Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar -

Sayfa: 1 [2] 3
16
Nihayet 5 Temmuz 2013 anasayfada duyuruldu. Okuduğunuz kitapları çabuk bitirin, cümlelerinizi toparlayın efsane devam ediyor :)

17
Oyunlar / Ynt: League of Legends
« : 13 Haziran 2013, 13:00:01 »
Türkiye Server da oynayan arkadaşlar varmı? Ben Gümüş 1 ligindeyim. Yaklaşık 1 aydır Altın Lige çıkmaya çalışıyorum ama öyle kötü oynayanlar varki soğuttular beni oyundan. Aynı ligde oynayan arkadaşlar varsa beraber dereceli yapabiliriz. İyi oynayanlarla tabi :)

18
Filmler / Ynt: Hobbit Haberleri!
« : 13 Haziran 2013, 12:45:06 »
Bence filmin en görkemli yeri son filmdeki "Beş Ordular Savaşı" olacak. Ayrıca Beorn en sevdiğim ve en merak ettiğim karakter. Fragmanda ne yazıkki sadece bir anlık görebiliyoruz (Bilbo ve cüceler kapıyı bir ayıya karşı tutmaya çalışırlarken). Mirkwood (Kuyutorman) tabiki en çok merak edilen mekânlardan biri. Eminim Peter Jackson da  kalitesini göstermiştir bu konuda.

Ayrıca "Film olmamış, yetersiz, hayal ettiğim gibi değil..." gibi düşüncelere katılmıyorum. Sonuçta çoğunlukla "İmkân" meselesi. Yalnızca maddi imkânlar değil teknolojik imkânlar, sanatsal imkânlar da "Hayal Gücü" denen sonsuz evreni oluştururken her zaman yetersiz kalacaktır. Bunu kabul etmemiz lazım. Hata, eksiklik yada hikayede yapılan değişiklikleri ararsak uzun bir liste çıkaracağımız kesin. Ancak proje bütün olarak çok başarılı bence. Genel olarak "Film kitabın aslına tam anlamıyla uygun olmamış" eleştirisi, bu tarz bir bakış açısı, Edebiyatı Sinema ile karşılaştırmak gibi bir yanılgıya düşürüyor bizi. "Edebiyat=Sinema" değildir arkadaşlar, "Edebiyat>Sinema" olacak doğru formül. Hatta biraz daha büyüterek "Hayal Gücü>Edebiyat>Sinema" diyebiliriz. Sonsuz hayal gücünü betimlerken sermayesi sadece kelimeler ve anlatım gücü olan bir yazarın sahip olduğu genişliği; oyuncusu, teknolojisi, telif hakları vb. gibi masrafları ağır olan ve zaman-mekân sınırları içinde hareket etmek zorunda olan  sinema sektöründen bekleyemeyiz, beklememeliyiz. Bu sinemaya haksızlık olur bence. Peter Jackson da Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinde gerçekten iyi iş çıkarmış. Alkışlıyorum.  

19
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« : 11 Haziran 2013, 13:39:33 »
Merhaba,

Arkadaşlar bende Zaman Çarkına başlamak istiyorum. Forumda incelediğim kadarıyla yorumlar ya "Mutlaka okunmalı, çok beğendim" yada "Çok fazla esinlenilmiş, bazı kitaplarda aksiyon yok, zaman kaybı vs..." gibi iki uç noktada oluyor her zaman. Hiç ortasında bir yorum göremedim. Bende seriye başlayınca büyük ihtimalle iki okur tipinden biri olacağım.
Bu serinin nasıl bir anlatımı olduğunu sormadan önce kabaca nasıl bir okur olduğum hakkında size fikir vereyim.
Detayları severim ama yaratıcı detayları.
Harry Potter okurken "Bertie Botts'un her lezzetten fasulyeleri, kaymak birası, çapulcu haritası, her kitapta Hogwards'ın yeni küçük sırları" gibi yaratıcı ve eğlenceli detaylarları çok beğenmiştim.
Yüzüklerin efendisinde fangorn ormanında geçen bölümde, macerayı bi kenara bırakıp entleri, şarkılarını, yaşayışlarına bayılmış ve kendimi Fangorn Ormanı tasvirlerinde kaybetmiştim.
Buz ve Ateşin Şarkısında Bran'ın tırmanış maceralarını zevkle okudum, Onun tırmanış zevkini hissettim diyebilirim.
Sonuç olarak "detay" kelimesini bazen "sıkıcı ayrıntılar" bazen de "eğlenceli yan öyküler, yaratıcı tasvirler" gibi anlamlarda kullanılıyor olması. Sizce Zaman Çarkı serisinde nasıl bir detaycılık var?

