"Bir erkeğe göre kadın bu mudur?" sorusunun kendimce cevabıydı aslında
.
Bu olmadı işte. Eğer bana "Bir erkeğe göre kadın bu mu olmalıdır?" sorusunu kendinizce yanıtladığınızı söyleseydiniz, şu anda bu yorumu yapmazdım. Herkes "çok güzel, muhteşem" falan dedi de, ben bunun yerine biraz eleştireceğim.
Olmadı. Bu son yazdığınız yorum tüm iştahımı kaçırdı. Bir kadın olarak "bir erkek böyle düşünmelidir" demeniz çok normal olurdu, hatta size hak bile verirdim. Bir erkeğim diye her zaman erkeklerin söylediklerini haklı bulacağım diye bir şey yoktur. Ama siz bir kadın olarak "bir erkek bunu düşünür." derseniz, bu inanılmaz iddialı olur. İddialarınızı kırmak gibi olmasın, bu bahsettiğiniz biraz ütopik bir erkek oldu. Erkekler duygularını kolay kolay bu kadar derinden, tutkulu yaşayamaz. Duyguları yoktur demiyorum, vardır. Vardır ama, bunu kendi de anlayamaz. Vardır ama, bu kadar kolay belli edemez kendi de anlamadığı için. Hah şimdi diyeceksin, "Peki sen nasıl bu kadar iddialı söylüyorsun bunları?" da, ben erkeğim. Siz de kadınların düşünceleriyle ilgili bir şeyler söylerken istediğiniz kadar iddialı olabilirsiniz.
Şimdi, bir de benim bahsettiğim erkek modeline her erkek uyuyor diye bir şey de yok. Ama geneli, hatta yüzdeliğe bölündüğünde %90lık bir kısmı, böyledir. Kalan %10unun, duyguları böyle içtenlikle yaşayabilmesi, yaşadığı duygu yüklü olaylardan kaynaklanır. Romantik erkekten çok, sonradan romantikleşen erkek vardır. Bu hormonsal mıdır, kalıntısal mıdır, bilemeyeceğim şimdi. Ama ben bu yazıyı okurken hala abartılı, fazla iddalı/gösterişli buluyorum.
Yukarıda yorum yapan erkekler neden benim aksime "mükemmel, süper" cart curt türünden bir yorum yaptılar diye sorarsan, gerçekler acıdır ama, eğer kral halktan biriyle bir yarışmaya girerse, o halktan biri kraldan güçlü olsa da, isteyerek krala yenilir. Birtek KoyuBeyaz biraz lafı gevelemiş, A yoluna B planıyla gitmiş.
Hah, şimdi gelelim yazının edebi yönlerine.
Ben zaten senin tasvirlerini çok beğeniyorum. Duyguları anlatış tarzın hoşuma gidiyor. Sıkılmadan bir paragrafa başlıyorum, bakıyorum sonraki paragraf bitmiş. Bu yazıda da aynı akıcılık vardı, ama KoyuBeyaz'a da katılıyorum. Bu yazıda bazı inişler ve çıkışlar gördüm. Örnek:
Kanlı ellerimin arasında avuttum hüzünlü varlığını. Onun adına yediğim darbelerle ezilmiş omzuma yatırdım okşanmayı bekleyen başını. Yastıkta bıraktığı her bir saç teli için tapınaklar diktim, şu her atışında adını haykıran gönlümde.
'Kanlı ellerimin arasında avuttum hüzünlü varlığını' ne kadar da güzel, hoş bir cümledir böyle. Hem sembolizm ile cümleyi okurken düşündürttün, hem de etkiledin. Fakat hemen arkasına gelen şu, 'Onun adına yediğim darbelerle ezilmiş omzuma yatırdım okşanmayı bekleyen başını.' cümlesini okuyunca, önceki cümlenin ardına gelmeseydi de önceki cümleyi mahvetmeseydi keşke dedim. Burada sadece bir iniş değil, bir de kadına hakaret vardır. Demişsin ki "Hem onun için omzumu siper ediyorum, hem de bunu yeterli bulmayıp bir de okşanmayı bekliyor."
Hemen ardından, 'Yastıkta bıraktığı her bir saç teli için tapınaklar diktim' demişsin, burada da sembolizm var, bu da güzel bir cümle, daha doğrusu cümle başlangıcı. Ama hemen ardından gelen 'şu her atışında adını haykıran gönlümde.' yine işi bozuyor, yine inişe geçiyor yazı. Böyle güzel bir başlangıcı nasıl böyle yok edebildin, aklım almıyor. Çok sıradan. Kalbinin her atışında şahsın sevdiğinin adını haykırması, çok geleneksel bir kalıp haline geldi, sadece kelimelerle oynamakla bunu değiştiremezsin.
Öyle işte. Edebi yönden incelersek yazın mükemmel değildi. Hatta yazarlık puanı almamış pek çok yazıdan aşağılardaydı. Ama kötü müydü? Hayır, kötü de değildi, güzeldi işte. Sadece bu kadar muhteşemdi'li yorumu gereksiz buldum. Forumda bu tarz onlarca yazı okudum. Coşkulu duyguları, abartılı duygusal içli anlatımı olan yazılar. Bundan bin kat iyi olan yazılar. Evet bin kat iyi bu inkar edilemez. Ve işte bu yazıya, o yazılara bu yazıya yaptıkları yorumun onda birini yapmayan ve puan vermeyenlerin mükemmel demeye, hayır hakkı yoktu.
'Bir kadın olarak erkeklerin görüşlerini yansıtmak' konusunda ise, bu kadar iddialı davranman biraz garip kaçtı.
Bir de umarım yazdıklarımı yanlış anlamadın, kimse adam gibi eleştirmeyince sırf konumun yüzünden, bari ben yapayım da daha da gelişmende yardımcı olayım diye düşündüm. Kötü bir amacım yoktu.