Hani "Önceden seviyordum şimdi ne kadar çocukça olduğunu görüyorum." diyenler var ya... Lafım biraz onlara!
Beynimiz, edebi algımız, edebi zevkimiz gelişirken bizi geliştiren biri, hayatımız boyunca bizimle demektir. Dolayısıyla Rowling, ister doktor olun ister makinist hayatımızda. Artık başka şeyler okuyor olun; Bukowski okuyun ya da Grinin Elli Tonu ama o içimizde (Kdvsi... içimizde.
)
Ben, gezi olaylarında da Rowling'i gördüm; Şemsiye Devrimi'nde de... Hoşgörünün gençler arasında arttığı her ortamda Rowling'i gördüm. HP okuyan biri ile arkadaş olduğumda, onun bilincinin nasıl şekillendiğini bildiğim için ona güvendim.
Çocuk kitabı yazana "Olsun gittikçe gelişirsin!" denen bir toplumun çocuklarıyız. Sanki çocuk kitabı, İlber Ortaylı'nın kitabından aşağıymış gibi düşünüyoruz. Halbuki ben çocuk edebiyatını, çocuğu şekillendirdiği için, daha kıymetli bilirim. 40 yaşında öğrendiğin şey içine işlemez; ama rowling işler.
Yukarıda yazdıklarım okuyucu olarak bakış açımdı; aşağıda yazacaklarım ise nacizane bir yazar olarak görüşlerimdir:
Sanat üst üste ilerler. Bu "Odyssey"i değersiz kılmaz; sadece Homeros'u Paul Auster'la kıyaslayamazsınız o kadar.
Dolayısla insanların unutmaması gereken şu ki: Rowling HP'yi yazarken HP'yi okumamıştı!
Yazarım birinci kitaptan yedinciye doğru yaşadığı inanılmaz gelişim malum.
Son kitabı ( Guguk Kuşu) ile de bence ustalığını bir kez daha kanıtlamıştır.
Yazar, yeni yazım yöntemleri denemiş; kurguyu incelikle kullanmada ustalığa erişmiş; karakter gelişimi konusunda hepimize unutulmaz dersler vermiştir.
Benim kişisel gelişimime sağladığı desteği ve hayatıma yön vermesini bir yana bırakarak... Herkesi oturup HP incelemeye; yazarın zarfları kullanmasındaki ustalığını ve dialogları dengeli olarak bölümlere yaymasındaki becerisini bir kez olsun fark etmeye davet ediyorum. Ben zaman zaman bunu yapıyorum ve çok faydasını görüyorum. Şimdi yeri geliyor bazı öykülerimde onun dilini aşıyorum ama yeri geliyor bunu nasıl kotarmış diye dönüp dönüp belli bölümleri okuyorum. Bana öğreteceği daha çok ders var.
Yazarı tanımadan onu eleştiren; (Hayatlarımızı geçtim!) edebiyata katkılarını fark edemeyecek kadar edebiyattan uzak olanları "Allah ıslah etsin!" diyorum.
Long live The Queen!