Bu mesaj 3. kitapla ilgili tahmin teori ve yorumlarımı içermektedir ve ilk iki kitaptan bol miktarda spoiler içerir.Spoiler: Gösterİlk olarak, Kvothe'un annesinin Meluan'ın ablası Lady Lackless(Kilitsiz) olduğuna inanıyorum.Meluan'ın ablasının gençliğinde Edema Ruhların kumpanyasına katılıp evini terk ettiğini biliyoruz.Laurian'ın da soylu bir aileden geldiğini göz önünde bulundurursak Meluan ve Laurian'ın kız kardeş olmaması için herhangi bir sebep yok.Ayrıca Kvothe ve Meluan ilk kez karşılaştığında Kvothe Meluan'ı daha önce gördüğünü ya da kendisine birini anımsattığını düşünmüştü.Sanırım bunun sebebi Laurian ve Meluan'ın kardeş oldukları için birbirlerine benzemeleri. Hem düşününce Meluan ve Laurian isimleri arasında bir harmoni var gibi.Ayrıca eğer bu teorim doğruysa Kvothe de Kilitsiz ailesine mensup olur ve Meluan'ın sahip olduğu kutu ve içerisindeki üzerinde hak sahibi olur. Hatta Laurian'ın büyük kız kardeş olduğunu da göz önüne alırsak kutu aslında bir bakıma Kvothe'un sayılır.Kutunun kime ait olduğu kadar hatta bence daha önemli olan soru ise kutunun içinde ne olduğu sorusu.Akla gelen ilk tahmin kutunun Jack'in kutusu olduğu ve içinde ayın isminin olabileceği.İlk bakışta zorlama bir tahmin gibi gözükmesine rağmen bu seriden öğrendiğim bir şey varsa o da her hikayede (masalda) ufakta olsa bir doğruluk payı olduğudur. Felurian ayın çalınmasının çok önceden gerçekleştiğini ve son barış umutlarını da yok ettiğini söylemişti, kutunun da binlerce yıllık olduğunu düşünürsek o kadar imkansız değil gibi sanki.Kutunun bu kadar yıldır açılamaması da ilginç tabi.Sanırım kutunun açılabilmesi için ileri derecede zeka-büyü-beceri kombinasyonunun yanı sıra Kilitsiz ailesinin bir ferdi olmakta gerekli olabilir.Bu hem kutunun neden bu kadar uzun süredir açılamadığını bir nebzede olsa açıklar.Hem de Kvothe'un Kilitsiz ailesinin bir mensubu olduğu teorisini destekler.Çünkü bana göre kutuyu ve içindeki her neyse onu Kvothe feylere yada Chandrialılara yada henüz karşılaşmadığımız birilerine karşı kullanacak.Gelelim Denna ve onun hamisine.Her ne kadar Dennadan zerre kadar hoşlanmasamda (Bence Patrick Rothfuss Devi-Kvothe çiftini ciddi ciddi düşünmeye başlasa hoş olabilir.Bu sayede hem Dennadan kurtulmuş olur hem de okuması inanılmaz keyifli olan Devi karakterini daha fazla görmüş oluruz.Birde çocukları olduğunu düşünürsek olası devam kitapları için elimizde bir insan için fazla kusursuz olabilecek bir karakter de yaratmış oluruz;D Kvothe'u de baş göz ettiğime göre kaldığım yerden devam ediyorum.) Denna'nın hamisi için elimdeki en iyi tahmin Alveron'un sarayındaki lordlardan biri olan Bredon.Her ne kadar Bredon'un Denna'yı dövdüğüne inanmak istesemde en mantıklı tahmin Bredon gibi duruyor.Denna sadece para için dayak yemeyi kaldırabilecek bir karakter değil.Bu sebeple hamisinin para ve korumadan daha fazlasına sahip olması gerekli. Sanırım hepimiz Bredon'un ne kadar zeki olduğu konusunda hemfikiriz.Sonuçta bu adam bir strateji oyununda(tak) Kvothe'u defalarca yenerek üstün zekasını ispatlamış biri bence.Ayrıca Denna Kvothe-Simmon ve Wilem'le büyü hakkında konuşurken kendisinin de bir çeşit büyü veya büyü türevini bildiğinden bahsetmişti bunu hamisinden öğrenmiş olması makul bir varsayım olur sanırım.Hatırlarsanız Alveron'un soylularının Kvothe'a getirdiği hikayelerde Bredon'un pagan ayinleri yaptığı söylentileri