Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Bay_Karamsar

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 57
46
Kitapları alıyorum ama öyküleri okumadım. Sebebi, yazım sırasına göre okumak istemem. İlk kitap Ruh Hırsızı, Elric'in son maceralarını da kapsıyor galiba. Yani Wiki'nin yalancısıyım :-[

Elric'i benden daha iyi tanıyan dostlardan görüş rica edeceğim: Acaba Ruh Hırsızı'nın Fırtınayaratan bölümünü atlayarak mı okumaya başlasam? Tüm kitapların çıkmasını bekleyip, kronolojik sıraya göre mi okusam? Ya da ikinci sorudaki duruma göre, yazım sırasına göre mi okuma planı yapsam?

Kitapların çıkmasını beklemek benim için sorun değil. Sadece okumaya başlarken sıralamayı neye göre yapacağım konusunda kararsız kaldım. Sondan başlamakla çok derdim yok. Kahramanın nasıl o noktaya geldiğini sondan başa doğru takip etmek ilginç olabilir. Okuma deneyimi açısındansa yazılış sırası bana daha cazip geliyor. Elric ve maceralarıyla ilk karşılaşanlarınkine yakın bir okuma deneyimi olur. Benzer deneyimden kastım, öyküleri, aylara yıllara bölüştürerek okumak değil elbette :D

47
Anadolu Korku Öyküleri III Yılgayak

On öyküden dördünü okudum. O dört öyküden ikisini fena bulmadım. Sıra M.Berk Yaltırık'ın öyküsüne geldi; beğenme oranımı beşte üç yapasın.

48
Daha çok liste! Daha çok liste, lütfen! :hmm Listeme eklemeyi unuttuğum isimleri hatırlıyorum ;D

49
Bilimkurgu Kulübü'nün antolojisi İthaki Türkçe Edebiyat'ın içerisinde çıkacak. 30. kitap ocak ortası çıkacak.

Ben de, yabancı klasikler serisinde yerli ve yeni öykülerin işi ne, diye soruyordum.

50
Korku & Gerilim Eserleri / Ynt: Anadolu Korku Öyküleri 1 - 2
« : 27 Aralık 2017, 21:40:20 »
Üçüncü kitap Yılgayak'ı okuyorum. Kitabın başlarında olduğumdan, öykülerin geneli hakkında yorumda bulunmayacağım. Yorumum üçüncü cildin şekline dair olacak:

İlk ciltlerde olduğu gibi bu kitapta da 10 öykü var. Sayıda artış olmamasına rağmen font büyüklüğünün artmasıyla kitabın hacmi öncekilere göre artış göstermiş. Kapak görseli ve arka ve ön kapağın yeşilimsi rengiyle de önceki ciltlerden ayrılıyor. "Yılgayak" yazısı kapakta daha fazla öne çıkıyor. Sanki üçüncü ciltle taze bir başlangıç yapmak istemişler. Şekli şemaliyle  kendini fark ettirmeye çalışan bir şekle şemale büründürülmüş.

51
Sinema / Ynt: Bright
« : 27 Aralık 2017, 02:44:34 »
@bayramallanpoe,

Şık duran bir fikir ve genişletilmeye uygun bir evren; işlenişteyse sonuç bu :(

Netflix'in attığı adımları takdir ediyorum. Sağladığı imkanların kötü uygulamalar için kullanılması üzüyor :-\

Bright'ten önce beni bu gidişatı düşündürmeye sevk eden Godless dizisi olmuştu. Dizi maden kazsıyla dul kalan bir kasaba dolusu kadının, ünlü bir haydut çetesine karşı mücadelesi olarak tanıtıldı. Karşılaştığım diziyse, haydut başı ve çetesinden kaçan eski çete üyesinin çatışmasıydı. Dul kadınların hikayesi olmasa da olurmuş. Filmini kurgu masasında kesip kısaltmaya kıyamayan yönetmen, çareyi, kurgulanan görüntüleri dizi olarak yayınlamakta bulmuş sanki. Haklı da, güzel sekanslara sahip. Fakat hangi hikaye anlatılacaksa, güzelliğine aldanılmadan aralarından bazılarının atılıp geri kalanın kurgulanması gerekir.

