Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Alanna Mosnavi

Sayfa: 1 ... 3 4 [5]
61
Tartışma Platformu / Fantastik Edebiyat ve Hayran Kurgu
« : 05 Haziran 2016, 01:57:30 »
Benzeri bir konuyu yalnızca Zaman Çarkı forumunda açmıştım. Ancak bu sorunun yalnızca Zaman Çarkı'nda olmadığını düşünerek burada da açmaya karar verdim o yüzden öncelikli olarak şu konuyu okumanız faydalı olur:

http://www.kayiprihtim.org/forum/zaman-carky-evreni-ve-hayran-kurgu-t17688.0.html

Bağlantıda da belirttiğim gibi arkadaşlar, özellikle fantastik edebiyatta büyük bir Türkçe Hayran Kurgu eksiği var. Hayran kurgudan  yine kısaca bahsedeyim. Hayran kurgu bir eserin karakterleri veya evrenini kullanarak kendi olay örgünüz ve kurgunuzu kullanarak yazdığınız hikayelere denir.

Peki niye Hayran Kurgu yazalım ki? Bunun ne yararı var?

Öncelikle Hayran Kurgu yazarak karakter oluşturmak zorunda kalmadan, üslubunuz ve diyaloglarınız gibi konularda evren ve karakter tasarlamalarıyla boğuşmadan daha çabuk bir şekilde gelişmenizi sağlar.

Ancak bence daha önemli olan sevdiğiniz bir eser hakkında yeni fikirler üretmek, bu fikirleri paylaşarak ilginç ve değişik şeyler ortaya koyabilmek. Ve bir seriyi bitirdikten sonra hala o seriyi okuyabilmeyi diliyorken o seriyle ilgili bu tarz bir hikaye okuyabilecek olmak güzel olmaz mı? Evet, sanırım çok kısa bir şekilde böyle özetleyebilirim.

Geliyoruz Türkçe hayran kurgudaki problemimize. Çeşitlilik az. Gerçekten, onlarca seride güzel bir birikim oluşturulabilecekken Türkçe'de hayran kurgular genelde bir yöne yığılıyor.

Şöyle bir istatik vereyim size anlayın. Harry Potter Türkçe hayran kurguda en ünlü kategori. Hayran kurguların eserlere -nette bulabildiklerim kadarıyla- kaçar tane Türkçe hikaye ile dağılmış olduğuna bakacak olursak:

Harry Potter: 1000+
Kralkatili Günceleri: 0
Yerdeniz: 0
Fırtınaışığı Arşivi: 0
Centilmen Piç Serisi: 0
Kara Kule: 0
Dune: 0
Yüzüklerin Efendisi: 6-7
Zaman Çarkı: 8
Buz ve Ateşin Şarkısı: 7-8

Liste bunun gibi uzayıp gider. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır? Gördüğünüz gibi bu kadar kaliteli ve önemli eserlerde birikim 0. Hayran Kurgu yalnızca Harry Potter'dan ibaret değil oysaki.

Ben yalnızca size çağrıda bulunabilirim. Siz de isterseniz gelin biraz hayran kurgu yazarak bu birikimi artıralım. Emin olun ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Ve hayran kurgu yazmanın da okumanın da ayrı bir tadı var. İstiyorum ki bu eserleri ve hayran kurguyu göz ardı etmeyelim.

Bunun için biraz çaba ve cesaret gerekiyor. Görüyorum ki birçok kişi "Yazılırsa severek okurum ama yazmaya cesaret edemem, bu tarz evrenler ve karakterlerin altından kalkamam, yazarın üslubuyla yarışamam." diyor.

Arkadaşlar, ben de diyorum ki bir yerden başlamak gerekiyor. Denemekten zarar gelmez. Ayrıca önemli olan yazarın üslubunu yakalamanız değil, hayran kurguyu hayran kurgu yapan yazarın üslubu değil zaten. Karakter ve evrenin hakkını vermek istemenizi de anlarım ancak denemeden bunu aşamayız da. Siz yapabildiğinizi yapın, önemli olan bu.

