Görme engelli ve elektronik formatlı kitaplar okumak zorunda olan biri olarak bu konudaki deneyimlerimi ve fikirlerimi sunmak isterim. Bu şekilde sizin de beni anlayacağınızı ve aslında e kitabın bazı insanlar için ne kadar önemli olduğunu belki de tekrar hatırlayacağınızı umuyorum.

Kitap taramak zor bir iş, bunu yaklaşık beş yıldır yapıyorum. Kitap okuma alışkanlığımı bu şekilde düzenli hale getirdim. Neyse. Taramak zor ama zevkli aslında ama her kitap öyle kolayca size boyun eğmiyor.
Percy Jackson ya da Dresden dosyaları gibi kitapları taramak çok zor değil, inceler çünkü. Gerçi PJO konusunda ilk başta sıkıntı çektim, yalan yok. Ancak iş kalın kitaplara geldiğinde zorlaşıyor. Sayfa kenarlarının düzgün çıkması için kitabı iyice bastırmanız gerekiyor yoksa diğer türlü elektronik kopya berbat bir şeye dönüşüyor. Bunu Zaman Çarkı'nda, Rüzgârın Adı'nda ve Taht Oyunları'nda yaşadım. Onca emekten sonra aldığım sonuçlar çoğunlukla kötü oluyordu ve okuma keyfim kaçıyordu. Sırf bu yüzden bazı kitapları yarıda bıraktım. Deneme yanılma yoluyla bir şekilde halletmeye çalışıyorum ama hiçbir zaman kesin çözüme ulaşamıyorum. Ummadığım anda, ummadığım pürüzler çıkabiliyor.
Kralların Yolu'nu kendim taratamadım mesela, A 4 boyutundaki tarayıcıya sığmadı kitap, başka birine tarattırmak zorunda kaldım. İtiraf edeyim, ozolitçiydi, bir gün içerisinde yapıp bana gönderdi gerçi. Zaman zaman telefonumdan, zaman zaman da bilgisayarımdan okudum-dinledim ve bitirdim. Büyük zevk aldım.

Yayın evleri ve toplum engelliler açısından biraz daha bilinçlenmeli, çevrenizde yoksa bilmeniz zor, ben bu zorlukları bizzat yaşıyorum. Okuduğum kitapların çoğu da görme engelliler kütüphanelerinde yok, olanlar da iyi taranamıyor -iyi tarananlar da var, hakkını yememek lazım gerçi- malesef. Kalın, ince fark etmiyor, hepsini ben tarıyorum. Ha zevk alıyorum bu işten ama eğer bunların word ya da pdf formatlı e kitap versiyonları olsa tarama gibi bir zahmetten de kurtulurum.
Ayrıca sorun sadece kitap değil, dergi ya da benzeri yayınlar da biz görme engelliler için erişilebilir olmaktan çok uzak, okuyabileceğim bir e dergi varsa bile ben bilmiyorum. Taramak deseniz mümkün değil, bayağı büyükler çünkü. Ayrıca Kayıp Rıhtım bir ara Marşandiz fanzin'ini çıkarıyordu, erişilebilir olsaydı hiç düşünmez bulup okumaya bakardım.

Yukarıdaki söylemlerim kesinlikle gerçek, ne yaşadığımı ben bilirim. Bu durumda e kitap gerekli mi gereksiz mi sorusu ortadan kalkıyor, en azından benim için. Gerekli, öyle ya da böyle, kesinlikle gerekli.
Bir de acıtasyon ya da duygu sömürüsü kesinlikle yapmıyorum, kitap taramak gerçekten zor bir iş, zevkle taramama rağmen bazen aldığım sonuçlar hiç de iyi olmuyor. Özetle, yayın evleri, yazarlar ve bu işlerle kimler ilgileniyorsa bilmelidir ki e kitap okumak zorunda olan engelli vatandaşlar da var. Yukarıda da dediğim gibi, gerekli mi gereksiz mi sorusu bu durumda ortadan kalkıyor.