Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - zehir

Sayfa: [1] 2
1
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 16 Mayıs 2017, 10:02:29 »
Genellikle D&R da görmeye alışmıştık ama bu sefer idefix 9,90 TL kampanyası başlatmış. Biraz göz gezdirdim, çok güzel kitaplar var. Mesela:

Mongoliad Serisi
Dresden Serisi
Aşk ve Ölüm Şarkıları
2312
Leviathan Uyanıyor
Kül Dağı'ndaki Kütüphane
Tepki
Leibowitz İçin Bir İlahi[*]Yoksa bu şaheseri hala okumadınız mı?[/*]
Pir-i Lezzet
Köpek ve Yıldızlar
Finneganın Vahı
Süperpoze

Bunlar ilk anda gördüklerim, daha epey bir kitap var. Kampanya 30 Haziran'a kadar sürecekmiş ama bu süreçte muhtemelen bazı kitapları çıkarıp yenilerini ekleyeceklerdir.

2
Gerçekten de görmemişim, çok sağ olun. Oldukça güzel bir sürpriz oldu  :)

3

Ek olarak Enginlik Serisi de elbette devam edecek. Niye devam etmesin ki? Hazırlıklar devam ediyor. Hacimli kitaplar. Ha deyince çıkartamıyoruz maalesef.

Bunu okuyunca "Dresden Dosyaları neden devam etmiyor ki" diye sorasım geldi ama sormayacağım. Onun yerine, Jeff VanderMeer'in Nebula ödüllü Southern Reach üçlemesi konusunda İthaki'nin bir girişimi var mı merak ediyorum. Malum Alex Garland ilk kitabı sinemaya uyarlıyor şu an, film çıkmadan kitabı dilimizde görebilsek ne güzel olur.

4
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 12 Nisan 2017, 20:28:52 »
Kasap d&r gece yarısı indirime girdikten 1 saat sonra sipariş verdiğim Lanark kitabımı iptal etmiş :( gün içersinde kitap tükenmişti, siparişimi takip ediyordum ama ilk sipariş veren birilerinden olmama rağmen gün içersinde gelen yeni siparişlerle iptal etmişler.

Üstte dediğim gibi benim de geçen hafta verdiğim siparişteki Lanark iptal edildi dün. Ancak az önce iş arkadaşlarımdan biri mesaj attı, Ankara Taurus D&R'da son 2 tane varmış mesela. Yani eğer yakınınızda bir D&R mağazası varsa gidip kontrol etmenizi tavsiye ederim, mağazalarda hala tek tük kalmış olma ihtimali yüksek görünüyor.

5
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 10 Nisan 2017, 22:32:34 »
Alalım alalım da D&R ve idefix son zamanlarda berbat durumda. Son bir ya da iki hafta içinde buradan kitap alıp memnun olan varsa sevinirim, en azından biraz rahatlarım. Benim pek inancım kalmadı. Haftalarca bekleyeceksek pek önemi yok bu indirimin.

Gerçi kitaplar henüz elime geçmiş değil ama yine de söylemiş olayım, geçen hafta çarşamba akşamı verdiğim 6 kitaplık siparişin 4 kitaplık kısmı bu sabah kargoya verildi. Kalan 2 tanesi de (Lanark ve Solo) hala hazırlanma aşamasında görünüyor. O 2 kitap iptal edilirse şaşırmam zira D&R bunu daha önce de yaptı, diğer kitaplar da umduğumdan daha geç kargoya verildi ancak fiyatlar düşünüldüğünde benim için göz ardı edilebilecek bir gecikme bu.

Ekleme: Tahmin ettiğim gibi Lanark'ı iptal ettiler, Solo hala hazırlanıyor görünüyor. Anlamadığım nokta ben siparişi 5 Nisan'da verdim ve Lanark pazartesi sabahına kadar siparişe açıktı. Söz konusu D&R olunca hiçbir şeye şaşırmamak gerekiyor demek ki.

6
Duyurular / Ynt: Proje: Öykülere İlan-ı Aşk
« : 12 Şubat 2017, 23:51:12 »
Çok geç kalmadan ben de aklıma gelen birkaç öyküyü yazayım.

