Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Calypso

Sayfa: [1] 2
1
Liman Kütüphanesi / Ynt: Kitap: Yenisi Mi Makbul, Eskisi Mi?
« : 15 Ağustos 2014, 02:32:36 »
Yeni olmalı, ilk ben açmalıyım kapağını. İlk ben çekmeliyim kokusunu içime.

2
Liman Kütüphanesi / Ynt: En Son Hangi Kitabı Aldınız?
« : 15 Ağustos 2014, 02:31:09 »
Franz Kafka - Dönüşüm :)

3
Liman Kütüphanesi / Ynt: Kitap Okumaya Nasıl Başladınız?
« : 15 Ağustos 2014, 02:25:34 »
Severek kitap okumaya 4. sınıfta Harry Potter serisiyle başladım. Bir arkadaşımın elinde görmüştüm kitabı ve merak etmiştim. Sonra o kız sınıfa Felsefe Taşı filmini getirince merakım daha da arttı ve kitapları ondan alarak okumaya başladım. Günde 200 sayfa okuduğumu bilirim, o derece bağlanmıştım seriye.

Harry Potter benim kitap aşkımın başlangıcı oldu. :)

4
Genel Kültür / Ynt: Ünlü yazarların soyadları
« : 01 Temmuz 2014, 14:51:09 »
Yukarıköy en iyisi bence. ;D

5
Konu birdenbire aklıma gelir genelde. Öyle rastgele bir anda, yaşadığım veya gözlemlediğim rastgele bir olay bende yeni bir fikrin doğmasına sebebiyet verir. Sonra yavaş yavaş kafamda şekillenmeye başlar. Kendimi karakterlerin yerine koyar ve "Böyle bir durumda ben ne derdim?" diye düşünürüm. Bazen ayna karşısına geçip kendi kendime konuşur, karakterleri canlandırmaya çalışırım. Ayrıca asla klavyede hikaye yazmam. Önce kağıda yazarım, karalar, çizer, değiştiririm. Sonra bilgisayara geçiririm.

6
Müzik / Ynt: Günün şarkısı
« : 01 Temmuz 2014, 14:45:51 »
Halestorm - Here's to Us :)

7
Eğlence & Mizah / Ynt: Edebiyat-Dil Anlatım Öğretmenlerimiz
« : 01 Temmuz 2014, 14:44:55 »
Hiç sıkıntı yaşamadım bu konuda. İlkokuldaki öğretmenim kitap okutur sonra o kitaplardan sınav yapardı ve fantastik kitap okuttuğu bile olmuştu. Elimde fantastik kitap gören öğretmenlerimin hiçbiri bana "Bunu niye okuyorsun?" demediler. Ama sadece fantastik edebiyata takılı kalmamak lazım, başka şeyleri, klasikleri de okumak lazım.

8
Televizyon / Ynt: Hangi dizileri seyrediyorsunuz?
« : 01 Temmuz 2014, 14:40:53 »
How I Met Your Mother izlerdim.
Once Upon A Time izliyorum.
The Tudors'a başlamayı düşünüyorum.

9
Ütopya/Distopya / Cesur Yeni Dünya | Aldous Huxley
« : 01 Temmuz 2014, 14:31:48 »


Kitabın Adı: Cesur Yeni Dünya
 Orijinal Adı: Brave New World
Yazar: Aldous Huxley
Çeviren: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 348


Kitabın Konusu: “Cesur Yeni Dünya” bizi “Forddan sonra 632 yılına” götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında “Cemaat, Özdeşlik, İstikrar” yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezinde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, “annelik ve babalık pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. “Herkes herkes içindir.”

“Cesur Yeni Dünya”nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda birey yok edilse de süren macerasının sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp iyi edebiyat kategorisine yükseltiyor.

Yorumum: “Cesur” Yeni Dünya mı, “Korkunç” Yeni Dünya mı? Yoksa “Şartlandırılmış” Yeni Dünya demek mi daha doğru olur? Edebi eser olarak sayılan bu korku ütopyasının adının altında yatan bu aslında.

İnsanlar Alfa, Beta, Game, Delta ve Epsilon olmak üzere beş sınıfa ayrılmışlar ve kendi seviyelerine göre eğitilerek laboratuvar ortamında yetiştiriliyorlar. Uykuda eğitim sayesinde belli toplum kurallarına şartlandırılarak büyüyorlar. Bebekken, kitap okumak gibi eğitsel aktivitelere karşı önyargı kazanmaları sağlanıyor. Çünkü onlara göre düşünmek ve üretmek zaman kaybı, esas olansa bitmek bilmeyen bir tüketim. Ancak devamlı tüketim toplumları ayakta tutabilir.

Birey olarak değil toplum olarak yaşıyorlar. Bireyin hiçbir değeri yok, önemli olan toplumun refahı. Yani “herkes herkes için.”

Annelik kavramı ayıplanmış, babalık ise düpedüz hakaret olarak algılanmış. Aile yaşantısından bahsetmek kızarıp bozarmalara yol açıyor ama cinsellik gayet doğal karşılanıyor.

Kişisel görüşleri olmayan, sürekli aynı şeyleri yapan ve hiçbir şey üretmeden yaşayan bir yığın robot. Yaşlılık diye bir kavram bilmiyorlar ve ölümü olağan karşılıyorlar. Dünyaya hiçbir şey katmayan, şartlandırılarak yaşayan insanlar gözünde ölüm de bir görev aslında. Olması gereken bir şey.

Şartlandırılmış insanlar, bir nevi canlı robotlardan ibaret bir dünyayı anlatıyor Cesur Yeni Dünya. Bir zamanlar yasaklanmış olan bu kitabın mutlaka okumalısınız.


10
Harry Potter / Ynt: En sevdiğin Harry Potter Kitabı Hangisi?
« : 01 Temmuz 2014, 14:25:14 »
Azkaban Tutsağı ve Melez Prens

11
Harry Potter / Ynt: Hangisinde okumak isterdiniz?
« : 01 Temmuz 2014, 14:24:49 »
Hogwarts iyidir hoştur ama Beauxbatons bana her zaman daha çekici gelmiştir.

12
Tyrion Lannister ve Margaery Tyrell.

13
Buz ve Ateşin Şarkısı / Ynt: En Sevdiğiniz Hanedanlık?
« : 01 Temmuz 2014, 14:22:28 »
Tyrell. Margaery yeter de artar bile.

14
Harry Potter / Ynt: En Sevdiğiniz Profesör / Öğretmen?
« : 01 Temmuz 2014, 14:21:46 »
Severus Snape'in yeri ayrı tabi ama "profesör" olarak baktığımda Minerva McGonagall'ı tek geçerim.

15
Kedilere düşkünlüğüm dillere destandır. Kediyi seçerdim.

Sayfa: [1] 2