Bright'ın durumu tam ters. Evreni filme sığdırmak için her şeyin üstünden geçe geçe anlatılmış. Sekanslar bahsettiğiniz tempoda ilerlediğinden, birden fazla şey olmaya çalışırken aslında hiçbirini tamı tamına olamıyor. Aksiyonu, şakası şukası tamam. Onu özel ve ilgi çekici yapacak kısımlarsa ne yazık ki anlatımda fazla yer bulamamış :-\

@Rosemary,

Film sizi tatmin edecektir. Will Smith filmi işte... Bad Boys 2.5 denebilir. Bir aralar Bad Boys 3'ün dedikoduları çıkmıştı. Smith, araya orc elf sıkıştırılmış sıkı polisler filminde oynayarak, BB3 için kondisyonunu korumak istemiş olabilir :D

52
Sinema / Ynt: Alien: Covenant
« : 27 Aralık 2017, 01:37:30 »
Doğrulanmayan kaynaklara göre devam filmleri iptal edilmiş olabilir.

Devam filmi için Sidney'de başlaması gereken çekimlerin başlamadığı ve projenin askıya alınmış olduğu dedikodusu çıktı.

Bir de yapımcı şirket Fox'un Disney tarafınca satın alınmasıyla, serinin tekrar başlatılıp başlatılmayacağı dedikoduları gündeme gelmiş.

Scott, Prometheus ile işlemeye çalıştığı yaradan-yaradılan çatışmasını, Covenant'ın devam filminde ileriye taşımayı planlıyordu. Dedikoduların sonunda ne çıkacak acaba :-\?

53
Sinema / Ynt: "Blade Runner" Geri Dönüyor!
« : 27 Aralık 2017, 01:19:40 »
Filmin kurgusu, çekimi süreci ve olası ödülü hakkında bilgiler:

-Filmin ilk kurgusu 4 saati aşıyormuş. Sinemada göstermek için 2 saat 44 dakikaya indirilmiş.

Filmi beğendim. Sinemada gösterilen versiyonun süresini de makul bulmuştum. Ama 4 saati aşan kurguyu izlemek ister miydim, bilemiyorum. Tamam, Blade Runner ismine saygım var. Fakat sinemada gösterilen kurgusundan bile sıkılanlar olabiliyorken, ticari gösterime o kurguyu sokmaya kalkmamaları mantıklı geliyor. Eh, sinema pahalı bir sanat. Bir güne düşen gösterim sayısını da düşünmeli. Seyircinin sabrı da dikkate alınmalı tabii. Bir gün o versiyonu sürülürse izler miyim? İzlerim sanırım. Ev ortamında o uzunluk çekilir. Sonuçta ev sinemasında filmi durdurup-oynatma ve ileri-geri alma seçeneğim var. Ses ve görüntüleri sinemada daha etkileyici duracak bir film için bu hoş değil, kabul. Yine de süre dört saati aşınca, ev sineması akla daha yatkın geliyor.

-Yönetmen Denis Villeneuve, Harrison Ford'lu bir sahneyi çekmeye hazırlandığı sırada Yapımcı Ridley Scott arkasında belirivermiş. Villeneuve çekime hazırlanırken Scott'ın orada olmasıyla daha bir gerilmiş. Sonra dayanamayıp esprili şekilde duruma değinmiş: "Hey, Ridley, en sevdiğin yönetmen kimdi?" diye sormuş Villeneuve. Scott "Ingmar Bergman ve Kubrick." cevabı vermiş. Villeneuve ardından "Ben de Bergman'ı severim. Peki Ridley söylesene, her şeyi ayarlamışken Bergman'ın arkanda olduğunu bilseydin ne hissederdin?" diye sormuş. Scott soruya karşılık kocaman bir kahkaha patlatarak setten ayrılmış.

