Kayıt Ol

Kitap Okurken Dikkatim Dağılıyor

Çevrimdışı Metaroid

• *
  • 39
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Kitap Okurken Dikkatim Dağılıyor
« : 27 Şubat 2015, 16:52:52 »
Kitap okurken dikkatim çok dağılıyor. Kitabı anlamakta zorlanıyorum. En ufak ses beni sinir ediyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Bazıları hızlı oku, daha iyi anlarsın diyorlar. Bu sefer kitapta yazanları hayal edemem diye korkuyorum.

Hızlı mı okumalıyım kitabı?

Çevrimdışı kargasiz

• 428
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kitap Okurken Dikkatim Dağılıyor
« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2015, 16:59:59 »
Hızlı okuma yöntemleri var kitaplardan daha çok şey anlamanızı sağlayacak ama sizin konunuzla alakalı değil bu. Bence bu sorununuzu bir odaya geçip birine anlatır gibi sesli okuyarak aşabilirsiniz. Ayrıca notlar çıkarmaya çalışın. Kitaba daha çok kendini verirsiniz.

Not: Kansızlık hastalığınız falan varsa da doktora git. Dikkat dağınıklığının en önemli sebeplerinden biridir.

Çevrimdışı Metaroid

• *
  • 39
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 27 Şubat 2015, 17:07:18 »
Kansızlığım yok, onu biliyorum. Asıl sorunum geri dönmelerim. Çok fazla geriye dönüyorum. Anlamadım sanıyorum çoğu kez. Aklım farklı yerlere gidiyor. Bir de içimden seslendirme yapıyorum. Bu yanlış dediler bana. İçimden seslendirme yapmadan okuyamıyorum; ki mümkün değil bence böyle bir şey.

Çevrimdışı kargasiz

• 428
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 27 Şubat 2015, 17:16:20 »
Normalde evet yanlış içinden sesli okumak ama böyle alışmışız şimdiye kadar vazgeçmek zordur. Mırıldanmadan gözlerimizle rahatlıkla okuyabiliriz, biraz deneyince yapabilirsiniz bence.

Kafa dağınıklığı için kafanızı dağıtan sorunu bulup çözmeyi deneyin. Yazmanın büyük katkısı vardır. Ufak notlar alırsanız 1-2 sayfada bir çok yararını görürsünüz. Bana da bir dönem çok oluyordu dedikleriniz. Bunun sebebi olarak sosyal medyada kısa cümleleri okuyup geçmek ve beynimizin ona alışması olarak niteliyor uzmanlar. Zamanımızın hastalığı dikkat dağınıklığı yani.

Ben daha fazla okuyarak, sesli sesli anlatır gibi okuyarak bu sorunumu aştım. Bir de interneti azalttım elimden geldiğince.

Çevrimdışı Metaroid

• *
  • 39
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 27 Şubat 2015, 17:19:48 »
Bu açıdan hiç düşünmemiştim. Çok fazla internette takılıyorum. Neredeyse her gün, mutlaka girerim. Mırıldanmadan okuyabiliyorum.

Bu arada not olarak dediğin şeyler tam olarak nedir? Yani nelerin notlarını almayalım? Karakterlerin özellikleri vb mi?

Çevrimdışı kargasiz

• 428
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 27 Şubat 2015, 17:27:43 »
Kitabına göre değişir alacağımız notlar, hoşunuza giden yerleri yazabilirsiniz, güzel bir cümleyi yazabilirsiniz, karakterleri not alabilirsiniz, yorum yapabilirsiniz gibi.

Çevrimdışı Nightmare

• 627
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
    • Saklı Günlükler
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2015, 18:25:05 »
Tercihe göre kısık veya yüksek sesle müzik dinleyebilirsin. Tabi dikkat dağınıklığına çare olur mu bilemem çünkü kendinizi müziğe de kaptırmamanız gerekir ama en azından dışardan gelen dikkat dağıtıcı sesler için iyi bir çözüm olabilir.

Çevrimdışı TheWalkingIdeas

• **
  • 348
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2015, 19:16:18 »
Aynı problem bende de var ve sadece kitap okurken değil, ders çalışırken, test çözerken, dersteyken, televizyon seyrederken.... diye uzayarak gidiyor. Henüz bir çözüm bulabilmiş değilim. Müzik ise yarıyor gibi geliyor fakat müzik dinleyince de kendimi müziğe kaptırıp ritim tutuyorum.
"Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir."

