Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Rang Baru

Sayfa: 1 ... 9 10 [11] 12
151
Tartışma Platformu / Ynt: Vurucu Giriş Cümleleri
« : 07 Ağustos 2016, 14:12:09 »
Kimse paylaşmamış sanırım ya da ben gözden kaçırdım ama Puslu Kıtalar Atlası'nın girişini tek geçerim. Bi halt anlamadım, bütün kelimelerin anlamına tek tek baktım, ama yine de süperdi;

"Ulema, cühela ve ehli dubara, ehli namus, ehli işret ve erbab-ı livata rivayet ve ilan, hikayet ve beyan etmişlerdir ki kun-i kainattan 7079 yıl, İsa Mesih'ten 1681 ve hicretten dahi 1092 yıl sonra, adınaKonstantiniye derler tarrakası meşhur bir kent vardı."

152
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyat Okuru Tipi
« : 07 Ağustos 2016, 14:05:07 »
Takıntılı Okur: Son derece mükemmeliyetçi, okuyacağı yeni fantastik eserlerde illa da dragonlance, lord of the rings, biraz da drizzt d'erenköy görmeyi isteyen, old school fantasyciler. Ufak bir hatada, ya da beğenmedikleri bir isimle sizin hikayenizi direk çöpe atacak kadar takıntılı tipler.

Aynacı Tahir karakterimi duyan kankam bir daha okumadı kitabımı da, ona sinirlendim biraz. Türküm lan ben sonuçta, bütün karakterlerin soyadı Skywalker mı olsun. Tamam güzel isim ama Türkçeye çevirince Gökteyürüyen oluyo. Bizim dil böyle, ben napam? Sizi mutlu edecem diye özenti mi olam? Şaman Asena'yı beğenmeyip adı Athen olsun diyen, Camış adamları Boğa adamlar yap eşittir Minotaur olsun diye baskı yapan bu takıntılı okur sınıfına direneceğim, ahan da yazdım buraya.

153
Tartışma Platformu / Ynt: Hikayede Dil
« : 07 Ağustos 2016, 13:51:25 »
En nihayetinde ortaya bir edebi eser çıkaracağını düşünürsek dile hakim olman önemli. Ama bunun için illa ağdalı ve Osmanlıca kelimeler kullanmana gerek yok. İhsan Oktar gibi yapabileceksen yap, ama bunu yapabilen kaç kişi var ki?
Basitlik iyidir, (Ali topu at seviyesinde değilsen). Bugün Fantastik Edebiyat'ın en önemli yazarlarından sayılan Brandon Sanderson oldukça basit yazar. Hatta fazla basit.
Önemli olan birçok faktör var sadece dil değil. Dil bunlardan biri ve önemsiz olanı da değil.
Bana göre önem sırası şudur;
Betimleme<Cila(veya Ağda)<Font<Dil Hakimiyeti<Kurgu<Karakter psikolojisi
Kişisel görüş bu tabi.

Naçizane tavsiyem, farklı türlerde eserler oku. Eski türk eserler oku mesela, Küçük Ağa, ince memed... Ömer Seyfettin oku, dede korkut oku. Sonra git bir de yabancı eserler oku. Dosto, paulo coelho, gabriel garcia, Gogol....
Kimsenin adını bilmediği birini de okuyabilirsin. Hattat Zlatan'ın otobiyografisini bile okuyabilirsin. Değişik şeyler oku ufkunu açar. Ama tabi kitap okumak epey bir zaman alır, okumadan da iyice araştır ki alakasız birşey okuyup zaman kaybetmiş olmayasın.

154
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Irk Yaratmak
« : 07 Ağustos 2016, 13:38:41 »
Mitoloji oku. Farklı mitolojiler. Hattat mümkünse norse,egypt,greek haricindekileri oku.
Bundan da ziyade farklı kültürleri öğren. Misal yeni zelanda'daki yerliler, haka dansı nedir, neden yapılır vs. Ya da Peru'daki machu picchunun sırrı nedir. Orada yaşayan toplum nasıldır...
E biraz da bilimle ilgilenmen gerekebilir. Diyelim insana benzer bir ırk yarattın, ama üç gözlüler. Üçüncü göz geceleyin açılıp, gece görüşü sağlıyor falan filan.. bunun için de insan gözünün çalışma mekanizmasını bilmen gerekecek.
Daha birçok konu sayabilirim.
İşin özü, en kolayı ırkın adını bulmak ya da dışsal görünüşünü yaratmak. Önemli olan içini nasıl dolduracağın.
Kolay gelsin!