İnşallah denemeniz için size yeterli gerekçeyi verebilmişimdir :) Hayran Kurgu yamana atılamayacak önemli bir kategori, gelişmesi gereken yönlerde onu geliştirmeye yardımcı olmanız dileğiyle.

62
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı evreni ve hayran kurgu
« : 02 Haziran 2016, 23:11:57 »
Hmm... Ya sonuç olarak bir yoklamak istemiştim Türkçe ZÇ hayran kurgusu hakkındaki düşüncelerinizi. Sanırım genel olarak yazılsa okurum ama cesaret edemem yazmaya gibi düşünüyorsunuz. Ama bence bir yerde cesaret etmek gerekli, kimse sizden RJ üslubunu, BS üslubunu yakalamanızı ya da güzel yazmanızı beklemiyor zaten. Önemli olan bu alanda düşünceler üretmek, yeni fikirler ortaya çıkararak Zaman Çarkı kurgularına katkıda bulunmak ve bu tür fikirlerin bu yolla paylaşıldığı bir ortam hazırlamak. Gerçekten çok güzel fikirler ortaya çıkabiliyor hayran kurguda. En önemlisi de bu uğurda çaba göstermek. Yazmadıkça geliştiremezsiniz, bir yerden başlamak gerekiyor :D Önemli olan sizin vereceğiniz çaba yani. Hayrankurgu demek uzun soluklu hikaye demek de değil, hani arada bir sevdiğiniz veya ilginizi çeken bir karakteri veya olayı kullanarak 700-800 kelime bir şey yazsanız bile kafi. Ben keyif alacağınızı düşünüyorum.

Ben yazılarımı şimdiye kadar iki ayrı yerde paylaştım (Zaman Çarkı Türkiye forumu kapanmadan hemen önceki gün orada da paylaşmıştım, onu saymıyorum :D) Bunlardan birinde aktifim şu anda, ne kadar aktif diyebilirsek :D Orada Zaman Çarkı kategorisi mevcut, dediğim diğer arkadaş da orada. Hani çok fazla bir şey yazmadık, ki o Zaman Çarkı yazmaya devam eder mi onu da bilmiyorum. Bahsettiğim siteyi burada paylaşmak istemiyorum, reklam yapmak gibi olabilir ama çok az bir araştırmayla eminim bulursunuz. Kapımız açık, isterseniz gelin orada yazın isterseniz de başka herhangi bir yerde veya burada yazın. Sadece Zaman Çarkı kurgusu çeşitliliğinin artmasını ve okuyucuların bu tür etkinliklerde bulunmalarını diliyorum. Çünkü artık seri de bittiği için elimizde malesef ucu açık kalmış sorular dışında pek bir şey kalmadı.

Her neyse sanırım bu kadar, ben yalnızca çağrıda bulunabilirim dinleyip dinlememek size kalmış :D Yine de bence bir deneyin, şans verin, pişman olunacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.

63
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı evreni ve hayran kurgu
« : 01 Haziran 2016, 23:43:51 »
Tabii ki kimse RJ'nin karakterleri ile RJ kadar iyi yazamaz, yanına da yaklaşamaz :) BS gibi profesyonel bir fantastik kurgu yazarı bile sonuçta RJ'nin evreninin ne kadar farklı olduğunu oldukça fazla hissettiriyordu. Yine de insanların biraz daha cesaret gösterip denemesinden yanayım ^^ Böyle bir seri söz konusu olunca hakkında yazılan kurguların daha zenginleştiğini görmek beni mutlu ederdi.