de vardı.Bir kez daha ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyorum ve Bredon'un bir çeşit büyü gücüne(pagan ayinleri söylentisinin kaynağı) sahip olduğunu ve bunu Denna'ya da öğrettiğini iddia ediyorum.Hatta Bredon Chandrialılardan biri veya onlar için çalışan biri (sanırım bu akla daha yatkın) bile olabilir.Eğer durum buysa Bredon'un büyü yapmayı nasıl öğrendiği sorusuda cevaplanmış olur.Evet gelelim Kvothe ve yüzükleri mevzusuna. Bir elindeki yüzükler taştı, Demir,kehribar,kemik ve tahtaydı. Diğer elindeki yüzükler görünmezdi. Biri akan kandan bir şeritti. Ve buz yüzüğünde bir çatlak vardı. Alev yüzüğü hafif hafif parlardı. Ve son yüzüğün yoktu bir adı.Burada bahsedilen kemik ve tahta yüzüklerin Alveron'un uşağı Stapes ve karısı Meluan'ın Kvothe'a verdiği kemik ve tahta yüzükler olması olası.Demir ve kehribar yüzükler hakkında bir fikrim olmamasına rağmen belki Auri'nin Kvothe'a verdiği yüzüklerden bahsediliyor olabilir.Bu yüzükler sihirsel güçlere sahip olmasada taşıdıkları sembolik anlamlar hikaye için son derece önemli olacakmış gibi gözüküyor.Öte yandan diğer eldeki yüzükler tamamıyla farklı bir konu.Hatırlarsanız Elodin eskiden isimlendiriciler herhangi birşeyin gerçek ismini öğrendiğinde onlara ödül olarak yüzük takılmasının gelenek olduğundan bahsetmişti."Alev yüzüğü hafif hafif parlardı" bu dizeden Kvothe'nin ateşin gerçek ismini bulduğunu çıkarabiliriz."Ve buz yüzüğünde bir çatlak vardı" buz yüzüğü suyun gerçek adı için sanırım."Biri akan kandan bir şeritti." pek emin olmasamda kanın gerçek ismini bulmuş olabilir."Ve son yüzüğün yoktu bir adı." bu yüzük tamamen farklı bir yüzük olabileceği gibi rüzgarın ismi için kazandığı bir yüzükte olabilir.Zaten rüzgarın ismine de sürekli sahip olmadığını göz önüne alırsak yüzüğün isminin olmaması o kadar garip değil sanki.Son olarak Kilitsiz ailesiyle ilgili yazılan şiir bana fazlasıyla ilgi çekici gelmişti. Yedi şey durur girişte Kilitsiz kapının önünde Biri takılmayan bir yüzük Biri tövbe edilmiş bir sözcük Biri doğru olması gereken bir an Biri bir mum,işıksız kalan Biri bir oğul,kan getiren Biri bir kapı sele geçit vermeyen Biri bir şey bırakılamayan Sonra gelir uykuyla bastıran. Bu şiiri nasıl yorumlamam gerektiği hakkında en ufak bir fikrim olmamasına rağmen sanki çok fazla şey anlatıyo gibi hissetmişimdir hep.Not:Kitaplar yanımda değilken yazdığım için bazı isimlerde hata yapmış olabilirim.Şiirleri kitabı okurken not almıştım onlar da kitaptakilerden birazcık farklı olabilir.
İlk olarak, Kvothe'un annesinin Meluan'ın ablası Lady Lackless(Kilitsiz) olduğuna inanıyorum.Meluan'ın ablasının gençliğinde Edema Ruhların kumpanyasına katılıp evini terk ettiğini biliyoruz.Laurian'ın da soylu bir aileden geldiğini göz önünde bulundurursak Meluan ve Laurian'ın kız kardeş olmaması için herhangi bir sebep yok.Ayrıca Kvothe ve Meluan ilk kez karşılaştığında Kvothe Meluan'ı daha önce gördüğünü ya da kendisine birini anımsattığını düşünmüştü.Sanırım bunun sebebi Laurian ve Meluan'ın kardeş oldukları için birbirlerine benzemeleri. Hem düşününce Meluan ve Laurian isimleri arasında bir harmoni var gibi.Ayrıca eğer bu teorim doğruysa Kvothe de Kilitsiz ailesine mensup olur ve Meluan'ın sahip olduğu kutu ve içerisindeki üzerinde hak sahibi olur. Hatta Laurian'ın büyük kız kardeş olduğunu da göz önüne alırsak kutu aslında bir bakıma Kvothe'un sayılır.