İnsan Kalma Alıştırmaları - Atilla Atalay

Çok fazla eserini okumuş olmasam da Atilla Atalay'ın mizah ve melankoliyi birleştirdiği kısa öykülerini çok seviyorum. "Delirtici kırmızılıkta perdeleri içeriye gün ışığı sızdırmayan mağara gibi bir eve sığınmış" iş arayan üç adamın hayatla mücadelesini anlatan bu öykü ise aralarındaki en sevdiğim. Okurken ister istemez gülüyorsunuz ama karakterlerin dertleri, çaresizlikleri, aralarındaki muhabbetler o kadar gerçek ve tanıdık ki bitirince içinize bir şey oturuyor. Kendimi baş kahramanıyla bu kadar özdeşleştirdiğim bir başka öykü de hatırlamıyorum.

Omelas'ı Bırakıp Gidenler - Ursula K. Le Guin

Bir şehir düşünün ki tek bir çocuk hariç herkes çok mutlu ve bütün insanların mutluluğu o tek çocuğun yaşadığı eziyete bağlı. Le Guin'in öyküye bir ütopya anlatır gibi başlayıp sonra madalyonun diğer yüzünü göstermesi beni acayip etkilemişti. Gerçi bir Ursula Le Guin eserine aşık olmam için pek fazla şeye ihtiyacım yok, yine de okuduktan sonra aklımda en çok yer eden edebi metinlerden biridir bu.

Fable - Charles Yu

Tom Gauld'un çizimleri var diye okumuştum, başlı başına aşık olduğum bir öykü oldu. Charles Yu çok bilinen bir isim değil ama Westworld'un ilk sezonunda hikaye editörü olarak yer aldı, yani ileride ismi daha çok duyulabilir. Fable'da ise terapideki bir adam aracılığıyla bize hikaye içinde hikaye anlatıyor. Fantastik bir dünyada ejderhalardan korkup avukat olmayı tercih eden bir adamın hikayesiyle başlıyor fakat öykü ilerledikçe terapinin amacını, adamın asıl derdini anlıyoruz. Fantazya ögelerinin bu şekilde mecazi amaçlarla kullanılması, öykünün asıl anlatmak istediği şeyleri yavaş yavaş belli etmesi şahane olmuş.

Bunlar dışında Neil Gaiman'ın Zümrüt Soruşturma'sını hem İhsan Abi hem de estorn yazmış zaten, tekrar etmeme gerek yok. Aslında eklemek istediğim birkaç öykü daha var ama kitaplar yanımda olmadığı ve hafızam da zayıf olduğu için biraz bakınmam lazım internette, yarın akşam geç kalmış olacaksam bile sırf paylaşmak için onları da eklerim.  :)

Geri geldim. Birkaç öykü daha:

Kapı Birden Vuruldu - Etgar Keret

Bir Keret öyküsü yazmasam rahat edemezdim. Aslında Kapı Birden Vuruldu'yu okuyalı baya oldu, kitaba adını veren bu öyküden daha çok sevdiğim öyküler olması da mümkün içinde. Ancak gelgelelim aklımda en çok yer eden öykü bu. Keret'in dili zaten oldukça samimi ama Kapı Birden Vuruldu'da kendini öykünün başkahramanı haline getirip içinde bulunduğu tuhaf durumu doğrudan bize anlatıyor. Üstkurmaca[*]metafiction[/*] en sevdiğim edebi yöntemlerden birisi ve Keret'in bu öyküsü de okuduklarım arasında bunun en iyi örneklerinden.

İsmail Hakkı Tilbe’nin Cenazesindeki Erkekler – Hasan Basri Çiftçi

Marşandiz Fanzin'in 9. sayısındaydı bu öykü. Herhalde dergiyi aldığım hafta içinde en az 5 kez okumuşumdur İsmail Hakkı Tilbe'nin hikayesini. Hasan Basri Çiftçi daha fazla yazıyor mu, yazıyorsa nerelerde yazıyor bilmiyorum ama okuma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissettiğim bu öyküden dolayı minnettarım kendisine.

