Heyecanı ve merakın, iyinin ve kötünün, gerçeğinin ve fantezinin, dünün ve bugünün ikilemlerini ustalıkla harmanlayıp okuru tarihin içinde uzun soluklu bir yolculuğa çıkararak unutamayacağı bir deneyime sürükleyen “Tarihçi”, Elizabeth Kostova’nın ilk romanı.
“Benim sevgili ve talihsiz ardılım,” diye başlayan mektupların ilkinden itibaren romanın kahramanını tasavvur bile edemeyeceği bir dünyaya; babasının geçmişinde gömülü olan sırların ördüğü ve annesinin gizemli kaderinin, tarihin derinliklerinde gizli, akla hayale sığmayan bir kötülükle olan bağlantısına götürecektir.
Mektuplar tüm insanlığın görüp görebileceği en karanlık kuvvetlerden birine ve bu karanlık kuvvetin kaynağını bulup yok etme çabalarına ışık tutmaktadır.
Modern dünya ile Kazıklı Voyvoda efsanesi arasındaki bağ ne olabilir ki?
Drakula mitinin gerçekten varolma ve günümüze kadar ulaşma ihtimali var mı?
Bu soruların cevapları çağların ve sınırların ötesinde tozlu kütüphanelerden İstanbul’a Budapeşte’ye Doğu Avrupa’nın derinliklerine kadar uzanan araştırmalarla ortaya çıkacaktır. Bir şehirden ötekine, manastırlardan arşivlere, şifreli konuşmaların ve mektupların ışığında Kazıklı Voyvoda’nın karanlık hükümdarlığında yaşanan gerçekler aydınlanmaya başlar. Korkunç gerçek ise onun kötülüklerine, şeytanca işkencelerine günümüze kadar devam ettirmiş olması ihtimalidir…
GERÇEĞE HAZIRLIKLI OLUN: DRAKULA'NIN KÖTÜLÜKLERİ HÂLÂ SÜRÜYOR OLABİLİR...
Genç bir kadın, babasının kütüphanesini karıştırırken yaprakları sararmış mektuplar ile eski bir kitap bulur. Kitabın gizemi ve mektupların içerdiği bilgi genç kadını tarihin derinliklerinde, tasavvur bile edemeyeceği bir yolculuğa çıkarır: Babasının geçmişinde gömülü olan sırlara, annesinin gizemli kaderine ve onların tarihin karanlık sayfalarında gizli kalmış, akla hayale sığmayan bir kötülükle olan bağlantısına... Kazıklı Voyvoda... Drakula...
Modern dünya ile Kazıklı Voyvoda efsanesi arasında bir bağ olabilir mi? Drakula mitinin gerçekten var olma ve nesilden nesle geçerek günümüze kadar ulaşma ihtimali var mı? Bu soruların yanıtları, Tarihçi'nin kahramanlarının manastırlardan tozlu arşivlere, İstanbul'dan Doğu Avrupa'ya kadar uzanan araştırmaları sonucu ortaya çıkacak.
Bir kadınsa sonuca tüm tarihçilerden daha fazla yaklaşacak ve Kazıklı Voyvoda - Drakula'nın tarihi güçlerini saklayıp korumak adına her şeyi göze alan düşmanların nefesini ensesinde hissederek; gizli metinleri, ortaçağdan kalan kumaşlara işlenmiş şifreleri, anlamsız gibi görünen işaretleri çözüp hem kendi geçmişinin sır perdesini aralayacak hem de şeytanın ta kendisiyle yüzleşecektir.
Heyecanın ve merakın, iyinin ve kötünün, gerçeğin ve fantazinin, dünün ve bugünün ikilemlerini ustalıkla harmanlayıp okuru tarihin içinde uzun soluklu bir yolculuğa çıkararak unutamayacağı bir deneyime sürükleyen Tarihçi'yle Elizabeth Kostova, Don Kişot'la başlayan 'roman' geleneğini sürdürüyor.
Yazarı: Elizabeth Kostova
Çevirmeni: İdem Erman
