büyük bir barış vardı. Kıtadaki birtakım güçler, kendi çıkarları uğruna bu barışı bozup, Arkadya’yı eski haline getirdiler. Ama Arkadya’ydı bu. Macera, gerilim, zıtlık, savaş olmazsa yaşanılmazdı.
  Artık Arkadya tekrardan büyük güçlerin birbiriyle savaşırken, küçüklerin ezilmesine sebep olacaktı. Üç yüzyıldan beri süregelen bu barışı sağlayan İmparatorluğun son Kralı Terpoda, artık barışı bozmaya çalışan kötü güçlere karşı gelinmesini herkese bildiriyordu. Zira durum oldukça kötülemişti, Prenses Nera’ya suikast girişimi yapılmıştı. Kral Terpoda, kurmaylarını toplayarak, bir ordu oluşturup bu güçlere karşı mücadele etmek istedi.
  Amacına ne yazık ki ulaşamadı. Birşeyler hep ters gitti. Belki de taht kavgaları, entrikalar. Kimse ne olduğunu anlayamadan, Kral Heros’un kurduğu imparatorluk çökme seviyesine gelmişti. Kıtada yedi tane krallık kurulmuştu. Bunların çoğu savaşçı ve halkına zulüm eden devletlerdi. Zulüm altında yaşayan halkın tek umudu, kıtanın güneydoğusunda, küçük bir alana sıkışmış, toprakları pek verimli olmayan Treod Devletiydi. Ama bu devlet de kötülerin başı Karagon tarafından bir yozlaşmaya mahkum edilmişti. Halk, yaşadıkları bir savaştan yorgun düşmüş, bir daha toparlananamış ve herkes cahildi. Saraydakiler çok büyük bir refah içinde yaşamasa da halk, devletin kendilerine eziyet ettiğini sanıyordu.
Kral Heros, ölmeden önce Beyazdağ’daki büyülü taşlardan dokuz kolye yaptırmıştı. Bunları barışı koruyacak olan asil savaşçılar takacaktı. Ama gelenek kısa sürdü. Artık vezirler ülke yönetiminde daha etkin rol oynamaya başladılar. Son elli yıl içinde de bu dokuz takının hepsi kayboldu. Hepsi birilerine miras kaldı. Birbirinden farklı büyüsel özellikleri olan bu takılar, insanı yenilmez kılmasa da güçlü bir canavar gibi yapıyordu.

Not: Romanda fazla ırk olmayacaktır. Her fantastik romanda karşılaşılan bir özellik olduğu  için yapmayacağım. Ama diğer taraftan karakterlere ve olaylara daha fazla değineceğim. Yorumlarınızı es[/spoiler]irgemeyin. İyi kötü fark etmez.
[/font]
 :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight: :fight:


Sayfa: 1 2 [3]