Öncelikle, "Ey Villeneuve!" demek istiyorum, "Ridley" değil "Sir Scott" diye hitap edecektin! Benim için olaydaki tek falsolu hareketin budur! ;D Ama psikolojini anlayabiliyorum. Başkasının yaptığın işi dikkatle izlemesi acayip stres yapan bir şey. Özellikle bu kişi, rüşdünü çoktan ispatlamış bir isimse daha da ıstırap verir. Ama Sir Scott'ta halden anlayanlardanmış hani. Set tozu yutmuş sonuçta. deneyim sahibi ne de olsa. Ya da gülüşüyle öfkesini mi gizledi? "'Sir' unvanıyla hitap etmesini bilmeyen Kanadalıya film çektirirsen olacağı budur!" tepkisini mi saklamaya çalıştı ;D? Kim bilir ;D

-Akademi ödüllerinin En İyi Görsel Efekt kategorisinde yarışma olasılığı artmış. Film, 10 isimlik kısa listede kalmayı başarmış. Uyarıda bulunayım, bu liste Oscar adayı listesi değil. Oscar adaylığında yarışacak 5 filmi belirlemek için hazırlanan ön liste.

Bu sene bol efektli çokça gişe filmi uğradı. Bu listeye girmesi bile büyük başarı. Oscar adaylığı için yarışabilir mi? Bunu Akademidekilere sormak gerek.   

54
Tartışma Platformu / Ynt: Ödünç Kitap Verme Sorunsalı
« : 26 Aralık 2017, 01:35:54 »
Bir nesneye aşırı değer biçme, Bir tür bağımlılık mı bu? Burnu büyüklük mü? Yoksa karşı tarafın empati kurma vakti geldi mi? Sürekli kötü deneyimler yaşıyor olmamızın nedeni biraz da sakınan göze çöp atar durumu olabilir mi?

Durum kitap açısından değerlendirilirse, kişisel olarak özen ve dikkat ettiğim hususa bir başkasının da aynı hassasiyetle yaklaşmasını anormal bulmuyorum. Sonuçta ona ait olmayan ve ayrıca başkasının değer biçtiği bir şey ödünç alınıyor. Adı üstünde "ödünç" bu. Nasıl alındıysa öyle geri verilmeli. Hayatın genelinde de herhangi bir eşyanın sağlam geri gelmesine ne kadar hassassa kitap içinde aynı hassasiyet gösterilmeli.

Tamam, kitapları okuyup raflarına kaldırıyoruz. Fakat bu, sahibinden alındığı gibi geri verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Kırılabilecek alet edevatın sağlam geri gelmesi ne kadar önemliyse, kitabınki de öyle. Aynı prensip geçerli; benim onu başkasına verebilmem için onu benden aldığın haliyle almam gerek. İllaki başkasına da vermem için gerekmeyebilir. Düşük ihtimal ama belki tekrar incelemem gerekeceğinden elime sağlam geçmesi gelecekte önemli olacaktır.

Kitaba devamlı kullanılacağı için dikkat edilmesi gereken eşya gibi davranılmalı. Ayrıca, kitaplığımdaki kitap kişisel eşyamdır. Ve eşyamı nasıl emanet verdiysem öyle geri almak isterim. Aksini kabul etmiyorum.

Kazalar olabilir. Kabul. Ödünç aldığım cdyi servis aracının otomatik kapısında kırdırmışı zamanında. Kaza dediğin beklenmedik yerde oluyor işte. Olduktan sonra ne çare?! Ama "Kitabını mı yedik!" havasında çıkışarak olayı kapatmaya çalışana da güvenmem. Haksız olduğunu bile bile üste çıkmaya çalışana da kolayca güvenilmez zaten.

Neyse, konuyu kitap ödünç vermeden çıkartıp karakter analizi yapmaya getirdim. Daha fazla saptırmadan konuyu sonlandırıyorum.

