Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Kitap Adam

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 10
16
Tartışma Platformu / Ynt: Dişi Protagonist
« : 09 Ağustos 2016, 22:50:09 »


http://wikisosyalizm.org/Kategori:Kad%C4%B1n_devrimciler




Link verdiğiniz site, içinde saçmalıkların olduğu, herkesin malumu bir örgütün propagandasının bulunduğu bir çöp yığını. Konuyla ilgisi yok, ama söylemezsem rahat edemem.

17
Son mesajlar kısmında bu başlığı görünce, bir umutla yeni kitapla ilgili gelişme vardır diye giriyorum. Ama yok, yine yok, yok da yok.  :-[

18
Okur olarak en büyük korkum, özellikle bazı türlerin geniş bir kitle tarafından "hayali şeyler" veya "çocukça şeyler" gibi bir bakış açısıyla küçümsenmesinin devam etmesi. Burada benim açımdan iki yönlü bir korku var. Birincisi, elbette bir tür veya eser hakkında bilgi sahibi olmadan takınılan ön yargılı tutumun aşılamaması. İkincisi ve daha önemlisi, değersizleştirmek için sunulan bu iki argümanın da aslında bir aşağılanma sebebi değil, aksine çok kıymetli şeyler olduğunun idrak edilememesi.   

19
Duyurular / Ynt: Kayıp Rıhtım Yeni Tasarımıyla Yayında!
« : 21 Temmuz 2016, 02:29:40 »
Hayırlı olsun, yeni tasarım çok güzel olmuş. Emeği geçenleri kutlarım.

20
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı
« : 25 Haziran 2016, 06:21:32 »
Mat ve Ituralde favori karakterlerim olmuştur. Jordan'ın, Aes Sedai olsun olmasın kadın karakterleri antipatik yapma konusunda müthiş bir başarısı var gerçekten. :) Benim için bu konudaki istisnalar Min ve Lanfear'dır.

21
Genel Kültür / Ynt: Brandon Sanderson'dan dersler
« : 10 Haziran 2016, 11:53:38 »
Emek veren herkese çok çok teşekkürler. Harikasınız. :)

22
Tartışma Platformu / Ynt: Ruh konusunda ne düşünüyorsunuz?
« : 07 Haziran 2016, 19:42:15 »
Evrimin amacının olmaması, insanın amacının olmaması anlamına gelmez. Amacınızın ne olduğu konusunda bir kısıtlama yok, kendiniz bulun. İşin güzel kısmı da bu zaten. Konunun başlıktaki anlamından kaydığına katılıyorum, o yüzden daha fazla cevap yazmayacağım bu başlığa. Yalnız karşılıklı bir tartışma oldu burada, baktığınız yerden öyle görmeseniz de. Ama kimin tavrının "ergence" olduğu konusunda fikir ayrılığına sahibiz. Hiç değilse son yazdıklarınızı bir daha okuyun.

23
Tartışma Platformu / Ynt: Ruh konusunda ne düşünüyorsunuz?
« : 06 Haziran 2016, 16:57:47 »
Teoriyi günlük hayattaki kullanımla karıştırmamak lazım :) . "Sadece teori" demek aslında konuya ne kadar yabancı olduğumuzun bir kanıtı. Sonuç olarak, egomuz bazı gerçekleri içimize sindirmemize engel olabilir. Ama kabul etsek de, etmesek de gerçekler orada öylece duruyor. Bu konuyla ilgili bu kadar cevap yazmamın sebebi aslında kimseyi ikna etmek değil. Amacım, bu konuları merak edip okuyan özellikle çok genç yaştaki arkadaşların bilime karşı yanlış bir önyargı edinmemesine yardımcı olmak. Herhangi bir sosa bulandırılmamış olarak, evrimin olup olmaması hakkında bir tartışma yok. Özellikle evrimi çürüttüğü iddia edilen ve bilimselmiş gibi sunulan argümanlar, orta okul seviyesindeki bir biyoloji bilgisiyle aşılabilir. Bu iddiaların bilim insanları tarafından ciddiye alınacak bir tarafı da yok zaten. Çok önceden cevabı verilen soruları ısıtıp ısıtıp çözülememiş bir şeymiş gibi sunuyoruz. Bu sadece bilim üretmeyen ülkelerin kendini oyalaması. "Dünya düzdür" tartışmalarından farkı yok. Bence bu yanlışa düşmeyelim. Bu davranış biçiminin bilim üretmesi gereken kurumlardaki yansımalarını, gerçekleşen "projelerden" görüyoruz. Yaptığımız tek şey aslında, başkaları her yönden ilerlerken bizim yerimizde saymamız.  