Biliyorum proje yarın sona eriyor ama ilerleyen günlerde aklıma gelen başka öyküler olursa tekrar güncelleyeceğim listeyi.

7
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Kan Yemini - Brian McClellan
« : 25 Ocak 2017, 19:41:50 »
Kitabı henüz okumadım ama reddit'te denk geldim de serinin yazarı Brian McClellan, doğum günü sebebiyle Kan Yemini ile aynı evrende geçen 5 öyküden oluşan In the Field Marshal's Shadow derlemesini bir günlüğüne ücretsiz olarak sitesinden dağıtıyormuş. Kitap .epub, .mobi ve .pdf formatlarında iniyor ve haliyle İngilizce (bir reddit kullanıcısının söylediğine göre "Return to Honor" haricindeki hikayeler Kan Yemini okunmadıysa bile Powder Mage dünyasına giriş amacıyla okunabilirmiş). Seri tutarsa muhtemelen İthaki Türkçeye çevirecektir bu derlemeyi ama yine de İngilizcesine güvenip de beklemek istemeyenlerin haberi olsun.

Bu da linki: http://www.brianmcclellan.com/ebook-store/fieldmarshal

8
Ne yazık ki milenya gibi ben de bu sene yayınlanan hiçbir şey okumamışım (aslında bir tane okumuşum da çok önemli değil o). Ama şu an sadece aday gösterdiğimiz için biraz yüzsüzlük yaparak edebiyat kategorilerine okuyup beğendiğim değil de ilgimi en çok çeken, okunacaklar listeme aldığım eserleri yazdım (eğer uygun değilse görmezden gelebilirsiniz onları). Tabi mecburen çeviri kategorilerini boş bırakıyorum.

Edebiyat

    > Yılın En İyi Yabancı Fantastik Kurgusu: Gök Cennetin Altında - Guy Gavriel Kay
    > Yılın En İyi Yabancı Bilimkurgusu: Triffidlerin Günü - John Wyndham, Tanrının Çocukları - Mary Doria Russell (Aslında normal şartlar altında William Gibson'ı yazardım ama malum sebepler...)
    > Yılın En iyi Tuhaf Kurgusu: Biz Gayet İyiyiz - Daryl Gregory
    > Yılın En İyi Yerli Bilimkurgusu: Sıcak Kafa - Afşin Kum
    > Yılın En İyi Yerli Fantastik Kurgusu: Azraa-eel Menkıbeleri - Uğur Batı
    > Yılın En İyi Yabancı Çizgi Romanı: Sandman: Prelüdler & Noktürnler - Neil Gaiman
    > Yılın En İyi Yerli Çizgi Romanı: Tepe - Fırat Yaşa
    > Yılın En İyi Genç-Yetişkin Kurgusu: Her Yerden Çok Uzakta - Ursula K. Le Guin

Yayınevleri ve İşleri

    > Yılın En İyi Kapak Tasarımı: Kırılgan Şeyler - Şükrü Karakoç
    > Yılın Yayınevi (Kitap): İthaki, April
    > Yılın Yayınevi (Çizgi Roman): Karakarga, İthaki

Ekran ve Beyaz Perde

    > Yılın En İyi Dizisi: Westworld
    > Yılın En İyi Filmi: Arrival, Kubo and the Two Strings

Kayıp Rıhtım

    > Yılın En Güzel İncelemesi (Kayıp Rıhtım): Vathek: Oryantal Rüyanın Ortasına Doğan Kabus, Daredevil – İmgelem: Kusurlu Şeylerin Kusursuz Güzelliği, Romandan Çizgi Romana Uyarlamada Bir Milat: A’Mak-ı Hayal
    > Yılın En Güzel Haberi (Kayıp Rıhtım): Ve The Witcher Serisi Sonunda Türkçe!, Belgariad Serisi Yıllar Sonra Yeniden Raflarda!

Bir de İhsan Abi'nin "Yeni Yazar Adaylarının Yapmaması Gereken 8 Şey" yazısı var ama hangi kategoriye uyuyor emin değilim.

