Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Rang Baru

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12
91
Tartışma Platformu / Ynt: Kitabın ilk sayfası
« : 16 Eylül 2016, 00:17:23 »

Gayrı resmi bir yazarlık kanunu. "Para her zaman yazardan yana akmalıdır," der ve "ne zamanki bunun tersini gerektiren bir durumla karşılaşıyorsunuz, bilin ki yanlış yoldasınız," diye devam eder.

Tabii ki bu öyle gelişigüzel söylenmiş bir söz. Günümüzde self-publishing kavramının bu kadar ilerlediği özellikle de e-book'lar ile Amazon'dan kendi hayatını idame ettirecek kadar satış yapabilen yazarların olduğu bir ortama %100 olarak adapte edilebilecek bir söz değil. Sadece kulağa küpe.

Tüm editörlük konularında da haklısınız. O sıkkınlığı, tekrar tekrar çalışmayı ve "bitsin artık" demenin nasıl bir his olduğunu ben de yakınen biliyorum. Dediğim gibi, umarım en güzel şekilde çıkar kitap. Bizlere de okumak nasip olur.

Para konusunda sıkıntı yok. Yayınevi de gayet insaflı. İlk 1000 baskı satarsa masrafları çıkarıyorum. Hoş türkiyede 1000 satmış epic fantasy eser var mıdır bilmiyorum ama...
Zaten ben de bu kitabı maddiyat bazlı çıkarmıyorum. Normalde 25 tl civarı olması lazım, gerek sayfa sayısı, çizimler vs. Ama 20 tlnin altına da çekeceğim. Belki çok doğru değil, sonuçta belirli bir piyasa ve sistem var. Ancak önce 30 tl yapıp 1 ay sonra yüzde 30% indirim 21 lira deme taraftarı hiç değilim. Herşeye maddiyat gözüyle bakıldığı için, maddi açıklar da kapatılamıyor maalesef. Özellikle edebiyat konusunda bakış açısı biraz değişse, eminim ki insanların ilgisi daha da artacak ve sonunda sektörde maddi olarak da feasibility sağlanabilme koşulları oluşacaktır.
Güzel bir kayseri atasözüyle bitireyim;
Ucuz mal alacak kadar zengin değilim!
Herşeye maddi gözle bakıp işi ucuzlaştırdığımız için, kaliteli mal ortaya çıkaracak maddi imkan yaratamıyoruz.

92
Tartışma Platformu / Ynt: Kitabın ilk sayfası
« : 15 Eylül 2016, 22:44:01 »
Evet, ucreti ben karsiliyorum. Baski ucreti, kapak illustrasyonu , kapak dzayni ve logo, ic cizimler hepsini ayri ayri ben karsiliyorum.
Aslinda ideal yayinevi gibi birsey oldugunu dusunmuyorum. Buyuk yayinevlerinin de farkli sikintilari oluyor. Burada en azindan kitap hazir oldugu an baskiya verebilecegim. Evet hersey mukemmel degil ama genel olarak buyuk bir sikinti gormuorum.
Editor icin bilmiyorum, fena fikir degil ama artik herseye teker teker masraf yapmaktan sikildim ve kitabi bastan sonra 20 kere okudum, son bir iki kere daha okuyacagim. Editorlugu ben yaptim aslinda, imlaya da dikkat ediyorum. Sonucta dahi anlamindaki de, dalari ayri yazmayi bile bilmeyen bir nesiliz. Bulacagim editor ne kadar katki saglar emin degilim.
Yog kanunu nedir bilmiyorum. Aydinlatirsaniz sevinirim.

93
Tartışma Platformu / Ynt: Kitabın ilk sayfası
« : 15 Eylül 2016, 17:43:01 »
Kucuk bi yayinevi, cikmadan paylasmayayim. Bir editorum yok malesef :) bu hem iyi hem kotu, butun kafamdakileri ozgurce ortaya koyabildim, ama tabi mudahele edecek profesyonel bi el yoktu ne yazik ki.
Genel olarak iyi bir is ciktigini dusunuyorum. Son rotuslar ve ic cizimler kaldi. Insallah sonunu da sorunsuz bir sekilde getirebiliriz.