Alıntı
Not: e-kitap ve e-okuyucularla birlikte bunların kırılacağını düşünüyorum.

İhtimal dahilinde. Popülerlikleri ve kullanımları da artış gösterse, ne iyi olacak :-\

55
Tartışma Platformu / Ynt: Wattpad
« : 26 Aralık 2017, 01:07:57 »
Wattpad doğal biçimde kendi öykü habitatını oluşturmuş galiba. Başka öykü formlarının yaşamasına pek müsaade etmiyor anlaşılan. Platform hakkında öğrendiğim her şey buna işaret ediyor.

56
Sinema / Ynt: Bright
« : 26 Aralık 2017, 00:14:14 »
 Eğlenceli bir Will Smith filmi olduğunu kabul ediyorum. Tek gecede geçen, kaçmaca kovalamaca filmi olması da hoşuma gitti. Bebek Bakıcısının Maceraları gibi serüvenleri severim. Benim için ne süper, ne çok kötü. İzlenir, unutulur. Beş üzerinden üç veririm. Ama sunduklarına ve işleyiş tarzına dayanarak baş tacı edilmesiyse mevzu, karşı çıkarım. Bir film, zaten film olabilmek için yapması gerekeni yaptığından müthiş olarak nitelendirilmemeli.

Alien Nation adından önce film sonra -ülkemizde de yayınlanmış- tv serisi olan bir yapım vardı. Uzaylılar mülteci olarak dünyaya gelirler. İnsanlarla uyumlu yaşamaya çalışırken haliyle sorunlar çıkar. Biri insan diğeri uzaylı iki polis, hem ayrımcılıkla hem de suçlularla mücadele eder.

Bence Bright, Alien Nation'ı çağrıştırıyor. Ama ayrımcılık ve insandışıların getirdiği sorunları işleme açısından Alien Nation'ın gibi kendine has olmayı başaramıyor.

Sunulan dünyanın temelleri zayıf ve eğreti geldi. Sunuluşu da alışılagelen kalıplara sahip. Hızlıca bir senaryo yazmam istense başvuracağım tüm can simidi klişeler mevcut. Ama filmi kendine özel kılacak ayrıntılar görselinde, hikayesinde ya da işlenişinde çok çok az. Örneğin, Orcu Afro-Amerikan klişelerine göre işleyip, Efleri yüksek sınıftan beyaz adam klişesiyle işlemek kolaycılığa kaçmak. 2000 yıllık geçmişten bahsedip, hatta filmin hikayesini de oraya bağlamışken, "Orclar ve Elfler günümüzde yaşasaydı ne olurdu?" sorusunu cevaplamakla yetinilmesi bana yetersiz ve yer yer de hatalı sunulmuş gibi geldi. Mekanlar ve atmosfer, yetersiz ve kopyala yapıştır bulduğum dünyasına göre uygun. Geceleyin semada süzülen ejderhalar, rakunlar gibi evlere dadanan periler, doğuştan mesleği hazır centaurlar hoş geliyor. O konuda başarılı. Şikayetim büyük oranda, o atmosferi sağlayan şeylerin altının filmin varlığıyla iddiada bulunulduğu kadar dolu olmaması.

Genel olarak iyi adamlar, kötülere karşı hikayesi. Ve filmin en büyük uğraşısı da bu zaten. Devamlı ikilimizin ne kadar iyi ve güvenilir olduğu ispatlanmaya çalışılıyor. Devam filmi olacaksa bu hazırlıktan devam ettirilir. İkinci filmde de Will Smith'in Bad Boys'undaki gibi yıllar geçse de anlaşmayan ortaklar hikayesi olursa da şikayetim olmaz.

