Soru geldi !

Hakikaten mutluyum şu an. Hemen cevap verelim hanımefendiye.
Başlangıç olarak sorunun doğrudan yanıtını vermek gerekirse Asimov'un kaleminden çıkmış olan diğer birçok eser gibi "Ben, Robot" da Vakıf Serisi ile bağlantılıdır. Bağlantılıdır çünkü, Robotlar, insanlığı Galaktik İmparatorluğun kurulmasına götürecek olan tarihsel süreçte yadsınamaz bir rol sahibidirler.
Soruyu yine de ben biraz genişleteyim, bu arada fazla ileri gitmek istemeyenler burada inebilirler.

Şimdi durum şöyle: "Ben, Robot" kitabı, içlerinde zaman zaman aynı karakterleri rol alıyor olsa da, kurgusal olarak birbirinden bağımsız olan öykülerden oluşan bir kitaptır.
Kısaca anlatmak gerekirse, Susan Calvin' in US Robotics firmasında çalışmış olduğu yıllar içerisinde şahit olduğu, haberdar olduğu yahut başından geçen ilginç olaylardan bahsetmektedir "Ben, Robot".
Bu noktada Vakıf açısından önemli olacak adımlar atılmıştır tabi ki. İlk "Pozitronik Beyin"i yapan, "Üç Robot Yasası"nı (Kitaptaki Runaround adlı hikayede bu yasalar ilk defa anılmışlardır.) hayata geçiren, hatta "Hiper Atomik Motor"u yapıp da uzaya açılmayı mümkün kılan şirket hep US Robotics olmuştur çünkü. Sırf bu sebeple bağlantılı bir eser olarak anılabilir "Ben, Robot".
Vakıf Bölümünü sitemizden takip edenlere ufak bir müjde vermek istiyorum, yakın bir zamanda Ben, Robot adlı kitaba dair bir başlık açmayı düşünüyorum. Dolayısıyla kitapla ilgili en iyi detayları o yazıya saklamak isterim müsaadenizle. Umarım cevabım şimdilik yeterli olmuştur

.