20
Harry Potter / Ynt: Harry Potter okunmalı çünkü?
« : 06 Haziran 2013, 12:30:58 »
- Harry Potter hakkında Kısa Kısa -

Kitabın en etkileyici yönü temposu bence. Her kitap müthiş bir tempoda gidiyor. Bir an bile yavaşlamıyor. Serideki her kitabın kendine göre bir özelliği var. Ben Ateş Kadehi'ni çok beğenmiştim. Fantastik roman - Cinayet romanı harmanlanmış müthiş bi kitaptı.

Bu seriden ne zaman bahsedildiğini görsem, duysam; Keşke kitabı okumamış, yeni başlayacak olsaydım diyorum. Macerayı baştan yaşasam, Hogwards a ilk defa gelmiş gibi yeniden düşlesem...

Serinin filmlerinin olması aslında bi bakıma talihsizlik çünkü filmi izleyince kitabı okumamış olanların önüne bir engel çekiyor, okuma isteğini kırıyor.

Bazı şarkılar vardır; şarkının ait olduğu müzik tarzını dinlemeyenlere bile kendini sevdirir. Evrensel olur. Sadece bestelendiği yıla, döneme ait değil; geçmişe, geleceğe her zamana ait olur. Harry Potter da öyle bir kitap. Ben fantastik roman okumam diyene bile sevdirir kendini, kitaplığınızı kalıcı olarak işgal eder, yangında kütüphaneden ilk kurtarılacak eser olur :)

21
Kitaptaki her öyküden önce, öykünün yazarının kısa bir biyografisi mevcut. Öyküye başlamadan yazarının delirdiğini yada intihar ettiğini  okuyunca daha bir havaya giriyorsunuz. Kitaplığınızın en karanlık köşesine yakışan bir eser. Yeşil Çay, Cehennem Güvercinleri, Maymun Pençesi adlı öyküler benim favorilerimdi.

22
Filmleri izlemiş olman talihsizlik tabi. O zaman Hobbit i okumanı öneririm. Daha filmin tamamı vizyona girmediği için sorun yok :). Ben yıllar önce okumuştum. Filmi izledikten sonra tekrar okudum ve aldığım hazzı anlatamam. Aslında klasik fantastik eserler dönem dönem tekrar okunmalı. Hayatın her döneminde farklı birşeyler katıyor insana.

23
Harry Potter

Tam sana göre. Ne zaman birine tavsiye etsem, keşke bende okumamış yeni başlıyor olsaydım o heyacanı sıfırdan yaşasaydım diyorum.
Ayrıca fantastik edebiyatın temel taşı "Yüzüklerin Efendisi" ni neden okumadın? (İyi bir okuyucu olduğunu göre duymamış olman mümkün değil diye soruyorum. Eleştiri olarak değil) Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi yalnızca isimleri değil hazzı da büyük seriler.
"Yerdeniz" de güzel bir seri ama felsefi yönü olduğu için biraz sıkabilir. Ama ilk kitabı "Yerdeniz Büyücüsü" özellikle yazarın dediği gibi Büyümek üzerine ve başkarakter senin aradığın yaş kriterlerine uyuyor. İlgini çekebilir.

24
Buz ve Ateşin Şarkısı / 5.Kitap: Ejderhaların Dansı
« : 29 Mayıs 2013, 11:22:52 »
Kitabı bekleyenler bilirler, hergün yeni bir dedikodu, yeni bir söylenti çıkıyor. Kitabın çıkış tarihi ile ilgili paylaşımlarızımı bu konu altında yaparsak hepimiz için takibi kolay olur diye düşünüyorum. Zira her gün google'a girip "5. kitap Ejderhalarla Dans ne zaman çıkacak" diye aratıp onlarca linki gezmekten bunaldım. İlginize şimdiden teşekkürler.

En son aldığım habere göre Kitabın çevirisinin tamamlanmış, edisyona girmiş. Nedense çıkış tarihini uzayacak gibi bir his var içimde...