24
Pazartesi Elric serisinin üçüncü kitabıyla beraber Hırsızlar Cumhuriyeti'nin de siparişini vereceğim. Heyecan dorukta. :D

25
Tartışma Platformu / Ynt: Ruh konusunda ne düşünüyorsunuz?
« : 03 Haziran 2016, 20:07:16 »
Öncelikle mutasyonlar hakkında az çok bilgim var. :) Lütfen mutasyon çeşitlerini siz de araştırın. Kromozom sayısıyla ilgili sorunuz ilk defa sorulmuyor. Emin olun bilim insanlarının aklına gelmeyen veya cevaplanmamış sorular değil bunlar.

https://www.youtube.com/watch?v=HuJ1-pQEE8g

https://www.youtube.com/watch?v=zi8FfMBYCkk

Bonus :D : https://www.youtube.com/watch?v=ebRDmAfLuvQ

26
Tartışma Platformu / Ynt: Ruh konusunda ne düşünüyorsunuz?
« : 03 Haziran 2016, 17:34:01 »


Yani şunu düşünün. 46 kromozomluk insana gelene kadar bilmem kaç tane maymun türü evrildi ancak bu maymunların hepsi 46 kromozom değil. Genetik bir mutasyon söz konusu yani. Fakat bu öyle bir mutasyon olmalı ki yeni bir nesil ortaya çıkarsın. Yani, ya iki farklı ama birbirine yakın yerde pozitif mutasyon geçiren ama birbirinin aynı olan canlılar doğup bir nesil oluşturmalı, veya dişi ve erkek olarak ikiz meydana gelip ensest bir ilişkiyle nesil oluşturmalı... Bu saydığım iki olayı da olasılığa ve 2.4 milyar yılda meydana gelen milyonlarca canlı çeşidine bir parabol olarak dağıttımızda, günümüzde her 50 canlıdan biri pozitif mutasyona uğramalı, bunu da tutturması için en iyi ihtimalle her 3 canlıdan biri mutasyona uğramalı. Peki günümüzde var mı böyle bir gözlem? Yok... Yani günümüzdeki maymunlar neden insan olmuyorun açıklamasıdır bu...


Bir canlının mutasyona uğraması onu hemen o türün dışına çıkarmaz. Hala aynı türe mensuptur. Bu farklılığın zaman içinde farklı mutasyonlarla desteklenmesiyle olur. Bu da nesiller alan bir zaman dilimi anlamına gelir. Öyle bir an gelir ki, artık verimli yavru getiremeyecek kadar farklılaşır. Türlerin farklılaşması o kadar çabuk olacak bir şey değil. Yani bir canlının kendisiyle aynı mutasyonu geçirmiş başka bir canlıyla üremesi gibi bir şey yok. Kendi genini o değişikliğe uğramamış aynı türden bir canlıyla aktarır.

27
Tartışma Platformu / Ynt: Ruh konusunda ne düşünüyorsunuz?
« : 03 Haziran 2016, 01:27:07 »
Bu hak verdiğim bir ifade, her olasılığı tartışmalıyız bu nedenle.

Haklısınız ama her olasılığı tartışmak gerekir dendiğinde, bizim ülkemizde biraz yanlış anlaşılıyor bu söz. Burada yazılanlar için söylemiyorum, kimse yanlış anlamasın ama özellikle evrim gibi bilim temelli konularda olasılığın sıfırdan büyük olduğu her durum bu torbanın içine koyuluyor. Yukarıda da söylenmiş, Superman'in olup olmamasının  tartışılması gibi savlar bir antitezmiş gibi sunulup bilimselmiş gibi tartışılıyor. Ve bunlar maalesef alıcı buluyor. Halbuki evrim böyle bir şey değil. Bunlar çoktan geçildi. Bilimsel bulgular elbette değişebilir ama bu genelde gerçeğe eskisinden daha fazla yaklaşan bir önermeyle olur. Bu eskisini değersiz kılmaz. Newton kanunu gibi mesela ki hala kullanılıyor. Bizse "şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?" seviyesindeyiz.

İşin felsefi boyutu bambaşka bir konu. Orada bilimdeki gibi net sınırlamalar elbette yok. Zaten eleştirdiğim konu işin o kısmıyla alakalı değil.   

28
Tartışma Platformu / Ynt: Ruh konusunda ne düşünüyorsunuz?
« : 02 Haziran 2016, 19:16:27 »
Burada okuduğum bazı şeyler kafamı karıştırdı. Cevaplarım doğru olmayabilir. Amacım sadece fikir alışverişinde bulunmak. Yanlış olan kısımlarla ilgili bilgilenmeyi de çok isterim.


