Kayıt Ol

Yeşil Süvari Serisi

Çevrimdışı TheSpell

  • ***
  • 826
  • Rom: 16
  • Dovie'andi se tovya sagain.
    • Profili Görüntüle
Yeşil Süvari Serisi
« : 01 Ekim 2012, 19:46:47 »

Karigan G’ladheon, başını büyük derde sokan bir okul kavgasından sonra eve doğru çıktığı uzun yolculuğu sırasında Yeşim Pelerin denen sık ormanlıkta geleceğiyle ilgili endişelerine boğulmuş bir halde yürürken, aniden çalıların arasından çılgın gibi dörtnala fırlayan bir atla karşılaşır; atın binicisi iki siyah okla sırtından vurulmuştur ve eyerde zorlukla oturabilmektedir. Genç adam ormanın içinden geçen toprak yolda son nefesini vermeden önce, Karigan’a kendisinin kralın Yeşil Süvari olarak bilinen efsanevi habercilerinden biri olduğunu ve Kral Süvari olarak bilinen efsanevi habercilerinden biri olduğunu ve Kral Zachary’ye ulaştırılması gereken, “ölüm-kalım” önemine sahip bir mesaj taşıdığını söyler. Kraigan’dan mesajı krala ulaştırmasını ister ve kesinlikle okumaması için uyarır; genç kız gönülsüz bir şekilde bu görevi kabul ettiğinde, haberci ona kılıcını vererek “ülkesine karşı sevgisi için” görevi yerine getirmeye ant içtirir. Görevinin sembolü olan altın “kanatlı at” rozetini Karigan’a verirken, onu büyük bir tehkileyle ilgili uyarır: “Gölge adama dikkat et…”



Öncelikle kitabı okumadım. Ancak bir çok yerde o kadar övüldüğünü, o kadar sevildiğini gördüm ki, her zaman almak istedim. Ama hala alabilmiş değilim. Şimdiye kadar kitaba olan ilgim azalmıştı -unutmuştum da diyebilirim- fakat forumda bir başlığı bile olmadığını görüp bu başlığı açtıktan sonra merakım yeniden kabardı. Umarım yakında alabilirim.

Ayrıca serinin ilk kitabı bildiğiniz gibi bir çok yayınevinden, kimisi aynı kimisi farklı isimlerle basıldı. Bu da kötü bir şey tabi. Arkabahçe yayınevinin Buz ve Ateşin Şarkısı'nın ilk iki kitabını özensiz bir şekilde çevirmesine benziyor. Bence bir yayınevi serinin telif haklarını almalı, güzelce ilk kitaptan başlayarak çevirmeli. Düzenli ve güzelce kelimelerini kullanınca aklıma ilk olarak İthaki geliyor. Fakat çevrilmesini istediğimiz her seriyi de İthaki'den istemek olmaz. Ancak birisi alacaksa da, işini adam gibi yapsın diyorum. Hayranları hayal kırıklığına uğratmasınlar.




Künya bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Çevrimdışı Daarlan Gardan

  • ***
  • 722
  • Rom: -1
  • to hell with gatech
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yeşil Süvari Serisi
« Yanıtla #1 : 01 Ekim 2012, 19:56:36 »
Neredeydi bu başlık bunca zaman?

Neredeyse bir buçuk sene önce okudum. Yazarımız bir bayan, ana karakter de bir bayan. Karigan G'ladheon. G'ladheon klanının kurucusu Stevic G'ladheon'ın kızı. Klan, Sacoridia sınırları içerisinde yer alan Corsa şehrinde ve ticaret ile uğraşmakta. Çok zengin değiller. Normal bir gelirleri bulunmakta. Karigan, bir üniversite öğrencisi. En yakın arkadaşı da onun gibi bir bayan. Karigan, krallığın önemli klanlarından birinden gelmekte olan sınıf arkadaşını bir ders sırasında yaralıyor. Kılıç sanatları olması gerekiyor. Bunu istemeden yapmıyor. İsteyerek yapıyor. Çünkü çocuktan nefret ediyor. Kılıç kullanmayı çok iyi biliyor. Dersin öğrenmeni de zaten onun başarılarını biliyor. Seviyor.

Daha önceye dönmek gerekirse. Kitap, D'Yer Duvarı'nın önünde başlıyor. Kitabın en karanlık karakteri, Uzun Savaş zamanında D'Yer klanı tarafından yapılmış Duvar'ın önünde beliriyor. Adam, Gri Olan. Büyü yetenekleri var. Duvar'ın canı olduğunu düşünülmekte. Açılan bir gediği kendisi onarabiliyor. Bu yüzden büyü ile müdahale etmek gerekmekte. Duvar, düşman 'yaratıklar' ile insan krallığını birbirinden ayırmak görevi görüyor. Gri Olan, büyüsünü kullanıyor ve gedik açılıyor. Düşmanlar krallığa oradan akın ediyorlar.

Karigan'a dönecek olursak. İlk elli sayfa kadar okuldan kovuluşunun ardından ne yapması gerektiğini düşünüyor ve uygulamaya geçiyor. Eve dönmekte karar kılıyor. Yola çıkıyor. Ormandan geçerken Sacoridia'nin kendine has birimlerinden biri olan bir Yeşil Süvari ile karşılaşıyor. Adam ölmek üzere ve ondan yardım istiyor. Eline bir mektup tutuşturuyor ve Karigan'ı Kral Zachary'e bu mektubu acil olarak iletmesini istiyor. Macera böylelikle başlamış oluyor.