25
Korku & Gerilim Eserleri / Ynt: Stephen King Kitaplığı
« : 14 Mayıs 2013, 13:15:30 »
ben king'i rüya avcısı kitabını okumak istiyorum arnızda bu kitbı okuyan varmı?
      Rüya avcısını okudum. Güzel kitap. Korku ve bilimkurgu (tam anlamıyla bilimkurgu demek yanlış olabilir çünkü bilimkurgu dememin tek sebebi uzaylılar olması)  eserlerini seviyorsan ikisinin karışımı ve artan bir merakla okunan bir hikaye. Ama kitap bittiğinde hala soru işaretleri kalıyor kafanda. Daha sonra dvd sini izlediğimde filme bile alternatif son yapmışlar (Filmin birbirinden farklı olmasada 2 değişik sonu var) Okumaya niyetli olduğun için çok detaya girmek istemiyorum. Ama dediğim gibi "artan bir merakla" okudum kitabı.
       Birde başka bir başlıkta paylaşmıştım: Konu baştan sona kış mevsiminde geçiyor. Bende kitabı kışın okumuştum, bir iki sene önce çok kar yağmıştı ya... Ondan mıdır bilmem ama oldukça kaptırmıştım kendimi kitaba :)


         Ayrıca bir kaç ay önce, bir arkadaşımın "Stephen King'in Tom Gordon'a aşık olan kız kitabını okurken bi ara kitabı fırlatıp attım." yorumu üzerine alıp okudum hemen. Ben kitabı elimden atmadım ama King'in hayalgücünde ormanda kaybolan küçük bir kıza bile merhamet göstermediğine tanık oldum...

26
Diğer Fantastik Eserler / Yerdeniz
« : 03 Mayıs 2013, 21:38:49 »
Spoiler: Göster


[*]Resim çok büyük olduğu için spoiler kutusu içine alınmıştır. - Fırtınakıran[/*]


YERDENİZ
Ursula K. Le Guin


      Le Guin, serinin birbiriyle ilişkili ilk üç kitabının her birinde bir temadan hareketle öyküyü oluşturmuştur. Serinin kitaplarıyla ilgili bu temaları arka kapak yazılarından çıkarmak mümkündür.

      Serinin ilk kitabı "Yerdeniz Büyücüsü", Le Guin'e göre büyüme temasını işleyen bir romandır. Roman, gelecekte Yerdeniz'in en büyük büyücülerinden biri olacak olan Ged isimli bir çocuğun, ününü borçlu olduğu maceralarından önce başından geçen olayları anlatır.

      Serinin ikinci kitabı "Atuan Mezarları", Le Guin'e göre cinsellik, doğum, yeniden doğum, yıkım ve özgürlük temalarını ele almaktadır. Yerdeniz'in Kargad Diyarı'nda geçen roman, İsimsizler'in Rahibesi olan Ölümsüz Arha'nın (Yutulmuş) Tenar adlı bir kızın bedeninde yeniden doğmasıyla başlar ve Tenar'ın kendi kimliği ile Arha'nın kimliği arasındaki mücadelesini konu alır.

      Serinin üçüncü kitabı "En Uzak Sahil", Le Guin'e göre ölüm temasını işlemektedir.

      Serinin dördüncü kitabı "Tehanu" ve beşinci kitabı "Öteki Rüzgar", uzun aralardan sonra yazılırlar. Le Guin, Yerdeniz ile hesaplaşmasını bitirememiş olacak ki, seriyi "Yerdeniz Öyküleri" ile devam ettirir.
Le Guin, "Öteki Rüzgar" kitabıyla 2002'de "Dünya En İyi Fantazi Roman" ödülü almıştır.(alıntı trVikipedi)  

---

      Her sayfası felsefeyle, bilgelikle ve özlü sözlerle harmanlanmış bir fantastik seri ziyafeti. Bazen romanı elimden bırakıp hikayede geçen bir cümle üzerine uzun uzun düşündüğüm bile oldu. Henüz 3. kitabı okuyor olmama rağmen beni oldukça etkileyen bir fantastik seri oldu şimdiden. Kitaplar diğer serilere kıyasla küçük görünse de anlam olarak oldukça büyükler. En büyük büyücüler anketlerinde yer almasada baş kahramanımız "Ged-Çevik Atmaca" en bilge büyücüler listesinde kesinlikle üst sıralarda. Henüz okumayan arkadaşlar için çok fazla detaya girmiyorum ama mutlaka tavsiye ediyorum. Hazır olun, Ursula teyze okurlarını iki sonsuz evrenin (Düşünce ve hayalgücü) kesiştiği yere götürüyor. İyi okumalar.

27
Liman Kütüphanesi / Ynt: Beğendiğiniz Alıntılar
« : 03 Mayıs 2013, 20:06:49 »
"İnsan etiyle beslenen umutsuz ve güzel bir bahçe"        
 Guy De Maupassant - Bir düş müydü? adlı kısa öyküsündeki "mezarlık" betimlemesi.