Sozluk en arkada olacak zaten, ansiklopedi gibi bi kisim var, evrenle ilgili detaylar, buyu sistemiyle ilgili aciklamalar, olcu birimleri, burclar vs.

Bahsettigim ekstra olarak one daha kisa, birkac kelimelik bir sozluk koymakti;
Ornegin,
Makalaki: kaplan adam
Garaddir: mercenary, kiralik kilic
Niğin: district, sehir kismi
... Gibi

Arkadaki sozlukte daha detay var. makalaki irkinin ozellikleri vs.

(Biraz ozensiz olsa da su linkten evrenle ilgili bazi bilgiler edinebilirsiniz.)
https://m.facebook.com/shargadofficial/

94
Tartışma Platformu / Kitabın ilk sayfası
« : 15 Eylül 2016, 02:00:03 »
Aslında soru basit, bir kitabın ilk yaprağında ne olmalıdır.
2. sayfada künye olduğunu düşünürsek 1. sayfaya ne konulmalı ne konulmamalıdır?

Yazar özgeçmişi?
Kitap ismi, ve tekrar 3. sayfada kitap ismi?
Ya da düz boşluk?

Çıkış noktam ilk sayfaya okuyucuların işini kolaylaştırmak için pratik bir sözlük koymayı düşünmem. Kitabın en arkasında ayrıntılı bir sözlük var sadece malumunuz fazla ırk vs bilinmeyen kelime olduğundan en çok kullanılan 10 kelimeyi koyarak okuyucuya kolaylık sağlamaya çalışmam.

Genel olarak çevremden olumsuz tepki aldım, öyle iş mi olur vs. gibi. Hatta yayınevinden de kafayı mı yedin tarzı bir tepki aldım. Zorlarsam olur sıkıntı değil, ama sadece fikir almak istiyorum.
Okuyucuların işini kolaylaştırmak için düzene aykırı birşey yapmak mı?
Yoksa bırakalım da fantastik okuyucuları biraz dikkatli okusun, gerekirse en arkadaki sözlüğe baksın, böyle şeylere gerek yok mu?
Fikirleriniz pıliz...

95
Eğlence & Mizah / Ynt: Bugün Ben Şunu Öğrendim:
« : 13 Eylül 2016, 22:10:27 »
Dosto'dan birşey öğrenmiştim bi ara onu yazayım;

İnsanlar ikiye ayrılır, dahiler ve sıradan insanlar.
Dahiler yüz yılda bir gelip ülkelerin kaderini belirler, dünyanın gidişatını belirler vs.
Sıradan insanlar ikiye ayrılır;
Sıradan aptallar dahi olduklarını zannederler ve mutludurlar.
Sıradan zekiler dahi olmadıklarının farkındadırlar ve mutsuzdurlar.


"Ignorance is bliss folks"

96
Tartışma Platformu / Ynt: Hangi kitabı, Neden seviyoruz?
« : 13 Eylül 2016, 00:47:26 »
Hangi kitabı neden sevmiyoruz diye sorsam? Cevap veren olur mu?
Özellikle fantastik kitaplar neden sevilmez, neden bilmemkaçıncı sayfadan sonra bırakılır, ya da tutulmaz, merak ediyorum sadece

97
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı - Sohbet
« : 05 Eylül 2016, 21:45:32 »
Bu ve birçok fantastik seri okuyan arkadaşlara birkaç sorum var, evet ilk kitabı okuyacağım ama sonrasını getirir miyim bilmiyorum, bunun için ufak bir desteğe ihtiyacım var,

İlk kitabın en iyisi olduğunu söyleyenler var, asıl ikinci kitaptan sonra açılıyor diyenler var, arada kaldım.
14 kitap ve gerçekten uzun kitaplar, verilen emek ve zaman göz önüne alındığında sonunda buna değiyor mu? Yani bitiren arkadaşlar, bitişi beğenmeyenler dahil, iyi ki okumuşum kesinlikle değdi mi diyor yoksa y-yani, işte şöyle böyle, bunun yerine 15-20 tane dünya klasiği okusaydım daha iyiydi mi?