57
Müzik / Ynt: Şu Anda Ne Dinliyorsunuz?
« : 23 Aralık 2017, 20:29:13 »

58
Üzgünüm dostlar. Bazı kategorilerde birden fazla aday gösterip oyunbozanlık edeceğim :-\

Edebiyat

► Yılın En İyi Yabancı Bilimkurgusu: Dönüş, Yenilmez, Anlatış,
► Yılın En iyi Tuhaf Kurgusu: Biz Hep Şatoda Yaşadık
► Yılın En İyi Yerli Fantastik Kurgusu: Yedikuleli Mansur, Bir Yeniçeri Masalı
► Yılın En İyi Yabancı Çizgi Romanı: Epileptik
► Yılın En İyi Yerli Çizgi Romanı: Kasap
► Yılın En İyi Genç-Yetişkin Kurgusu (Yabancı): Son ve Ötesi
► Yılın En İyi Fanzini: Marşandiz
► Yılın En İyi Dergisi: Alacakaranlık, Yabani

Yayınevleri ve İşleri

► Yılın Yayınevi (Edebiyat): İthaki, Dedalus, Alfa,
► Yılın Yayınevi (Çizgi Roman): Karakarga Yayınları

Ekran ve Beyaz Perde

► Yılın En İyi Dizisi:   The Orville, Legion, Incorporated (2016 Kasımında başladı 2017'de bitti.), Blood Drive (Her zevke uygun değil. Ama türünde iyi.)
► Yılın En İyi Filmi: Blade Runner 2049, Okja, Guardians of the Galaxy Vol. 2

Kayıp Rıhtım

► Yılın En Güzel İncelemesi (Kayıp Rıhtım): Metro: Kıyamet Sonrası Ayakta Kalan Son Kaleye Hoş Geldiniz
                                                             Mtsenkli Lady Macbeth: Müstehcen ve Karmaşık Bir Eser mi?
                                                             Dark: Adının Hakkını Veren Bir Alman Bilimkurgusu
                                                             Kara Kara Kapkara ve Sonsuz Dişli Öyküler
                                                             Bitmeyecek Öykü: Zamanın Eskitemediği Bir Hikâye
                                                             Kan ve Gül: Bu Şarkıyı Siz de Biliyorsunuz
                                                             Sefer: Zorbalık Karşısında Cesaretle Bezeli Destansı Bir Mücadele
                                                             Swastika Geceleri: Naziler Galip Gelse Ne Olurdu?
                                                             Ben, Efsane: Bir Efsaneyi Sevmemek
                                                             Son Nöbet: Rus Fantastiği Bir Başkadır
                                                             Kral Arthur’un Sarayında Connecticutlı Bir Yankee: Bilimin Batılla İmtihanı

► Yılın En Güzel Haberi (Kayıp Rıhtım): Ursula Le Guin’in “Anlatış”ı Çıktı!
                                                        Voynich El Yazması Nihayet Çözülüyor!
                                                       
► Yılın En Güzel Köşe Yazısı (Kayıp Rıhtım): Kaçakçılıktan Bağımsızlığa Uzanan Yol: Kitap,
                                                              Gelecek: Bilimkurgu Ne Zaman Gerçek Olacak?
                                                              Şamanizm, Simya ve Game of Thrones

► Yılın En Güzel Projesi (Kayıp Rıhtım): Mini Proje: Öykülere İlan-I Aşk

59
Fırsatını bulunca alın efendim. Sonra arayıp bulamamak dert oluyor. Hem şöyle bir hesap yapalım: Bir kitap alıyorsunuz, sekiz tane güzel öyküyle karşılaşıyorsunuz. Kazançlı sayılmaz mı :D?

Ek bilgi olarak, gelecekte bir gün, derlemeden iki öykünün daha uyarlanması söz konusu. Tabii, ne zaman uyarlanırlar ya da plan aşamasında mı kalırlar, orası bilinmez. :-\

60
Filmin konusu seride ki ilk kitabımı kapsıyor ? Yoksa 5 kitabı 1 film mi yapmılmıştı ?

Film, ilk kitabın uyarlaması. Bazı ayrıntılarla kitaptan ayrılıyor. Mesela kitapta aşk hikayesi yokken filmde var.

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 57