28
Tartışma Platformu / Ynt: Müzik Ve Kitap
« : 03 Mayıs 2013, 19:56:50 »
1) Evet
2) Müzik dinlemek keyif katar, Şarkı dinlemek zorlaştırır.
3) Korku romanları okurken "Dead can dance", Bilimkurgu okurken Kitaro, Fantastik romanlarda her türlü new age dinlemek güzeldir.

29
Tartışma Platformu / Ynt: Korku okurunun beklentisi nedir?
« : 03 Mayıs 2013, 19:27:13 »
Korku edebiyatını sevenlerdenim. Stephen King romanları tabiki favorilerim  ve en çok okuduğum romanlar arasında. Korku romanı yazarının hayalgücü ve betimlemeleri elbette çok önemli. Ama korku romanını nerede ve nasıl okuduğunuz da önemli bence. Eğer plajda güneşlenirken okuyorsanız masal gibi gelecektir. Ama romanın havasına girebilmek için o ambiyansı biraz andıran bir şekilde okumak harika oluyor. Mesela Stephen King'in "Dreamcatcher" (Rüyakapanı) kitabını kışın pencerenin perdelerini açıp kar yağarken okumuştum, hatta zaman zaman gece balkonda soğukta okudum. (Zira hikaye baştan sona kış mevsiminde geçiyor).

Korku romanı okurken romana gerçekten korku tadı veren, daha doğrusu romanda geçen korkuyu hissetmeniz için sizi hazırlayan, en çok kullandığım yöntem romanı mum ışığında okumak. Mum ışığında okurken ışık sağ ve sol omuzlarınızın arkasından gelmeli ve renkli ışık (renkli kaplar içinde olmazsa) kullanmazsanız daha iyi olur çünkü gözleriniz batmaya başlıyor. Ben bu şekilde okurken sesi çok açmadan Yağmur ve fırtına sesi içeren new age enstrumental müzikler dinliyorum. "Dead Can Dance" dinlemekte harika oluyor, hatta daha etkili oluyor.

Ayrıca önyargı veya şartlanmayla okumaya başlamayın. Çoğumuzun başına gelmiştir. Bir grup arkadaşla korku filmi alınır. Şöyle keyifle izlenmeye başlanırken gruptakilerden biri film bitene kadar "Bu mu korkunç?, Neresi korkunç ya bunun, Öldürcek adamı belli, Böyle yaratık mı olur ne saçma.." gibi konuşur ve hem filmden hem o arkadaştan soğursunuz :) 

Özetle Korku romanı için önce sizi korkutan, ürperten bir ambiyans gerekir. Sıcak yatağınızı bırakıp imkanları daha zorlayarak gece dolunayda yada fener ışığı ile ormanda, mezarlıkta, terkedilmiş eski bir evde,  benzeri tekinsiz mekanlarda okumak size gerçekten kitaptaki korkuyu yaşatabilir. Böyle yerlerde olmak zaten insanı ürpertir kitaba ne gerek var dediğinizi duyar gibiyim :) Ama okumaya dalmışken baykuş seslerini, tıkırtıları, rüzgarın uğultusunu duymak iyi bir korku romanıyla birleşince kitabı gömmenize bile neden olabilir:)
Hadi tuvalet kağıtlarınızı hazırlayın ve okumaya başlayın :)
Şaka bir yana nasıl namaz camide, içki meyhanede, maç stadta izlenirde evde yapılırsa tadı azalırsa, Korku romanıda ortamında okunmaldır...

30
Tartışma Platformu / Ynt: Hangi Kitap Size Ne Hissettirdi?
« : 03 Mayıs 2013, 12:48:31 »
Ayn Rand - Fountainhead adlı kitabı (Türkçeye "Pınar" ismiyle(!) çevrilmişti). Yanılmıyorsam 60 lı yılların bestseller kitabı.  Hayata bakış açımı değiştiren kitaptır. Yıllar önce okumuştum ve okuduktan sonra karakterinizi, kişiliğinizi etkileyen bir kitap diyebilirim. Ayn Rand bu romanla bencilliğin tanımını yeniden yapmış ve insan için "bencillik" kavramının bir erdem olduğunu (Yazarın Bencilliğin Erdemi adında felsefe kitabı da mevcut) vurgulamıştır. 20 li yaşlarımın başında bu kitabı okumuştum. O yaşlarda her insanda daha fazla ön plana çıkan "Kendini kanıtlama, diğer insanların bakış açılarına, düşüncelerine göre davranmak" gibi olgulardan sıyrılıp kendi içsel özgürlüğüme adım atmamı sağladı. Okumadıysanız mutlaka tavsiye ederim.

Sayfa: 1 [2] 3