9
Güncel / Ynt: Mutlu Yıllar
« : 01 Ocak 2017, 22:09:27 »
Mutlu, huzurlu, kitap dolu bir 2017 geçiririz umarım. İyi seneler herkese.

10
Nisanda dizi uyarlaması başlıyor bu kitabın ama hala bir yayınevi çıkıp da biz yayınlamayı düşünüyoruz falan demedi. Hayır diziyi geçtim kitap zaten başlı başına oldukça ünlü. Nadir Kitap'ta 1992 Afa baskısını 300 lira civarında satıyorlar. Dizi haberinden sonra kontrol ettim de elimde Türkçe e-kitap olarak varmış. En azından yeniden yayınlanana kadar burada paylaşıyorum, okumak isteyen olursa faydalanır. Eğer yayınlanacağını öğrenirsek de linki imha ederim.

Düzenleme: Anlaşılan Doğan Kitap yeniden basıyor. Dolayısıyla linkin de bir gereği kalmadı. Keşke böyle kült eserler için dizi-film uyarlamalarının gelmesini beklemesek ama ne yapalım, hiç basılmamasından iyidir yine de.

11
Sinema / Ynt: "Blade Runner" Geri Dönüyor!
« : 19 Aralık 2016, 22:48:38 »
Film için ayrı bir başlık açmaya gerek var mı bilmiyorum ama ben buradan devam edeyim, belki yöneticilerimiz bu başlığı değiştirirler.

Malum filmin adı geçenlerde Blade Runner 2049 olarak açıklanmıştı. Yönetmenlik koltuğunda Arrival'ı çeken Denis Villeneuve oturuyor, senaryo ise ilk filmin senaristi Hampton Fancher ile American Gods'u televizyona uyarlayan Michael Green'e ait. Müzikleri son zamanların en başarılı bestecilerinden Johann Johannsson yapıyor, görüntü yönetmenliği ise herhalde artık efsane sayılabilecek[*]13 Oscar adaylığı var beyefendinin[/*][*]Ancak hiçbirini alamamış[/*] Roger Deakins üstlenmiş. Oyuncu kadrosu da şöyle: Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto, Robin Wright, Mackenzie Davis, Ana de Armas, Dave Bautista, Lennie James. Ridley Scott da yapımcı olarak dahil olmuş

Sadece projede adı geçen isimler dahi oldukça heyecanlanmak için yeterli bence. Ama bugün kısa da olsa bir de fragman yayınlandı: https://www.youtube.com/watch?v=haXvp8M9Cog

Tabi büyük çıkarımlarda bulunmak için çok erken ancak ben fragmandaki atmosferi çok beğendim. Zaten bana göre ilk filmin de en büyük artısı o mükemmel siberpunk atmosferiydi, hikayenin kitaba göre baya değiştirilmiş olmasından pek memnun değildim (o kadar şahane bir öykünün "Rick replikant mıydı değil miydi" muhabbetinin gölgesinde kalmasını ya da romandaki din kısmının tamamen es geçilmesini hala anlamış değilim). JCDenton'a katılarak şimdi orijinal bir hikayeyle ortaya daha iyi bir yapım çıkabileceğini düşünüyorum. Umarım yanılmam.

Bu arada film 6 Ekim 2017'de vizyona girecekmiş.

12
Sinema / Ynt: Arrival (2016)
« : 19 Aralık 2016, 11:44:25 »
Eğer üstteki "Neden buradalar?" yazısını görmezden gelirsek ben beğendim kapağı :-\. Yani filmden uyarlanan bir şeyler olacağı nasılsa kesindi, karakterlerin yer aldığı bir kapak olmasındansa bunu tercih ederim. Goodreads'teki kasımdan sonra yapılan diğer baskıların kapaklarıyla karşılaştırınca da Vintage baskısından sonra en güzeli bu bence.