Evet fantastiklerde çok fazla özgün olunmaz, bu zordur, çünkü kaynaklar belli, çoğunlukla mitoloji destanlar vs. ama her serinin kendine özgü bir şeyi vardır (örneğin brandon sandersonın magic systemleri, buz ve ateşin grey karakterleri... gibi) Bu serinin kendine özgü nedir? Yani sadece Wheel of timea özgü, başka seride böylesini bulamazsın arkadaş denilebilecek...

Birçok detay ve karakter var deniyor, gerçekten efsane denilebilecek, çok iyi işlenmiş, iyi evrilmiş kaç tane karakter sayılabilir, yani gelmiş geçmiş fantastik serilerin en iyi 100 karakterin içine girebilecek kaç tane vardır?

Ve son olarak, oldukça büyük bir kurgu, emsallerine kıyasla gerçekten uzun, Patrick rothfussun deyimiyle Big Fat Fantasy olan bu kitapta, mantık hatası, ya da rahatsız edici bir kurgu problemi var mı? Ulan x=y ise neden y= bilmemne bilmemne değil gibi...

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

98
Tartışma Platformu / Ynt: Fantastik Edebiyat Klişeleri
« : 05 Eylül 2016, 20:48:57 »
Belki çok tuhaf olabilir ama bence sürekli yeni bir evren yaratma fikri bana klişe gibi geliyor. Bana katılmayanlara da hak veririm çünkü fantastik edebiyatın da özünde olan bir şey. Ama artık sıkıyor beni.

Yani günümüz dünyasında (eski tarihlerde) geçen birşeyin kurgusunu mu tercih edersin?
Ya da portal fantasy

99
Oyunlar / Ynt: Might & Magic
« : 03 Eylül 2016, 22:44:30 »
Pardon, Heroes of Might and Magic isimli strateji oyunundan bahsediyordum. Herhalde bir biriyle alakalıdır. Ama Might and Magic rpg serisiyle tanışmadım.

Tabi ki alakalı. İsme Heroes katınca strateji oyunu oluyor, sadece Might and Magic, open world RPG, 4 tane karakter seçip (resimdeki gibi) karakterleri levellayıp quest halledip savaş büyü vs ne ararsan var. Aslında Might and Magic 6 ve 7 döneminin efsane oyunlarıdır. Ama oyunları yapan şirket 3DO batınca, Heroes 3'ten sonra ve Might and magic 8'den sonra sanırım, dünya değişti. World of Ashan oldu. Önceden Enroth'tu. Might and Magic 6 haritası aşağıda.



Beni frp ile tanıştıran oyundur ve yeri çok ayrıdır. Hala zamanım olsa oynarım. Abandoned cavelere girip ani bir yaratık çıkınca tırsardım, sağlam bir relic bulunca sevindirik olurdum, iyi günlerdi.
Dünya değişse de çok farklı değil hatta bana göre daha iyi. Heroes 7 bazı yönlerden eleştirilse de (ki bana göre de cilası eksik) oldukça eli ayağı düzgün bir oyun.
Seriyle tanışmak için Might and Magic X Legacy tavsiye ederim. Hatta 6 ve 7 bile oynayabilirsiniz.
Heroes 7 de, strateji olan seri, eğer daha önceki oyunları beğendiyseniz iyidir. En azından faction ve hero unitler gayet iyi. AI biraz daha akıllanırsa daha iyi olur kanımca.

