Kayıt Ol

Kraken - China Miéville

Çevrimdışı Denaro Forbin

• 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Kraken - China Miéville
« : 19 Kasım 2013, 18:04:58 »

Geçtiğimiz aylarda kendisiyle röportaj da yaptığımız dünyaca ünlü fantastik edebiyat ve bilimkurgu yazarı China Miéville’ın yeni kitabı "Kraken: Bir Canavarın Anatomisi" raflardaki yerini aldı.

Londra Doğal Tarih Müzesi’ndeki Darwin Merkezi’nde, uzman olarak çalışan Billy Harrow, merkezin en değerli, nadide türü olan Architeuthis dux’u –bilinen adıyla Dev Mürekkep Balığı’nı– tanıtma amaçlı bir müze turu yapmaktadır. Ancak Billy’nin turu, Dev Mürekkep Balığı’nın aniden, akıllara durgunluk vererek sırra kadem basmasıyla, beklenmedik biçimde yön değiştirir. Çok geçmeden bu olay, varlığı bugüne kadar görmezden gelinmiş gizemli ve etkili güçlerin ölümüne mücadelesini gün yüzüne çıkartır.

Alıntı
İnsanlığın varoluşundan bile eskilere dayanan, Dev Mürekkep Balığı’na tapanların tarikatı: Tanrı Kraken Kilisesi;
Zavallı kurbanlarının derisine mürekkep olarak nüfuz eden acımasız bir yeraltı dünyası lideri: Dövme;
Londra’nın, büyücülükle mücadele eden başarılı birimi: KTSB;
Yardımcı ruhlar sendikasının, Eski Mısır’dan kopup gelmiş bir ruh olan lideri: Wati;
Ölümünden sonra da var olmaya devam eden, Londra’nın en büyük büyücüsü Grisamentum;
Ezelden beri var olan bir adam ve bir çocuğun bir araya gelerek oluşturduğu dehşet verici ve karizmatik, şeytani ikili: Goss ve Subby…

Fantastik edebiyat alanının en saygın ödülü olarak kabul edilen Arthur C. Clarke ödülünü üç kez kazanan tek yazar olan China Miéville, Kraken’de garip, karanlık, ürkütücü bir kent öyküsü anlatıyor. Kraken’deki Londra, suçluların, polislerin, tarikat üyelerinin, büyücülerin ve kâhinlerin, yaklaşan sonun gölgesinde mücadele ettiği, efsane ve büyülerin gizemli sularında yüzen tekinsiz bir metropol olarak karşımıza çıkıyor.

Yordam Kitap’tan çıkan kitabın çevirisini Mehtap Gün Ayral, düzeltisini Filiz Çomuk, editörlüğünü Eda Sezgin, kapak tasarımını ise Savaş Çekiç üstleniyor. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı magicalbronze

• *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: “Kraken” Raflarda
« Yanıtla #1 : 20 Kasım 2013, 00:07:53 »
Bir Miéville kitabı daha dilimize kazandırıldı, ne kadar mutluyum anlatamam :) Bu sebeple Yordam Kitap'ı bir kez daha tebrik ediyorum. Kısa sürede alıp okurum umarım.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Fırtınakıran

• *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kraken // China Miéville
« Yanıtla #2 : 23 Nisan 2014, 19:33:00 »
China Miéville favori yazarlarım arasına girmiş bir yazar. Şu ana kadar yayınlanmış 6 kitabından 5ini okudum. 5.si Kraken oldu haliyle, ancak bu kitap için çok arada kaldım :/.

Öncelikle şuna değinmeliyim ki, bu kitabı çok ara vererek okumak zorunda kaldım. Bunun kitaba olan bakış açımda ciddi pay sahibi olduğunu düşünüyorum. Bu iki arada bir derede kalışımı ara vererek okumam ve dolayısıyla, bir şekilde kitaba tam olarak bağlanamamama bağlıyorum.

Öte yandan, çeviri beni o kadar üzdü ki... Yordom Kitap özellikle aynı yazarın Un Lun Dun çevirisiyle beni kendine aşık etmişti. Diğer kitaplar da iyiydi, ama Kraken'de neden böyle oldu? Eh, bir 6.45 rezaleti değil tabii; ancak bazı yerleri okurken "burada ne demek istemiş" diye üzerinde düşünmem gerekti.

Aynı şekilde dipnotlardan yoksun bir kitaptı. Cthulhu'yu okumamış/bilmeyen okurlar için zorlayıcı olacak şeyler ve göndermeler hiç açıklanmamış. Cthulhu dışında da dipnota ihtiyaç duyulan şeyler vardı. Bunlar neden atlandı bilmiyorum ama hoş olmamış.

Gelelim konuya. Miéville yine nasıl uçuk ve özgün bir kafaya sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Kitapta gördüğüm öyle şeyler vardı ki, başka bir yazarın elinde düpedüz saçmalık olabilecekken onun kaleminde çılgın (ve tam anlamıyla) bir "şehir fantastiğine" dönüşmüş. Bu adam "şehir fantastiği" türü nedir gerçekten iyi biliyor. Özgünlük mü arıyorsunuz? Bu adamın kitaplarını okuyun!

İlk kez bir Miéville kitabı için uzatmış diyeceğim. Benim için kitap biraz daha kısa olsa tam tadında olacaktı. Ayrıca, artık tarz haline getirdiği gökten zembille herşeyin açıklanması durumu hoşuma gitmedi. Şehir ve Şehir'de de bunu eleştirmiş ancak pek de rahatsız olmamıştım. Oysa bu kitapta ondan da beter biçimde, aniden her şeyin cevabını öğreniyoruz ve geriye dönüp baktığımızda bunu tahmin edebileceğimiz hiçbir ipucu bize verilmemiş.

Kraken. Bir canavar mı yoksa sadece bir kurban mı? Peki onca tarikat ve Londra'nın içinde türemiş güçler de neyin nesi? Okumadan bilemezsiniz :D.

Kitabı okurken kendimi tutamayıp sık sık "Release the kraken!" esprisini yaptığım da doğrudur u_u.

Spoiler: Göster