"Bilgisayarda herhangi bir yazılımın olmadığını düşünelim.Bilgisayar elektirik olduğu sürece mekanik olarak çalışır.Ancak yazılım olmadığı için hiçbir işlem gerceklestiremeyiz.Ayrıca donanım gözle görülebilen bir şey dir.Fakat ruh aynı yazılımlar gibi elle tutulup gözle görülemez.
Yazılımsız bir bilgisayar bitkisel hayattaki bir insana benzer.Bütün organları çalışıyordur fakat o insan sizle konuşamaz ne dediğinizi anlayamaz. Kendisine bir silah doldurduğunuzda buna engel olamaz."
Sonuç olarak bence insanı insan yapan ruhtur.

Bu örnek bana yanlış gibi geldi. Bu mantıkla herhangi bir hayvanın bitkisel hayata girmiyor olması gerekmez mi o zaman? Eğer girmiyorsa lafımı geri aldım.

Teknik olarak konuşmak gerekirse, evrim sürecinden herşeyin cevabıymış gibi bahsetmek de hatalıdır.
Evrim sürecinin her şeyin cevabı olmadığına katılıyorum ama zaten evrimin her şeyin cevabını vermeye çalışmadığını düşünüyorum. Canlıların nasıl oluştuğuyla bile ilgilenmez evrim. Canlıların gelişimini inceler.

Pek çok bilim insanının görüşüne ve çalışmalarına göre insan oğlunu hayvanlardan ayıran akli melekeleri evrim süreciyle açıklanamaz, çünkü bu özellikler evrim geçirmenin temel amacı olan ekosistemin daha iyi bir parçası olabilme güdüsüyle ters düşer.
Bu pek çok bilim insanı kimler? Hangi çalışmalar bunlar? Aklın, ekosistemin bir parçası olmaya ters düşen tarafını gerçekten duymak isterim. Dahası evrim gerçekten bir amaç güder mi? Mutasyonlar rastlantısal bir şekilde oluşur ve bu mutasyonlar o canlıyı, çevre koşullarına daha uygun hale getirirse ancak anlam kazanır.

Hali hazırda doğada varolan her canlı kendi çapında görevini mükemmel icra eder. Evrim, canlıya değişen koşullara adapte olma imkanı sağlar, halbuki bu ekosisteme adapte olmayı bırakın dahil olmayan tek canlı türü insandır. Besin piramidinin hiç bir kademesine girmez, hiç bir başka canlı türü evrimsel sürecini etkilemez (virüsler hariç, onların da canlı olduğu tartışılır), dahası aklıyla ortaya koyduğu işler evrimsel süreçte canlılığına katkı sağlamaktan uzaktır.


Soyu tükenen canlılar var. Her canlı görevini mükemmel bir şekilde icra edemiyor aslında. İnsanın ekosistemde yerinin olmaması konusunu bilmiyordum. Özellikle eski çağlarda insanın, diğer canlılara benzer şeklide yeri yok muydu? Şu an zarar verdiğimiz açık ama bu da bir şekilde sisteme dahil olduğumuzu göstermez mi? Ekosisteme dahil olmak olumlu bir anlam ifade etmez. Bir canlının varlığı başka bir canlının neslinin tükenmesine bile yol açabilir.

29
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı evreni ve hayran kurgu
« : 02 Haziran 2016, 11:35:16 »
Spoiler: Göster
Heyecan bakımından kıyasladım aslında ben, diğerlerine benzer bir kurguya sahip olması açısından değil. Lews Therin'in Karanlık Varlık'la olan savaşının bize anlatılan kısmı bile, Jordan'ın aslında bizi bundan daha fazlasına hazırladığını düşündürtüyor. Mevcut şartlar altında, eldeki bilgi eksikliği yüzünden o kısımlar çok kısa kesilmiş ve risk alınmamış. Onun yerine tüm kitap boyunca cepheden cepheye koştuk. Bu da çok doğal ve saygı duyuyorum. Sanderson yapılabilecekleri yapmış. Ama bence Tarmon Gai'don, bundan daha fazlasıydı Jordan'ın kafasında. :D

30
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı evreni ve hayran kurgu
« : 02 Haziran 2016, 02:50:47 »
Spoiler: Göster
Öyle hop oturup hop kalkılacak bir şey yoktu bence. :) Demandred ve Ituralde'nin olduğu kısımları söylemiyorum. Rand'in olduğu o kısacık bölümlerden bahsediyorum. Ama zevk meselesi tabii. Finali seven de, veya en azından yeterli bulan da var. Yani bunlar zaten çok konuşulup tartışıldı her yerde, amacım tekrar konuyu hortlatmak değildi. O düşünceyle yazmadım ama ben daha farklı bir kurguyla o bölümleri yazan olursa, okumak isterim açıkçası.  :D

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 10