P.S. Ryuk'un tavsiyeleri de güzel, özellikle coğrafya üzerine söyledikleri zihin açıcı

155
Dosto'yu severim ama Gogol candır. Hem de ölü değil, sahi candır. Ve kimse onu cebinden çıkaramaz, Chuck Norris bile!

156
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyat Klişeleri
« : 07 Ağustos 2016, 13:21:43 »
Bence klişeler iyidir, fazla boku çıkartılmadığı sürece.
Zaten hem edebiyatta, hem de sinemada işlenilecek ne kadar konu varsa işlenmiştir. Burada fark nasıl işlenildiğinde. Özgünlük de biraz orada devreye giriyor. Mesela Zeus gök tanrı veya yıldırım tanrısıdır. Mitolojik bir karakter. Onu birçok kişi birçok farklı şekilde işleyebilir.
-Absürd bir türk öyküsünde aksakallı dede olabilir
-Fantastik bir öyküde hava büyüleriyle uğraşan bir büyücü olabilir
-Asil evlerden Titan Evi'nin lideri, Lord Zeus olabilir
-Meczupların babası olabilir
-Şahsen benim öykümde gökbilimci,

Yani birçok şey olabilir. Ama daha önce birisinin yaptığı gibi yapmak özgünlüğe leke vurur. Hatta mitolojide olduğu gibi almak da bence gayet sıkıcıdır.
Tanrılar var ve tanrıların lideri Zeus, gök tanrı, yanında Poseidon suların tanrısı.... kaç kere duymuştuk bu öyküyü neden okuyalım.

Bence klişelerde sıkıntı yok. Acemi bir çocuk yine hikaye boyunca acemilikten üstatlığa yükselebilir.. Ama klişenin işlenişi de klişeyse o zaman sıkıntı büyük.

157
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyat Klişeleri
« : 07 Ağustos 2016, 13:10:54 »
Genellikle öyle bir eksiklik olabiliyor. Ama bazen bunun suyuda çıkartılabiliyor :D Gediksavaşları serisinde Askerler özellikle bunun için çukur kazıyor nöbetlerinde ne yaptıkları anlatılıyor vsvs. Hatta kahramanlarımızdan Uzunel Jimmy seride epey bir tuvalet çukurlarıyla yakın oluyor. Herşey Adalar Krallığı için nede olsa  ;D

Daha geçen gün araştırdım, orta çağda nasıl sıçılır diye. Gerçekten işlemesi kolay bir şey değil. Mesela kalelerde oturağı delik olan ufak odalar var. Ta yukardan aşağı dökülüyor bok. Tam ayrıntıları ben de bilmiyorum ama bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Mesela game of thrones 3 müydü 4 mü, tyrion babasını sıçarken öldürüyor. İlginç bir sahne gerçekten. Kibar feyzoda, "Bu suyun esansı eksik ağam itibarına gölge düşiyi" sahnesi aklıma geldi.
Neyse sulandırmayalım, bu sahne kitapta nasıl, okuyan varsa aydınlatabilir mi? Ve tuvaletle ilgili bir ayrıntı var mı? Sonuçta kanalizasyon sistemi olmadan o bokun nasıl ve nereye aktarılacağı meçhul.
Burada yüzeysel bir açıklama mevcut;

http://www.localhistories.org/toilets.html


158
1- Evet, Kvothe çok iyi.
2- Brandon Sanderson.
3- Rothfuss? George R. R. Martin'e hakaret falan mı bu?  :ne

3-Yok canım, hepsini seviyoruz, güzel abilerimiz. Ama insanlar game of thronesun bir şekilde dizisiyle falan oyalanıyor. Şu an Rothfuss'un oyalanacak bir şeyi olmadığı için insanlar kitap boşluğu hissediyor diye şiyettim.

2-Brandon Sanderson adı o kadar büyük fontla yazılıyor ki, bir zamanlar Brandon Sanderson Serisi; 1. kitap mistborn 2. kitap stormlight archive zannediyordum, meğerse yazarın kendisiymiş. Birgün kitap yazarsam, en azından kapak sayfasına adımı koymamayı düşünüyorum, hep bu arkadaşın yüzünden.

