Ben beğendim kitabı. Üstte sert mi değil mi tartışması dönmüş, bana pek sert gelmedi. Biz neler gördük ohooo

Steampunk vardı, büyü vardı, fantastik ırklar olaylar vardı çeşitli. Hepsini karıştırıp güzel bir şey yapmayı başarmış yazar. Ben kitabın ilk yarısında yapılmaya çalışılan şey[*]spoiler vermeden bu kadar oluyor[/*] hakkında yapılan bilimsel açıklama tarzı yerleri sevdim en çok. Ama kitap boyunca yavaş yavaş anlatılan yan olaylar, bunların hepsinin en sonda birbirine bağlanışı vs. de başarılıydı.
Şehrin karanlık atmosferi, çarpıklıkları, insanların yaşamları çok iyi anlatılmış. Ben betimlemelerden sıkıldım dersem yalan olur. Betimlemelerinden sıkıldığım bir iki kitap var -Lovecraft- ancak bu onlardan biri değil.
İhsan abinin de söylediği gibi "devinmek" sürekli kullanılmış. Tüm movement kelimelerini ve fazlasını devinmek olarak çevirmişler herhalde, bir yerden sonra çok aşırı rahatsız edici oldu benim için. Çeviri, editörlük konusunda bundan başka bir sıkıntı görmedim.
Kitabın sonu beklediğim gibi olmadı, ne beklediğimi de bilmiyorum gerçi ama böyle bir şey beklemediğim kesin. Açıkçası biraz yetersiz buldum bu sonu. Tamam vurucuydu, şaşırtıcıydı, şok şok filaş filaştı ancak ana karakterlerin ne yapacağını, nereye gideceğini, hayatlarının nasıl devam edeceğini bilmeden boşlukta kalmış bir şekilde bitti kitap.
Ayrıca en sondan biraz önce geçen ihtimal çalmak, sizin kanunlarınız bizim kanunlarımız konulu konuşmayı pek başarılı bulmadım. Çok düz adam gözüyle bakıyorum, her iki taraf için de eşit derecede kötü bir şey olması gerekiyor o olayın diye düşünüyorum. Siz anlamazsınız insanlar, bizde böyle büyük günah gibi şeyler söylüyor da, kardeşim bizde de günah değil mi yani

Bilmiyorum belki fular yetmezliği yaşıyorum, ondan anlayamıyorum orada verilmek istenen mesajı

Sonuç olarak kitaba 9 puanı çaktım. Niye 9 verdin, bence bunu hak etmiyor diye gelmeyin pls. Puanları tamamen kendi keyfime göre veriyorum, objektif bir eleştiri sunma amacım yok. Dil ve anlatımı güzel, evreni güzel, kurgusu güzel. Türler arası başarılı bir sentez olmuş, farklı tadlar arayanlar kaçırmasın okusun.