İsim olarak da yine filmin adının seçilmesi gayet normal. Gerçi orijinal isim kullanılıp kapağın bir yerine "Arrival'ın uyarlandığı öykü" gibi bir not düşülebilirdi. Benim tek sıkıntım kitabın adının yalnızca Geliş olması. "Geliş ve Diğer Öyküler" gibi bir ismi tercih ederdim. Muhtemelen kitabın arka kapağında öykü kitabı olduğu belirtilmiştir, ama bu şekilde olunca ilk görüşte bir romanmış izlenimi uyandırıyor. Biri twitter'da MonoKL'a diğer öyküleri de kapsayacak mı diye sormuş mesela, kapağa bakınca gayet haklı bir soru.

13
Aslında üstte yazılanları tekrar etmiş olacağım ama yine de ben de bir şeyler söyleyeyim.

Bana kalırsa bu konudaki ilk sorun bu alanlarda eser veren insanların birbirlerini koruyup kollama isteği. Türkiye'de çizgi roman, fantastik ve bilimkurgu üreten belli bir kitle var bu grubun neredeyse tamamı birbirini tanıyor, biraz da azınlıkta kalmanın verdiği hisle birbirine destek olmak istiyor. Hal böyle olunca da İhsan Abi'nin dediği gibi kimse çıkıp da arkadaşının yazdığı, çizdiği bir eseri eleştirmiyor. Yani Fabisad'a bakıyoruz, Yabani'ye bakıyoruz ve hep aynı isimler karşımıza çıkıyor. Ben yerli bir çizgi romanı eleştirdiğimde sadece eserin sahibinden değil bütün bir camiadan tepki alma, belki de dışlanma ihtimalim var. Kesinlikle böyle olur demiyorum ancak bunun ihtimali bile ufak tefek bir şeylerle uğraşan ve ileride bu sektörde yer almak isteyen insanların, platformların gözünü korkutuyor. Belki de yanılıyorumdur fakat tamamen dışarıdan bakan biri olarak edindiğim izlenim bu şekilde.

Bir diğer mesele de milliyetçilik duygusu. Aman efendim fazla eleştirmeyelim, aman heveslerini kırmayalım, böyle üzümün çöpü armudun sapı dersek herkesi küstürür hiç ilerleyemeyiz mantığı yani. Gerçi bu mantık her alanda var. İki kabloyu birbirine bağlayan her çocuğu televizyona çıkarıp dahi ilan ediyoruz, fantastik edebiyatta da maalesef biraz da ortaya konulan eserlerin azlığından nerede yeni bir çalışma görsek çölde vaha bulmuş gibi dört koldan övmeye başlıyoruz. Kalitenin ikinci plana atıldığı böyle bir ortamda genç yazar adayları da önce dünya edebiyatında neler yazılmış bir bakayım, bu türün klasiklerini, çok bilinenlerini okuyayım falan demeden hemen bir şeyler yazıp popüler olmanın peşine düşüyor.

Bu noktada biz okurların da bir hatası var galiba. Malum okur kitlesini çoğunlukla öğrencilerin oluşturduğu ülkemizde kitap almak ekonomik olarak pek kolay değil. Haliyle bir eser beğenilmediği zaman onu almaktansa aynı paraya gider daha kalitelisini alırım düşüncesi özellikle yeni yazarlara baya zarar veriyordur. Milliyetçiliği, şuursuzca övme konusunda değil de her şarttta destek verme konusunda göstersek çok daha güzel olacak.

Fanatik hayranlara değinilmiş zaten, yeni jenerasyon sağ olsun her bir şeyin kendine özel hayran kitlesi var artık. Kime laf etsen "...cılar"ın lincine uğruyorsun.

Yani "yerli eserleri eleştirirken iltimas geçmeli miyiz" sorusunun soruluyor olması bile bana göre başlı başına bir problem. Yapıcı eleştiri ilerlemenin birinci şartıdır. Ben de isterim tabi ki Türk kültüründen beslenen daha çok fantastik kurgu, bilimkurgu eserleri okuyalım. Ancak bu eserler kaliteli olmadıktan sonra yazılmış olmaları pek de bir şey değiştirmiyor. İltimas geçmeli miyiz diye sormaktansa birilerinin, mümkünse bu sektörün içinde olan ve insanların saygı duyduğu birilerinin çıkıp ilk taşı atması lazım. İnsanlar doğru ve yapıcı eleştiriler yaptıkları zaman bir tepkiyle karşılaşmayacaklarını görürlerse, hatta eser sahipleri de bu tür eleştirileri teşvik ederlerse Hazal'ın ve İhsan Abi'nin bahsettiği sağlıksız ortamdan bir nebze kurtulabiliriz bence.