1-Fazla iyi karakterleri de hiç sevmem. (Battal Gazi hariç)

P.S. Akılçelen her geçen gün takdirimi kazanmaya devam ediyor. Kralların yolu, basım kalitesi çok iyi, çeviri gayet başarılı. Devamını diliyoruz.

159
Tartışma Platformu / Türk Fantastik Eserler?
« : 07 Ağustos 2016, 00:50:05 »
Birkaç soru,

1-Türk fantastik eserler neden az? Tutulmadığı için yazmaya cesaret mi edilmiyor? Yoksa insanlar önyargılı olduğu için yazarlar ne kasıcam ya, zaten okunmayacak mı diyor?

2- Game of thrones, lord of the rings,  tv ve sinemaya aktarılmasa bu kadar çok hayranı olmazdı o kesin, ama bundan bağımsız olarak, yabancı fantastik eserleri, kalite ve içerik olarak yerli eserlerle karşılaştırabilir miyiz? Çünkü filmi çıkmayan eserler dahi, dragonlance, rüzgarın adı, yerdeniz, bizim en çok tutan eserimiz şamanlar diyarından daha fazla ilgi görmüş. Bunun nedeni ne?

3-Bir türk kalemden çıkan fantastik eserden ne beklenmelidir? İlla tutmuş yabancı eserlerdeki gibi abidik gubidik , cool olduğu düşünülen isimler mi? Mesela baş kahramanın adı Mahmut olabilir mi? Ya da önemli yan karakterlerden biri Ruh çağırıcı Şakir olabilir mi? Bu öyküyü ve okuyucunun konsantrasyonunu nasıl etkiler?

4-Türk veya yabancı, fantastik serilerde en çok dikkat edilmesi gereken şey, şeyler nedir?
a-Karakter psikolojisi, içeriği (morally dark-light, ya da grey karakterler)
b-Kurgu, hikaye bütünlüğü
c-Yüz elli paragraflık betimlemeler
d-Aksiyon (savaş yoğunluğu)
e-Büyü sistemi, World building
f-Edebi dil

herhangi birine veya hepsine cevap verenlere saygılarımı sunarım...


160
film-dizi senaryosu yazmak istiyorsan önce internetten bir tane örnek bul ve oku. Tamamını. Bir iki sayfa okuyup geçme. Sonra yazmaya başla ve yazdıkça yeni örnekler okumaya devam et ki, beynin kopukluk yaşamasın.
Bir de neden böyle bir kanıya vardın? Yani durup dururken ben senaryo yazmalıyım demedin sanırım. Neden istiyorsun, ufak da olsa konuyla ilgili tecrüben çalışman var mı?
Ufaktan başla derim zamanla büyü. Önce üç bölümlük 15 dakikalık dizi senaryosu yaz. Ya da kısa film. Sonra yavaş yavaş geliştir.
Kolay gelsin!

161
Bazen düşünüyorum da, acaba ilk Darth vader'ı değil de, Anakin Skywalker'ı izleseydik, ve gelişimine yavaş yavaş tanık olsaydık, o zaman Darth Vader'a nasıl bir bakış açımız olurdu?
Bence biraz daha sempatiyle bakardık gibime geliyor.

Sebepsiz ve abartılı kötüler bana karikatürize gelse de, aslında gerçek kötüler onlar. Çünkü kötünün kötü olma sebebini gösterirseniz, seyirci veya okuyucunun her zaman bir yumuşak tarafı oluyor kötüye karşı ki bu da karakterin kötülüğünü azaltıyor. Evet, kötü dediğin Erol Taş gibi olur.
n