Karigan mektubu yetiştirmeye çalışırken zibilyon tane tehlike ile burun buruna geliyor. 'Doğa üstü' varlıklar tarafından kurtarılıyor hep. 'Yeşil Süvarilerin Ruhları' bunlara örnek olabilir.

Diğer tarafta ise, Gri Olan, Kral'ın kardeşi Amilton'u yanına çekmeye çalışıyor ve nitekim başarıyor. Prens Amilton zaten dünden razı. Gri Olan'a yardım ediyor. Krallığın içinde casusluk yapıyor. Karigan ve Gri Olan bir kez karşı karşıya geliyorlar. Kral Zachary'in ordusu 'av' sırasında pusuya düşürüldükleri sırada Karigan ve diğer Yeşil Süvariler yardıma yetişiyorlar. Karigan'ın gücü biraz abartılmış olabilir fakat ovada Gri Olan ile girdiği mücadele sonuçlanmıyor. Kimse kazanmıyor. Kral bu küçük savaşın ardından Uzun Savaş'ta adını hatırlamadığım yaratıklara karşı verilen savaşta en büyük darbeyi vuran köpek cinslerinden birine mensup altı köpeğini kaybediyor. Gri Olan, Prens Amilton ve ardındakiler başkente yürüyorlar ve savaşı kazanıyorlar.

Bu sırada Karigan'ın babası ve onun yaveri, kızı aramakla meşgul iken onu Yeşil Süvari olarak buluyorlar. Şehiri ele geçiren düşman kuvvetleri saray salonunda krallığın ileri gelenlerini topluyorlar. 'Ya yeni kral olarak onları kabul edecekler,' ya da 'ölecekler.' Kahramanımız neyse ki duruma el koyuyor. Aşk. Aşk olayına gelirsek öyle sulu sulu bir şey yok. Ama Karigan ve Kral arasında geçen bir kaç konuşma belki de serinin çevrilmeyen kitaplarında bir şeyler olacağının ilk adımlarıydı.

Böyle güzel kitapların devamlarının dilimize kazandırılmamasını anlayamıyorum. Oysa çok farklı ırklar var. Elflere ve de cücelere bel bağlanmamış. Yazar ilk başta dediğim gibi bir bayan, bu yüzden kitabın her bölümünde bayan karakter görmek beni mutlu etti. Erkek karakterlerden daha çok bayan karakterler vardı.

Yazarı ile konuştum zamanında. İsterseniz sizler için bir de röportaj yapabilirim. Kayıp Rıhtım'ın bu seriye de parmağını sürmesi gerekiyor. Kaybetmeyelim böyle değerli serileri. Harikaydı.
''Civilizations have the morality and ethics they can afford.''

 — Larry Niven & Jerry Pournelle, ''Lucifer's Hammer''

''These colonies in nature can reach at least two million individuals at a time, last for decades, and occupy a hundred cubic meters of space. It was a wonderful achievement to see a fragment of this world captured all around you, so that you almost had the experience of being inside the ant colony when you were in that room.''

 — Robert Trivers, ''Natural Selection and Social Theory'', p. 162

''... Bu amaç doğrultusunda nükleer santraller hedeflenecekse, yapılması gereken şeyler vardır. Çünkü nükleer elektriğe geçiş bir hobi değil, bir akademik egzersiz hiç değil, temel bilimlerden yaygın endüstriyel alt yapıya açılacak bir uygulamadır.''

Ömer Faruk Ağa Yarman 1993

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Yeşil Süvari Serisi
« Yanıtla #2 : 01 Ekim 2012, 20:17:44 »
Söylenebilecek her şeyi bir üst yorumda Daarlan söylemiş zaten ki ben de bu kitabı Daarlan'ın sayesinde okumuştum. Kendisiyle kitaplar hakkında sohbet ederken, (her zaman ki gibi) Yeşil Süvari'yi okumamı söyledi. Benim verdiğim cevap ise, "Okumam gereken başka kitaplar var," idi. Öyle böyle derken en sonunda bana aldırdı kitabı ve o sırada okuduğum kitabı bırakıp Yeşil Süvari'yi okumaya başlamıştım. Bir çırpıda da bitirmiştim zaten. Tadı damağımda kalmıştı. Gerçekten sürükleyici ve bir o kadar da eğlenceli bir kitap Yeşil Süvari.

Serinin yurt dışında 4 kitabı mevcut bildiğim kadarıyla. Türkiye'de ise ilk kitap 2 farklı adla 3 yayınevinden çıkarıldı. Peki ne gereği var 1.kitabın ayrı yayınevlerinden farklı adlarla çıkarılmasına? Mantıklı bir açıklaması yok ne yazık ki. Serinin devamını da okumak için yanıp tutuşurken, hiçbir yayınevinin oralı olmaması da ayrı bir trajedi.

Serinin devamının ülkemizde çıkmadığını belirtmekle birlikte, okumanızı öneririm.