Söz konusu işin değeri olduğundaysa bu kaçınılmaz son, aynı şey özgün kurgularda da mevcut değil mi? Yok satan saçma sapan kitaplar var :D

Ve teşekkür ederim Rosemary, demek istediklerimi benden daha güzel açıklamışsın :) Başta ben de korkmuştum açıkçası. Ama başlayınca devam ediyor çünkü Zaman Çarkı karakterlerini, evrenini yazmak gerçekten çok zevkli bir şey. Senin de katkının olduğunu görmek beni mutlu eder ^^

Yalnızca merak edip fanartlara bakınca yediğim tonlarca spoiler asla aklımdan çıkmıyor D: İyi yapıyorsun bence ihtiyatlı davranarak :D

64
Zaman Çarkı / Zaman Çarkı evreni ve hayran kurgu
« : 01 Haziran 2016, 21:06:33 »
Öncelikle merhabalar :) Siteye katılma amacım bu konuyu açmaktı ve bu yüzden kendimi tanıtmadan direk konuya dalıyorum burada :D

İlk olarak ne olduğunu bilmeyen varsa hayran kurgu ya da yaygın olarak kullanılan ingilizce adıyla "fanfiction" nedir kısaca ondan bahsedeyim. Hayran kurgu okuduğunuz bir evrenin karakterleri veya mekanlarını kullanarak yazdığınız hikaye, yazı, kurgu vs.lere denir. Canonun sınırlarını yıkmadan eklemeler yapılarak da yazılabilir, o sınırları da yıkarak yazılabilir. Örneğin alternatif evren gibi. Nasıl yazacağı yazara kalmıştır.

Açıkçası ben normalde hayran kurgu yazan birisi değilim. Ancak seriye başladığımdan itibaren bu mükemmel evrene dair bir şeyler yazmayı istedim. Böylelikle birkaç Zaman Çarkı hayran kurgusu oluşturup yazmış oldum. Hayran kurguya da saygıyla yaklaşırım.

Hayran kurgu genelde karakterleri kendi istediğiniz etkileşimlere sokmak, canona kendinizce bir ekleme yapmak, sevdiğiniz karakterleri kullanmak gibi sebeplerle yazılır. Yahut okuyup da kitapta bulamadığınız etkileşimleri de daha iyi kafanızda canlandırıp üzerinde kendinizce kurgu oluşturmanızı sağlar.

Şimdi, asıl konuya gelirsek nette araştırdığımda Zaman Çarkı'nın Türkçe hayran kurgusunu yazan ben ve başka bir arkadaş dışında başka kimse görmedim. Ki Zaman Çarkı'nın Türkiye'deki hayran kitlesinin sayıca ne kadar az olduğu düşünülürse yine de hala garip geliyor bana. Bu arada ingilizce yazılmış netteki Zaman Çarkı hayran kurgusu sayısı 2000 civarında veya üzerinde bir şey sanırım.

Robert Jordan'ın hayran kurguya tepkisi G.R.R.Martin'inki kadar sert olmamakla birlikte hatırladığım kadarıyla bir röportajında kendi karakterlerinin kullanılması ve online paylaşılması konusunda pek rahat olmadığını söylemişti. Ancak RJ'nin asıl tepkisi bundan kazanç sağlamaya çalışacak olanlar ve karakterlerini eroticalarda kullananlara karşıydı. Ki kazanç konusunda sonuna dek kendiaine hak veriyorum. Eroticaya gelirsek... Kimse karakterlerinin kendisinden habersizce fantezilerde kullanılmasını istemez heralde? :D

Bu arada şimdilik netteki tüm Türkçe Zaman Çarkı hayran kurguları kısa ve canon sınırlarını aşmayan, ona eklemeler yapan hikayeler. Açıkçası daha farklı şeyler görmek de güzel olurdu. Her ne kadar ben Zaman Çarkı'na o tür hayran kurgular yazmayı pek düşünmüyor olsam da...

Son kitap spoilerı:
Spoiler: Göster
Aslında Demandred'in Shara'daki yolculuğunu anlatan uzun soluklu bir şey yazmayı çok isterdim ama sanırım bunun için ne sabrım ne de azmim var :D :D


Bu konuyla sormak istediğim sizin bu konuda görüşleriniz neler? Hayran kurguyu nasıl karşılıyorsunuz? Sizce Zaman Çarkı evrenine Türkçe hayran kurgunun daha çok yazılması iyi olur muydu, okumak ister miydiniz? Hatta hiç Türkçe Zaman Çarkı hayran kurgusu yazmayı düşünür müsünüz?


Sayfa: 1 ... 3 4 [5]