Sauron da loliye dönüşsün bari, tam olsun.

Artık hangi AAA oyunlarından düzgün bir şeyler bekliyoruz ki zaten. Şu anda -hemen hemen- her büyük bütçeli oyun popüleritenin esiri olmuş durumda. Yapımcılar oyunun ne kadar çok sattığına bakıyorlar, oyuncular ise 3 - 4 yıl sonra dönüp de bu oyunların yüzlerine bakmıyorlar. Zira onları çıktıkları an revaçta kılan grafik, zamanın gerisinde kalmış oluyor. Tekrar tekrar oynatacak ne bir hikaye ne de özgün bir oynanış katıyorlar.
Evet, bir çoğu öyle. Piyasayı arz-talep domine ettiği için, ne satıyorsa o yapılıyor. Sadece yapımcılar değil, oyuncular hakkında da bir şeyler söylüyor çünkü talep edilen bu demek. Eskiden oyuncu kitlesi daha küçük olduğu için pazar daha küçüktü, daha az ödenek gidiyordu ama bu tarz yüzeysel talepler de daha azdı. Şimdi çok daha geniş bir kitle olduğu için ve insanların çoğu yüzeysel şeyler sevdiği için, bu tarzlar yoğun basıyor. Biliyorsun, anime endüstrisine de aynı şey oldu.
Indie oyunlar, küçük firmaların yaptığı şeyler vb. bu yüzden önemli. Witcher serisi bu yüzden epey sevildi çünkü küçük bir firmanın tutku ürünüydü. Grim Dawn, Dex, Divinity Original Sin serisi, Pillars of Eternity vb. gibi güzel, göreli olarak daha küçük yapımlar da mevcut. Ancak büyük firmaların güzel yapımları da hala var. Dragon Age Inquisition oldukça iyiydi. Dark Souls serisi bir baş yapıt zaten. Dragon's Dogma, Guild Wars 2 vb. örnekler de mevcut. Yani güzeller var ama büyük yapımlar arasında yüzdeleri daha az. Açıkçası oyunlarda çok elitist bir insan değilim ve sadece eski tarz rpglerin iyi olduğunu düşünmüyorum ama bariz bir sorun var.
Ya o Shelob... Bir de onu "efsane olmuş" diye savunan kitle yok mu? Deli ediyorlar beni. Onun dışında esktrafan dövülen "yeni bir yüzük" muhabbeti de var oyunda. Hatta yeni bir Balrog bile var. E hani Gandalf'ın dövüştüğü Balrog türünün sonuncusuydu? Bir serinin tarihçesiyle sırf oyun yapacağız, para kazanacağız diye bu kadar oynanmaz arkadaş.
İlk oyunu aldığı onca ödülden sonra ön yargılarımı bir kenara bırakıp oynamıştım ve ÇOK sıkılmıştım. "Grind-feast" derler ya, aynen öyle bir oyundu. Oyunda ork kesmekten ve kule açmaktan başka hiçbir şey yapmıyorsun. İkinciyi almayı düşünmüyordum zaten, bunlardan sonra kesinlikle oynamam.
Tek kişilik olmasına rağmen içinde mikro-ödeme sistemi bulunduğunu da ekleyeyim efenim şuraya.
Evet, mikro-ödeme olayı zaten bayağı bir yüzsüzlük. Yağma kutuları satan tek seferlik ödeme bir de. Şahsen seriyle tek sorunum, orta-dünyada geçmesi. Orijinal bir evren yaratsalar bu kadar eleştirmezdim ama o zaman da marka adı bu kadar bilinen bir şey olmayacak, daha az satacaktı. Para para para.
Ben LotR Online yükledim tekrar, ona devam ediyorum. Çok eski olabilir ama orta-dünya havasını çok daha iyi yakalamış.