162
Kalem kağıda gerek yok. Nasıl kolayıma gelirse öyle yazarım, günümüzde bunu sağlayan da bilgisayar, daha doğrusu klavye.
Önemli olan nasıl değil ne yazdığım.
Ve ne yazdığımı belirlemek için de çok sağlam bir düşünme ve kurgulama seansı gerekli.
Bu yüzden sıçarken bile düşünüyorum. Ya da otobüste giderken. Ya da birisi bana bir şey anlatırken onu dinlemeyip düşünüyorum.
Bu düşünceleri yazıya dökmek de ayrı iş. Zaten düşünmek, kurgulamak, doğru kelimeleri bulmak ve kelimeleri ahenkle dans ettirmek zor bir iş, bir de bunun üzerine fiziksel şartları zorlaştırmamak lazım.
Bana göre kalem kağıt bu işi zorlaştırıyor. Tamam imkanın yok, çok acayip bir şey aklına geldi ve bir tek kalem kağıt var, ok, yaz. Ama bilgisayar varken kalem kağıda sarılmak biraz romantizm geliyor bana. Yani izole ve rahat konsantre olabileceğiniz bir odada yazmaktansa, rock n roll festivalinde millet kafa sallarken yanda yazmaya çalışmak gibi bir şey.
O kadar abartmayayım da, öyle yani, ortamı izole etmek ve düşünceleri yazıya aktarma işini kolaylaştırmak önemli benim için.

163
Tartışma Platformu / Ynt: Kimliksiz Karakterler Tasarlamak
« : 06 Ağustos 2016, 23:53:29 »
Bana göre kimliksizlik de bir nevi kuraldır.
Ve kimliği olmayan karakter olmaz. En nihayetinde dışsal (fiziki) kimlik de içsel kimliğin bir yansımasıdır. Burada önemli olan klişelikten kaçınmaktır.
Mesela genellikle old school fantasyde, baş kahramanlar beyaz, batılı, dürüst ve klişe karakterlerdir. Zencinin baş kahraman olduğu hikaye pek az gördüm. Ki ben yazsam ben de zenci koymam ama kendimden birşeyler koyarım. Fantastik eserleri çoğunlukla İngiliz, Amerikan yazarlar yazdığı için de kendilerinden birşeyler koyuyorlar.
Yani kimlik, içsel veya dışsal, kaçınılmazdır.
Ancak şöyle bir şey yapılabilir, gerçekten bu durumdan çok rahatsızsanız;
Hayaletler ya da ruhlar kitaptaki karakterler olabilir. Ya da iskeletler falan.
Ki onların da belirli bir kimliği olacaktır. Sadece bu sınırları okuyucu (daha evvel tanıdığı bir hayalet ya da iskelet olmadığından önyargıyla yaklaşamayacağı için) değil, yazar belirleyecektir.

Bu arada kişisel fikrim, siyahi Hermione'un gereksiz olduğu. Sarışın veya esmer olsaydı da saçma olurdu. Şimdi atıyorum, yarın necati şaşmaz polat alemdar karakterini bıraksa ve yerine Kıvanç tatlıtuğ geçse, allah aşkına kaç kişi inanır onun polat olduğuna?
Sonuçta sinema ve tv, bir nevi insanları hipnotize etme ve belirli bir düşünceye kanalize etme mekanizmasıdır. Yıllardır Harry Potter izleyenler, Hermione= Emma watts olduğunu düşünüyor. Bu adamların beynindeki kalıpları yıkarsanız onlar da tepki verir. Sadece ırkçılık olarak değerlendirilmemeli bu. İnsan beynini ne kadar esneklikten uzak olduğunu göz önüne alalım.
 

164
Arkadaşlar iki sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim;

1-Kvothe çok mu iyi? Yani adamın elinden her iş geliyor, superkvothe mi? Yoksa gayet gerçekçi bir başkahraman mı?

2- Uzun bir fantastik seride;
Üç senede bir mükemmele yakın bir eser çıkartmak mı?
Yoksa her sene mükemmelden uzak ama tatmin edici eser çıkartmak mı?

Hadi bu da şu an aklıma geldi ekleyeyim,
3- Patrick emmi gibi uzatıp bokunu çıkartmak mı?

165
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Kan Şarkısı - Anthony Ryan
« : 06 Ağustos 2016, 22:30:13 »
Bu kitabı okumadım ama okumak isteyen arkadaşlara araştırmam doğrultusunda ufak bir öneri yapabilirim.

İlk kitap son derece iyi, iki ise berbat ötesi. Birçok okur aynı kanıda. Benden söylemesi.

Yalnız şu fantastik kitaplara manken bi dayı bulup, cosplay kıyafeti giydirip kapak yapmasınlar arkadaş ya!

Sayfa: 1 ... 9 10 [11] 12