14
Liman Kütüphanesi / Ynt: İndirimler
« : 07 Kasım 2016, 15:33:36 »
Bugün öğrendim ki Metis Yayınları kendi internet sitesinden kitap satışı yapıyormuş. Normal sattıkları kitaplarda pek bir indirim yok (%20), ancak kampanyalar sekmesine girince güzel şeylerle karşılaştım.

İlk olarak "Sarı Etiket" adı altında %60-%80 indirimle sattıkları stok fazlası kitaplar var (benim ilgimi çeken bir şey olmadı doğrusu).

Murat Uyurkulak kitapları %40 indirimde, Roberto Bolano kitapları da %40 indirimde.

Bir de takım olarak yine %40 indirimle sattıkları seriler var: Yerdeniz, Yüzüklerin Efendisi, Belgariad, Yarınki Yüzün (fuar özel yayınında Fırtınakıran bu serinin ilk kitabının listesinde olduğunu söylemişti).

Kasım ayı boyunca yapılan 50 lira üzeri alımlarda da Andrey Platonov'un Can romanı hediye ediliyormuş (anlaşılan hediye edilen kitap her ay değişiyor). Normalde Metis ne Tüyap'ta ne de sanal fuarda pek fazla indirim gören bir yayınevi değil, bu fiyatlar da aklınızda bulunsun en azından.

15
Tartışma Platformu / Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
« : 06 Kasım 2016, 22:12:06 »
@zehir:

Elektronik kitabın olumlu ve olumsuzlukları aynı anda taşıyarak; yazar, yayıncı ve okur açısından yeni olasılıkları da beraberinde getirdiğinden bahsedebiliriz o zaman.

Evet evet, aynen öyle. Ancak bu yeni olasılıklar içerisinde -biraz da taraflı düşünerek- okur ve yazar açısından olumsuz olarak sayılabilecek pek bir şey göremiyorum ben. Aklıma gelen tek sıkıntı (ki üstte Tenekeci de bahsetmiş) e-kitap okuyucu üreten belli firmaların piyasada tekelleşip akıllı telefonlarda olduğu gibi sadece tüketime dayalı bir endüstri yaratması ama bilinçli tüketiciler buna kolay kolay kanmayacaktır. Zaten e-kitap teknolojisi sadece tek bir temel işleve dayandığı için teknolojik yenilikleri pek fazla göremiyoruz, cihazların kullanım ömürleri de şu an için oldukça iyi.

Bunun dışında yine Tenekeci'nin bahsettiği self-publishing imkanları ve -çoğunluğumuz sevmesek de- Wattpad gibi platformlar birçok zorlu ve masraflı aşamayı (yayıncı bulma, dağıtım, reklam) aradan çıkararak yeni yazarlara hem okura ulaşma açısından hem de para kazanma açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Benim e-kitap sektöründen asıl beklentim ise yazarların bu teknolojiyi bir şekilde hikaye anlatımıyla birleştirip yeni anlatım biçimleri ortaya koymaları. Nasıl yazılı metinlerde bunun örnekleri varsa (Mark Danielewski'nin House of Leaves'i var mesela, en son MonoKL basacaktı ama uzun zamandır ses yok) dijital ekranlar da anlatım için farklı olanaklar sağlayabilir. Zamanla değişen metinler, metin içerisindeki hareketli resimler, yazarın, bilgisayar oyunlarında olduğu gibi, metin içerisine belli şeyleri yaparsak keşfedebileceğimiz sürprizler saklaması okuma deneyimini farklı bir boyuta taşıyabilir. Tabi hepimizin çok sevdiği klasik kitap okuma eylemi daima var olacaktır ancak bu şekilde daha dinamik, etkileşimli bir okumanın nasıl olacağını da çok merak ediyorum doğrusu.

Sayfa: [1] 2