100
Oyunlar / Ynt: Might & Magic
« : 03 Eylül 2016, 01:40:25 »
3 en iyisiydi, 5-6-7 aşağı yukarı aynı seviyede.
Benim 6'dan kastım aslında Might and magic şu aşağıdakinden;


101
Oyunlar / Might & Magic
« : 02 Eylül 2016, 21:01:13 »
Arkadaşlar, kaçınız oynadı ya da haberdar bilmiyorum ama şu an 30 yaş civarı olanlar arasında gençliğinde orta okul lise yıllarında might and magic 6 ve heroes 3 oynayanlar vardır. Bana göre efsane olan bu iki oyun ve genel olarak might and magic franchise, Türkiye'de çok da büyük bi fan kitlesine sahip değil. Ubisoft aldıktan sonra bu franchiseı ne kadar daha iyiye taşıdığı tartışılır. Ancak herşeye rağmen bana göre son oyunları, Might and Magic Heroes 7, (zamanında 3'den aldığımız tadı almasak da) ve son çıkardıkları open world rpg Might and Magic Legacy gayet tatmin edici oyunlar.

Genel olarak başarılı bir fantasy settingi var


Burada gördüğünüz harita, Agyn Peninsula denilen yer. Might and Magic Legacy'nin geçtiği bölge. Türkiye'nin bir kısmına benzetmemek içten değil. Hatta firmanın sahibi miydi creative director mıydı artık kimse, Ege seyahatinden etkilenip böyle bir oluşuma gittiğini söylemişti. Bu tabi işin tuzu biberi. Ama genel olarak bakıldığında ben son derece başarılı bir oyun sinsilesi ve dünya oluşumu görüyorum.
Şu an hak ettiği yerde olmamaları ve yeteri kadar ilgi görmemeleri üzücü.
Var mıdır aranızda, zamanında Might and Magic 6'da dragon keserken, artifact relic arayarak bilgisayar başında dirsek çürüten?

P.S. Map biraz hayvani olmuş ölçüsünü ayarlayamadım, agyn peninsula yazıp bulabilirsiniz

102
Eğlence & Mizah / Ynt: Hayalleriniz?
« : 02 Eylül 2016, 20:44:54 »
Ragga oktay'ın klibinde oynamak istiyorum

103
mit'in haklı olduğu nokta; bazen yazarlar inancından çok farklı şeyler yazıp bununla bilinçaltını tatmin etme yoluna da gidebilir. Yani farkında olmadan o normalde inanmadığın şeylerin dünyasına kapılıp gidebilirsin. Bu bir anlamda sadece okurun değil, yazarın da bir Role Playing içinde olmasındandır ve mümkündür. Erol taş'ın çok iyi bir insan olması (söylenilene göre) ya da Barney Stinson karakteri bir hardcore zamparayken Neil Patrick'in eşcinsel olması gibi... ki bence bu zıtlık başarı da getirir.

Ha, kişisel kanaatim, ne olursa olsun, nüanslara bakılırsa yazarın inancını kitaba yansıttığıdır. Yani tek tanrıya inanan birinin çok tanrılı dinleri yazarken bile durumun içinde bir tek tanrı olgusu yaratmasıdır. (Tanrıların hepsinden güçlü bir tanrı,lider tanrı, ya da bütün tanrıları yaratan bir yaratıcı, ya da böyle olmasa bile çok tanrılı inancın getireceği felaketler ve bu inancın saçma olduğu vurgusu...)

Şenaydın'ın son söylediği de bence çok önemli. Ne olursa olsun, yazarda "Ben ne yapıyorum" sorgusu olması gerekir. Bu bir anlamda gerçek dünyasından ve inancından freni patlamış kamyon misali kopup giden kişinin el frenidir ve gereklidir.
 

104
Yazarlar / Ynt: Patrick Rothfuss
« : 29 Ağustos 2016, 23:30:24 »
Bir antiparantez açayım, Patrick Rothfuss gayet eğlenceli bir adam. Henüz kitabını okumadığım ve bestseller olduğu için biraz önyargılıyım ama panellerde konuşmalarını falan dinleyince, diğer yazarlardan daha hoşsohbet ve oldukça zeki bir adam olduğunu görmek mümkün.

İngilizcesi olanlar için bir iki video paylaştım;

https://www.youtube.com/watch?v=d9H7NSqJsnM

https://www.youtube.com/watch?v=VgTI4tnvbKA

https://www.youtube.com/watch?v=pgamJOeB4Nw


105
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 28 Ağustos 2016, 16:34:04 »
robin hobb farseer serisi, bi remake yapılır mı?

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12