Aşağıda Kvothe'un babasının annesi için yazdığı şarkının orijinal versiyonu var.
Dark Laurian, Arliden's wife,
Has a face like a blade of a knife
Has a voice like a prickledown burr
But can tally a sum like a moneylender.
My sweet Tally cannot cook.
But she keeps a tidy ledger-book
For all her faults I do confess
It's worth my life
To make my wife
Not tally a lot less...
Hatırlarsanız Kvothe arkadaşlarına babası ne zaman bu şarkıyı söylese annesinin babasını karavanın altında yatırdığını söylemişti. Teoriye göre bunun sebebi şarkıdaki alaylı sözlerden ziyade şarkının Laurian'ın gerçek kimliği hakkında ipuçları vermesi. Meluan kitapta kardeşinin isminin Netalia olduğunu söylemiş, ben bunu hatırlamıyordum ama kontrol ettim doğru.
Kanıt: "I’d started a second bottle of wine by the time I read that young Netalia Lackless had run away with a troupe of traveling performers." Wise Man's Fear, Chapter 74-Rumors
Şiirin Türkçe çevirisinde yanılmıyorsam tally muhasabeci ya da sayılarla arası iyi kimse gibi çevirilmişti. Ama teoriyi yazan kişi tally kelimesinin gerçek anlamda değil de Netalia isminin kısaltması olarak kullanıldığı varsaymış. Zaten "My sweet Tally cannot cook." dizesinde Tally özel isim olarak kullanılmış o yüzden bu varsayım gayet makul. Şimdi son üç dizeye bakarsak okurken şu cümleye ne kadar benzediğini göreceksiniz sanırım.
"It's worth my life to make my wife Netalia Lockless"
Son üç dizeyi bu şekilde okursak, Laurian'ın şarkıyı duyunca sinirlenmesinin sebebi gerçek kimliğini ortaya çıkarması. Bence doğru olma ihtimali gayet yüksek bir teori. Zaten Laurian kendisiyle dalga geçen bir şarkı yazdığı için kocasını dışarı atacak biri değil, altında daha önemli bir sebep olması daha mantıklı sanki. Hem kelimelerle oynamayı bu kadar seven, yıllarca bir şarkı yazabilmek için hikayeleri araştıran bir çiftin şarkılarıyla birbirleriyle uğraşmaları bana mantıklı geldi.
Umarım bu teori doğrudur benim çok hoşuma gitti. Bunu gören adamı da ayrıca tebrik etmek lazım (teorinin doğru olduğunu varsayıyorum, olmayan yerlerde olmayan ipuçlarına da inanıyor olabilirim tabi

)