Bence de Star Wars'da gerçeğe yakın tek şey ışın kılıçları.

Bu arada gerçek dışı bir şey daha fark ettim orada: Coruscant gezegeninin trilyonlara ulaşan nüfusu, şehrin gezegenin tamamını kaplaması, eko-sistem diye bir şeyin olmaması ve bütün bunlara rağmen bunları hiç sorun olmaması da ayrı bir fantezi.
12 Maymun yok. Çünkü: Zamanda ileriye gitmeyi göreliliği kullanarak yapabilirsiniz sadece. Örneğin Interstellar'da gezegene inince üç saate 21 yıl ileri gitmeleri. Ama geçmişe gitmenin bir yolu yok. Bu, zamanda ciddi paradokslara neden olacağından imkansızdır. Bu nedenle 12 Maymun, Geleceğe Dönüş, Predestination vs. eserlerin hepsi gerçekçi değildir. Elbette bilimkurgudur, elbette efsanedir ama katı bilimkurgu değildir.
Uzay Yolu'na gelince. Yıldız Savaşları'yla benzer nedenlerden dolayı listeye giremedi. Bambaşka gezegenlerde insana tıpatıp benzeyen zeki canlı türlerinin olmasını bir kenara bırakalım, bu eserde ışıktan hızlı seyahat var. Hem de konuda çok önemli bir yere sahip. Işıktan hızlı seyahat yapamayan bir uygarlık Yıldız Federasyonuna giremiyor. Hatta 2009'daki filmde Atılgan, karadelikten bile kaçmayı başarıyordu. Yukarıda da belirttiğim gibi ışıktan hızlı seyahat fizik yasalarına aykırı. Hatta yazının sonunda, Açık Bilim'de bu konu üstüne yazdığım bir makaleyi paylaşmıştım.
Buradan da bakabilirsiniz. Evet, Yıldız Savaşları, Uzay Yolu, Battlestar Galactica, Stargate vb. eserler bilimkurgunun efsaneleri arasındadır, hepsini çok seviyorum ama katı bilimkurgu değiller.
Bu arada Uzay Yolu'ndaki ışınlanma meselesi de ne kadar gerçekçi o da ayrıca tartışılır.