Kutunun kime ait olduğu kadar hatta bence daha önemli olan soru ise kutunun içinde ne olduğu sorusu.Akla gelen ilk tahmin kutunun Jack'in kutusu olduğu ve içinde ayın isminin olabileceği.İlk bakışta zorlama bir tahmin gibi gözükmesine rağmen bu seriden öğrendiğim bir şey varsa o da her hikayede (masalda) ufakta olsa bir doğruluk payı olduğudur. Felurian ayın çalınmasının çok önceden gerçekleştiğini ve son barış umutlarını da yok ettiğini söylemişti, kutunun da binlerce yıllık olduğunu düşünürsek o kadar imkansız değil gibi sanki.Kutunun bu kadar yıldır açılamaması da ilginç tabi.Sanırım kutunun açılabilmesi için ileri derecede zeka-büyü-beceri kombinasyonunun yanı sıra Kilitsiz ailesinin bir ferdi olmakta gerekli olabilir.Bu hem kutunun neden bu kadar uzun süredir açılamadığını bir nebzede olsa açıklar.Hem de Kvothe'un Kilitsiz ailesinin bir mensubu olduğu teorisini destekler.Çünkü bana göre kutuyu ve içindeki her neyse onu Kvothe feylere yada Chandrialılara yada henüz karşılaşmadığımız birilerine karşı kullanacak.
Gelelim Denna ve onun hamisine.Her ne kadar Dennadan zerre kadar hoşlanmasamda (Bence Patrick Rothfuss Devi-Kvothe çiftini ciddi ciddi düşünmeye başlasa hoş olabilir.Bu sayede hem Dennadan kurtulmuş olur hem de okuması inanılmaz keyifli olan Devi karakterini daha fazla görmüş oluruz.Birde çocukları olduğunu düşünürsek olası devam kitapları için elimizde bir insan için fazla kusursuz olabilecek bir karakter de yaratmış oluruz;D Kvothe'u de baş göz ettiğime göre kaldığım yerden devam ediyorum.) Denna'nın hamisi için elimdeki en iyi tahmin Alveron'un sarayındaki lordlardan biri olan Bredon.Her ne kadar Bredon'un Denna'yı dövdüğüne inanmak istesemde en mantıklı tahmin Bredon gibi duruyor.Denna sadece para için dayak yemeyi kaldırabilecek bir karakter değil.Bu sebeple hamisinin para ve korumadan daha fazlasına sahip olması gerekli. Sanırım hepimiz Bredon'un ne kadar zeki olduğu konusunda hemfikiriz.Sonuçta bu adam bir strateji oyununda(tak) Kvothe'u defalarca yenerek üstün zekasını ispatlamış biri bence.Ayrıca Denna Kvothe-Simmon ve Wilem'le büyü hakkında konuşurken kendisinin de bir çeşit büyü veya büyü türevini bildiğinden bahsetmişti bunu hamisinden öğrenmiş olması makul bir varsayım olur sanırım.Hatırlarsanız Alveron'un soylularının Kvothe'a getirdiği hikayelerde Bredon'un pagan ayinleri yaptığı söylentileri de vardı.Bir kez daha ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyorum ve Bredon'un bir çeşit büyü gücüne(pagan ayinleri söylentisinin kaynağı) sahip olduğunu ve bunu Denna'ya da öğrettiğini iddia ediyorum.Hatta Bredon Chandrialılardan biri veya onlar için çalışan biri (sanırım bu akla daha yatkın) bile olabilir.Eğer durum buysa Bredon'un büyü yapmayı nasıl öğrendiği sorusuda cevaplanmış olur.
