1- O teyze Nakomi. Nakomi'nin kim olduğuna dair ise sürülerce teori var. Nakomi "Wandering Jew" dan esinlenilmiş olabilir. (Yani aynı kadınlar, evet.)
Teoriler son derece geniş. Sana en tutulan üçünü sayayım. Borunun kahramanı olmuş Verin teorisi var, ben pek muhtemel bulmuyorum. Tigraine teorisi var. Son olarak da Yaratıcı'nın dünya üzerindeki simgesi teorisi var.
Ben sonuncusu olduğuna inanıyorum. Çünkü evren tamamen denge üzerine kurulmuş bir evren bildiğin gibi. Her şey Tez ve Antitez konseptinden oluşuyor, her şeyin bir zıttı var. Şerateşin bile... Peki Karanlık Varlık'ın dünya üzerinde Shaidar Haran gibi bir şekil bulmuş hali varsa, Yaratıcı'nın da olması gerekmez mi?
Ancak Yaratıcı daha en başta "Ben karışmayacağım" demişti ve RJ de yaratıcıyı hikayeye karıştırmamaktan yanaydı. Bu ayrıntı olmasa Nakomi'ye direk Yaratıcı'nın bir simgesi diyebilecektim ben rahat rahat. Ancak sonuçta Nakomi yine savaşta bir şeye karışmadı. Yalnızca Rand'ın bir şeylerin farkına varmasını sağladı kitabın sonunda. Belki de Yaratıcı Rand'ı çabaları sonucunda ödüllendirmek istemiştir.
2-Moghedien'inkine yaşamak diyorsan eğer Hessalam ve Mesaana da yaşıyordu hala bildiğimiz kadarıyla. İkisinin aklı yerinde değil ama Moghedien ise artık tamamen kırılmış durumda.
3-Pipo... Seri hakkında ASLA cevaplanmayacağı söylenen 3 soru vardı. Nakomi kim? Rand nasıl vücut değiştirdi? Rand pipoyu nasıl yaktı?
Bilinmiyor. Teoriler var tabii ki. Bence ya Yaratıcı'nın verdiği bir deseni kontrol etme gücü ya da Rand'ın Karanlık Varlık ile savaşında desenin bir taklidini yönetmeyi öğrendikten sonra gerçek deseni de manipule edebilme yeteneği kazanmış olması. Belki vücudunu da böyle değiştirdi. Belki de Nakomi değiştirdi.
Zaman Çarkı'nın güzel yanı da bu zaten. Bir sona ulaşmış olmasına rağmen sonsuza dek aklımızda bu soruları bırakacak ve asla kesin bir cevap bulamayacağız
Teoriler, teoriler...