Kayıt Ol

Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali

Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali
« : 23 Eylül 2012, 22:22:20 »


15 yıl önce, Türkiye’de belgesel sinemanın üretimini ve izleyici ile buluşmasını sağlamak, belgesel sinemacılar arasında dayanışma ve işbirliğini güçlendirmek üzere 1997 yılında toplanan Belgesel Sinemacılar Konferansı ile ortaya çıkan iki önemli, somut çıktı vardı; BSB-Belgesel Sinemacılar Birliği kuruldu ve Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali başlatıldı.

Festival, 1997 yılından bu yana Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yaptı. Çok sayıda belgeselciyi ve belgesel kuramcısını seyirciyle buluşturdu. Sinema sanatının evrenselliğini önde tutarak, belgesel sinema aracılığıyla farklı toplumların birbirlerini tanımalarının ve anlamalarının da önünü açarak sıcak bir ortam oluşturdu. Şimdi, “15.1001”de, tüm belgeselciler olarak, gerçeklerimizi ve hayallerimizi bir kez daha paylaşmaya hazırlanıyoruz.

1001 Belgesel Film Festivali’ne katılacak filmlerin seçimi, güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları kadar; insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bir aradalıklarını savunmaları; insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları; farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları gibi temel ölçütler çerçevesinde yapılır.

“SİSTEM HATASI”
Festival komitesi, 1001 Belgesel’in 15. Yıl temasını “sistem hatası” olarak belirledi.

Siyaset, ticaret, adalet, milliyet, diyanet  toplumların ve bireylerin özgür seçimlerini günden güne daraltan yeni egemenlik aklının hizmetinde. Tüm nehirlerin yatağı, aynı bataklığa doğru değiştiriliyor. İnsanın ilkel içgüdü, korku ve refleksleri yaşama hakim kılınıyor.  Bilinç, aşırı yüklemeyle tıkanan kanallardan geçip yardıma gelemiyor.

Sistem hata veriyor. Günlük yaşamımıza yoğunlukla giren bilgisayar teknolojisinin “durduğu” ve yeniden başlatılmadan kendini toplayamadığı nokta…  “Sistem hatası” söz konusu aygıtlarda “donanım ve yazılım uyuşmazlığı”, “bellekte yetersizliği”, “sistem aygıtlarına binen aşırı yük” ve benzeri nedenlerle açıklanır. Onarım için önerilen ilk çözüm “ sistemin yeniden başlatılmasıdır.” Sistem, belleğe ulaşımın, bu  veri, bilgi deposuyla alış-verişini  hızlandıracak önlemlerle yeniden yapılandırılır.

“Toplumsal hafıza boşluklarının doldurulmasını, kültürel sürekliliğin sağlanmasını ve doğaya sahip çıkılmasını temel varoluş gerekçesi olarak kabul eden BSB, bütün zamanlara tanıklığın, hayata bilgi ve yaratıcılıkla müdahale etmenin ve geleceğin tasarımının, Belgesel Sinemanın kurumsallaşması ile ivme kazanacağının ayrındadır... (Yarına Ne Kaldı -1997)

 “Kendi kimliğini, kendi dili ve kendi kavramları ve kendi sözcükleri ve kendi kuralları ile açıklamanın arayışı içinde olan BSB, kendi özgürlük alanını yaratmayı ve bağımsızlığını hedef olarak saptarken, düşünme, ifade etme, yaratma, üretme gibi kavramlara ayrım gözetmeden sahip çıkmanın, onları tıkayan kanallar açıldıkça, dünyayı yaşanır kılacağını bilir.... (Yarına Ne Kaldı – 1997)”

Belgesel Sinema ile yeniden başlayalım. Tüm dünyadan sistem hatasını aktaran, belleklerimizi tazeleyen, bilincimizi uyaran gerçek öykülerle; Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivalinde buluşmak üzere.

Festival sayfasından alıntıdır.

Resmi site: 1001 Belgesel

___________________________________________________________________________
Festival kapsamındaki gösterimlerin ücretsiz olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Tam öğrenci dostu. :)
Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...

Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Ynt: Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali
« Yanıtla #1 : 30 Eylül 2012, 20:36:31 »
Önceden gidiniz efendim, sonra benim gibi kalıveriyorsunuz ortada...
Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...