Evet gelelim Kvothe ve yüzükleri mevzusuna. Bir elindeki yüzükler taştı, Demir,kehribar,kemik ve tahtaydı. Diğer elindeki yüzükler görünmezdi. Biri akan kandan bir şeritti. Ve buz yüzüğünde bir çatlak vardı. Alev yüzüğü hafif hafif parlardı. Ve son yüzüğün yoktu bir adı.Burada bahsedilen kemik ve tahta yüzüklerin Alveron'un uşağı Stapes ve karısı Meluan'ın Kvothe'a verdiği kemik ve tahta yüzükler olması olası.Demir ve kehribar yüzükler hakkında bir fikrim olmamasına rağmen belki Auri'nin Kvothe'a verdiği yüzüklerden bahsediliyor olabilir.Bu yüzükler sihirsel güçlere sahip olmasada taşıdıkları sembolik anlamlar hikaye için son derece önemli olacakmış gibi gözüküyor.Öte yandan diğer eldeki yüzükler tamamıyla farklı bir konu.Hatırlarsanız Elodin eskiden isimlendiriciler herhangi birşeyin gerçek ismini öğrendiğinde onlara ödül olarak yüzük takılmasının gelenek olduğundan bahsetmişti."Alev yüzüğü hafif hafif parlardı" bu dizeden Kvothe'nin ateşin gerçek ismini bulduğunu çıkarabiliriz."Ve buz yüzüğünde bir çatlak vardı" buz yüzüğü suyun gerçek adı için sanırım."Biri akan kandan bir şeritti." pek emin olmasamda kanın gerçek ismini bulmuş olabilir."Ve son yüzüğün yoktu bir adı." bu yüzük tamamen farklı bir yüzük olabileceği gibi rüzgarın ismi için kazandığı bir yüzükte olabilir.Zaten rüzgarın ismine de sürekli sahip olmadığını göz önüne alırsak yüzüğün isminin olmaması o kadar garip değil sanki.
Son olarak Kilitsiz ailesiyle ilgili yazılan şiir bana fazlasıyla ilgi çekici gelmişti. Yedi şey durur girişte Kilitsiz kapının önünde Biri takılmayan bir yüzük Biri tövbe edilmiş bir sözcük Biri doğru olması gereken bir an Biri bir mum,işıksız kalan Biri bir oğul,kan getiren Biri bir kapı sele geçit vermeyen Biri bir şey bırakılamayan Sonra gelir uykuyla bastıran. Bu şiiri nasıl yorumlamam gerektiği hakkında en ufak bir fikrim olmamasına rağmen sanki çok fazla şey anlatıyo gibi hissetmişimdir hep.
Kutunun içindeki meselesi benim için çok karışık. Jack'in kutusu olması fikri bana çok yatkın ama bir o kadar da uzak görünmüştü. Orası tamamen Rothfuss'un hayal gücüne kaldı bence. Yine de Jack'in kutusu tezinin arkasındayım. Umarım klişe bir şekilde içinden bir anahtar çıkmaz.Hami olayını hiç düşünmemiştim. Daha doğrusu Bredon'ın birini dövebileceği aklımın ucuna bile gelmezdi. Ama o adamda bir şeyler var, kendini Kvothe'a karşı da gizemli tutuyordu yanlış hatırlamıyorsam. Kvothe da ona gümüş yüzük gönderiyordu vesaire. Pagan ayinleri kısmını ben sadece dedikodu olarak düşünmüştüm ama çok mantıklı bir teori. Fakat Chandrialılar için çalışan biri olduğunu düşünmüyorum, belki Amyrler? Cthaeh Alveron'un Amyrler hakkında sırrı bulmak üzere olduğunu söylüyordu. Ben Bredon'ın Amyrler hakkında bilgiye sahip olduğunu düşünüyorum, kim bilir, belki de onlardan biridir.
Son olarak, yüzüklere dair yine neredeyse aynı şeyleri düşünmeme rağmen kan yüzüğüyle ilgili olarak Amyr'lerin en üst mevkiisini düşünmeden edemiyorum. Onların vücutlarındaki kırmızı dövemeleri düşününce ve Chandrialılar'ı da yenecek tek güç olduklarını göz önünde bulundurursak Kvothe'nin yolu bence bir şekilde onlarla kesişmeli. Kan yüzüğü de onun sembolü olabilir.İşin kötüsü, o kadar çok soru var ki serinin 3 kitapla tamamlanacağını düşünmüyorum. Eğer elimize 2000-3000 sayfalık bir kitap verecekse de bölmesi tercihimdir.
@LegalMc;İncelememi okumadan onun özetini sunmuşsun yahu . Beğendiklerimiz de aynı (Lethani'ye dair yoruma kadar), eleştirdiklerimiz de aynı. Ancak bu kadar olurdu. Detaylı yorumunu okuyunca açıkçası mutlu oldum, demek ki özellikle eleştirilen yerler çoğu kişi için benzer.İncelemenin altına "özeti" ifadesiyle bu yorumun linkini mi versem .