Çevrimdışı Grayswandir

• 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 27 Şubat 2015, 19:20:55 »
Kitap okurken müzik dinlemek dikkatimi dağıtmaktan başka bir işe yaramıyor benim için. Müzik dinleyerek okuyanları da hâlâ anlayabilmiş değilim. :P
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı TheWalkingIdeas

• **
  • 348
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 27 Şubat 2015, 19:23:48 »
Kitap okurken müzik dinlemek dikkatimi dağıtmaktan başka bir işe yaramıyor benim için. Müzik dinleyerek okuyanları da hâlâ anlayabilmiş değilim. :P

Öyle deme kimi müzik atmosfere tam oturuyor. Mesela ben Bukowski'nın Ekmek Arası'nı Buckethead - Aunt Suzie dinleyerek bitirdim -evet hep aynı parça- bitireli 2 sene oluyor ama parçayı her dinlediğimde kitaptaki şeyler kafamda sıralanıyor.
"Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir."

Çevrimdışı lucasyekatarina

• **
  • 76
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 27 Şubat 2015, 21:42:19 »
Bence o günkü ruh halinle alakalı bir durum.Eğer gerçekten çok yüksek bir ses yoksa ortalıkta son ses müzik dinleyen bir komşu gibi ya cam açıkken arabaların geçmesi sesleri gibi biraz takılıp kalmakla ya da kitabın seni ne derece bağladığıyla alakalı.

Bazen bana oluyor ben genelde pek etkilenmem de kaldığım aparttaki yan komşum sağolsun bütün siteye dinletiyor sanki konuşmasını bağıra bağıra bir tek o zaman dikkatim dağılıyor.Kitaba yoğunlaşmanı arttırmalı da ya da çok zihninde hayalini kurmaya odaklanmalısın bence.

Çevrimdışı Light

• **
  • 359
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2015, 22:23:31 »
Şunu söylemeliyim ki sağlıklı beslenmenin bunda büyük bir önemi var, halsizliğiniz çok az bile olsa hemen odaklanmanızı etkiliyor.

Vücudunuzdaki herhangi bir huzursuzluk, birikmiş enerji de aynı şekilde etki yapıyor. Önce enerjinizi atmalısınız bu da ayrı bir opsiyon.

Demem o ki, vücutsal gereklerinizi yerine getirmelisiniz ki verimli bir şekilde zihinsel faaliyet gösterebilesiniz. Kişiden kişiye değişir bu durumlar tabii. Şunu bilirim ki son ses sokaktan geçen araba benim algımı kısıtlamadan geçip gider odaklandığımda. Duyarım ama algımı kısıtlamaz. :)
Alıntı yapılan: W.S.
Yet do thy worst, old Time; despite thy wrong
My love shall in my verse ever live young.

Çevrimdışı Metaroid

• *
  • 39
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2015, 10:49:46 »
Öneriler için teşekkürler. Ama ben müzik dinlemeyi seviyorum. Özellikle Ave Maria beni uzaklara alıp götürüyor. Bunun gibi rahatlatan, dikkat dağıtmayan klasik şarkılar önerir misiniz?

Çevrimdışı Bengü

• **
  • 305
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 01 Mart 2015, 18:38:43 »
Babamın eskiye ait şarkılarını karıştırırken çok hoş bir şarkıya denk gelmiştim ve o zamandan beri çevremde ses olduğunda kitap okumak için bu şarkıyı kullanırım. Sizin için de onu buraya koyayım: Paul Mauriat - Love is Blue
Ve Barış Müstecaplıoğlu'nun Perg Efsaneleri serisini şunun ile sonlandırmıştım, kitaptaki heyecanlı sahneler için öneririm: He's a Pirate

Çevrimdışı lucasyekatarina

• **
  • 76
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #14 : 08 Mart 2015, 01:09:52 »
Rachmaninov, Chopin ( özellikle Nocturne adı altında olan bütün parçaları ) --- Eğer enstrumental istemem dersen, Andrea Bocelli, Placido Domingo'yu tavsiye ederim.
Bayanlardan da Teresa Berganza.

Son olarak The Best of .... serilerini indirebilirsin. Özellikle sevdiğin dinlemekten sıkılmayacağın enstrumanların isimlerini ya da türünü yazarak bulabilirsin.  

Örneğin ; The Best of Opera , The Best of Piano gibi.

eklemeyi unutmuşum :Mady Mesplé'siz olmazdı  :)