China Miéville favori yazarlarım arasına girmiş bir yazar. Şu ana kadar yayınlanmış 6 kitabından 5ini okudum. 5.si Kraken oldu haliyle, ancak bu kitap için çok arada kaldım :/.
Öncelikle şuna değinmeliyim ki, bu kitabı çok ara vererek okumak zorunda kaldım. Bunun kitaba olan bakış açımda ciddi pay sahibi olduğunu düşünüyorum. Bu iki arada bir derede kalışımı ara vererek okumam ve dolayısıyla, bir şekilde kitaba tam olarak bağlanamamama bağlıyorum.
Öte yandan, çeviri beni o kadar üzdü ki... Yordom Kitap özellikle aynı yazarın Un Lun Dun çevirisiyle beni kendine aşık etmişti. Diğer kitaplar da iyiydi, ama Kraken'de neden böyle oldu? Eh, bir 6.45 rezaleti değil tabii; ancak bazı yerleri okurken "burada ne demek istemiş" diye üzerinde düşünmem gerekti.
Aynı şekilde dipnotlardan yoksun bir kitaptı. Cthulhu'yu okumamış/bilmeyen okurlar için zorlayıcı olacak şeyler ve göndermeler hiç açıklanmamış. Cthulhu dışında da dipnota ihtiyaç duyulan şeyler vardı. Bunlar neden atlandı bilmiyorum ama hoş olmamış.
Gelelim konuya. Miéville yine nasıl uçuk ve özgün bir kafaya sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Kitapta gördüğüm öyle şeyler vardı ki, başka bir yazarın elinde düpedüz saçmalık olabilecekken onun kaleminde çılgın (ve tam anlamıyla) bir "şehir fantastiğine" dönüşmüş. Bu adam "şehir fantastiği" türü nedir gerçekten iyi biliyor.
Özgünlük mü arıyorsunuz? Bu adamın kitaplarını okuyun!İlk kez bir Miéville kitabı için uzatmış diyeceğim. Benim için kitap biraz daha kısa olsa tam tadında olacaktı. Ayrıca, artık tarz haline getirdiği gökten zembille herşeyin açıklanması durumu hoşuma gitmedi. Şehir ve Şehir'de de bunu eleştirmiş ancak pek de rahatsız olmamıştım. Oysa bu kitapta ondan da beter biçimde, aniden her şeyin cevabını öğreniyoruz ve geriye dönüp baktığımızda bunu tahmin edebileceğimiz hiçbir ipucu bize verilmemiş.
Kraken. Bir canavar mı yoksa sadece bir kurban mı? Peki onca tarikat ve Londra'nın içinde türemiş güçler de neyin nesi? Okumadan bilemezsiniz

.
Kitabı okurken kendimi tutamayıp sık sık "Release the kraken!" esprisini yaptığım da doğrudur u_u.