Kayıt Ol

Vampirler üzerine ödev araştırmalarım ve gerçeklik tartışmaları

Çevrimdışı tzady

  • *
  • 4
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Öncelikle Benim adım Can.

"sanat tarihi" bölümünü okuyorum.
mitoloji dersiyle ilgili ödev hazırlamam gerekti ve "vampir mitolojisini " seçtim.

şuanda yeni seçtiğim için sadece -yabancı- kaynaklardan bilgi alıyorum ki ne yazık ki türkçe kaynaklar ; "-nasıl vampir olunur?,kan içince vampir olucaz,ben vampirim kızlar ulaşın" tarzında.

milli kütüphaneyi aradım buldukları tek sonuç ; "buffy vampire slayer".

fakat aklıma takılan milli kütüphanedeki danışmana sorduğum soru oldu ;
-"elinizde hiç vampir mitine dair el yazması kitaplar mevcut mu?" diye sorduğum da ;
-"mevcut olanlar 1955 yılında arşivden ve kayıttan çıkarılmıştır efendim" cevabını verdi.

1955'yılında Milli Kütüphane'nin Kuruluşu Hakkında Kanun çıkarılmıştı bildiğiniz gibi.belki o yıl önemsizdir diye taşımadılar yeni binaya.ama ben öyle düşünmüyorum sonuçta "el yazması" ve tahrip edilmesi suçtur-devlet'e aitse.-

diğer saçmalık ise 18.yy ve 19.yy ait ;
- bu yüzyıllarda insanlığa dair her şeyin el yazmasını bulabilirsiniz.şaka gibi ama "seks pozisyonları" üzerine yazılmış el yazmaları bile mevcut.

ama bir tek bile "vampir" üzerine el yazması mevcut değil ya da ben bulamadım ki - devam ediyorum-.
bu bana biraz farklı geldi.aklıma ilk gelen "orta çağda yazılan el yazmalarının kilise etkisiyle yakılması ve bunun etkisiyle tekrar yazılmaması" gelmişti.fakat bu çok saçma ki bu mitoloji çok eskilere dayanıyor kısacası en azından bir kaç kaynak olması gerekliydi,eskiden günümüze.


aklımı çelsede başka bir konu akademisyenlerin bakış açısı.
şuanda bu konuyu araştıran kaç akademisyen olduğunu tahmin edin.ben söyleyeyim durun güncel olarak : 7,geçmişten günümüze : 15.

araştıran akademisyenlerin çoğu doçent seviyesinde.(yanlış anlaşılmasın.)yani pek özverili çalışma yapmadan araştırmışlar ki çoğu kaynakları edebiyatçılara ait.

bir romanı falan kaynak gösteriyorlar.

ve ne yazık ki çoğu "vampirler yoktur olur mu öyle şey" üzerine kurulu.yahu ne zaman başlamış,ne zaman gelişmiş detaylıca bilgi ver?

günümüz araştırmacılarından dr.bram stoker adında bir elemana denk geldim ki vikide de var bu.nasıl denk geldim ? çoğu araştırmalarda bu adamı kaynak gösterip ; bak adam virüs var diyo yani virüslü insandır o vampir.şeklinde yazmışlar.

adamın bahsettiği virüs tarih boyunca sadece 200 vaka'ya rastgelmiş ki benim bahsettiğim babil-asurlulardan bu güne gelen mit.yani imkansız bu virüsün bunları yapması.

diğer bir husus ; ölü sendromu.

ölüleri örnek göstererek ; ölüler ilk 4 saat içinde karınları gevşer,ağızlarının yanlarından kan akar,ve içleri basınçtan ötürü gaz doludur.dolayısıyla kabir açıldığında karınlarındaki gaz ses tellerini oynatarak canlıymış gibi gösterir,ağızlarındaki kan sayesinde sivil halk vampir olduğuna inanır ve kazığı saplar,kazık gazı ortaya çıkarır ve ölü bağırmış gibi ses çıkar.mit bu yüzdendir.

şeklinde ki bu konuyla ilgili discovery channel'in belgeseli var.
fakat atladıkları husus ; vampirlerin mezardan kalkıp gelmeleri tamamen slav mitolojisi ürünüdür.japon mitolojisinde,çin mitolojisinde yada hindu mitolojisinde geçmez.slav mitolojiside yakın zamana tanıklık eder.

yani bu mitoloji romanya'da altın çağlarına dönerek değişime uğrayıp "vampirlerin mezardan kalktıkları" haline dönüşüyor.

gelelim asıl hususa-tartışmaya açık-;

kafamın bir köşesinde habire beni dürtükleyen bazı şeyler var ki çok çocukca.örneğin "asurlulardan bu yana farklı coğrafyalarda farklı adlarla,fakat aynı özelliklerle ifşa edilen bir varlık.bu olay çok eskilere dayanıyor.japonya'da olsun çinde olsun uzakdoğu ülkelerinde bile değişik adlarla tasvir ediliyorlar.

dolayısıyla bu fikir ; bu kadar mit'in çok eskilerden günümüze farklı adlarla,farklı bölgelerle gelmiş olması tesadüf değil diyor.

ama akademik açıdan "gerçek dışı olduklarını" düşünüyorum.

sizce ?


Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Şahsen mantığım bana yok, diyor. Öne sürdüğünüz, her kültürde bir vampir miti var, düşüncesine gelirsek de, bu sadece vampirler konusunda böyle değil. Dünyadaki neredeyse her efsane pek çok kültürde farklı adlarla geçiyor ve çoğunun kaynağı da sizin de dediğiniz gibi Mezopotamya'ya dayanıyor, en basitinden "Nuh Tufanı". Bu mitin bugün tarih çağlarından çok önceye dayandığı biliniyor bunun yanında bu mit tüm kutsal kitaplarda da geçiyor. Kısacası insanlık tarihi Mezopotamya'da başlıyor, hala da devam ediyor.
Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...

Çevrimdışı Cellox

  • **
  • 142
  • Rom: -8
    • Profili Görüntüle
:D Ciddi misiniz? Tabii ki yok. Bu bir piyasa oyunu, büyücüler ve ejderhalar gibi...

Çevrimdışı Elendil

  • **
  • 325
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
:D Ciddi misiniz? Tabii ki yok. Bu bir piyasa oyunu, büyücüler ve ejderhalar gibi...

Üzerine düşünülmüş ve uzun bir yazı yazılmış olan bu konuya, sanki küçük bir çocuğa şirinlerin aslında varolmadıklarını anlatırmış gibi mesaj atmak, bence, saygısızca bir davranış.

Çevrimdışı Bars Elsa

  • **
  • 318
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Vampir mitolojisi hakkında araştırma yapmayı -ama ciddi ve uzun soluklu- ben de istiyor olsam da ulaşabileceğim tek kaynak internet olduğu için -şimdilik- buna cesaret edemiyorum. İnternette vampir mitleri ile ilgili bir çok şey yazıyor olmasına rağmen çoğu romanlardan alınma.
Yine internette belge olduğunu söyledikleri bir yazıya denk gelmiştim. Osmanlı'nın Romanya kadısına ait diyorlardı sanırım. Padişaha bir rapor yazark yaşadığı kasabada geçen bir olayı anlatıyor, "cadıcı Nikola" diye bir büyücünün, geceleri evlere girip yorganları yastıkları dağıtan kötücül yaratıklardan birini mezarından çıkartıp yakarak yok ettiklerini söylüyordu. O belge ne kadar doğru bilmiyorum tabii. :)

olaya vampir kelimesiyle degil nosferatu kelimesiyle yaklasirsan senin icin daha kolay olacagini dusunuyorum. nosferatu, tasiyici demektir hatta veba tasiyicisi demektir.

cok cok uzak bir galakside yok oyle olmayacakti fi tarihinde diyelim porfiria hastaligina kapilan amcalar varmis. bu hastaligi tasiyan arkadaslarin dis etlerinde cekilmeler gozlemlenirmis bundan dolayi disleri olduklarindan daha uzun gozukmesine neden olurmus. ayni sekilde bu hastaligini baska bir belirtisi bu arkadaslarimiz gunes isinlarindan rahatsiz olmasiymis. ayrica hemoglobin sikintisi cektiklerinden dolayi anemik takilirlarmis. anemik adam ne olur tabi ki sut beyazi bir tene sahip olur.

vampir denilen mahlukatlara inanmiyorum hatta vampir temali hikayelerin kitaplarin filmlerin hic birisini sevmiyorum tiskinmeye basladim. benim bildigim tek vampir bram abimin drakulasiydi daha sonra jander sunstar katildi. simdi cevreme bir bakiyorum vampir kitaplari filmleri ve dizilerinden gecilmiyor. yarin obur gun drakuladan nefret edicem bram abimin kemikleri sizlicak diye korkmaya basladim.

arastirman icin anahtar kelimelerin; nosferatu, porfiria olsun.

populer kulturun ta gozune parmagimi sokayim, vampirleride arastirma odevi yaptilarya artik egitimn sisteminin neresine ne sokarim bilinmez.
ph'nglui mglw'nafh cthulhu r'lyeh wagh'nagl fhtagn

Çevrimdışı Wyern

  • **
  • 121
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
    • Son Gulyabani'nin Yeri
Konu üzerine yaptığım araştırmalar muvacehesinde bir takım cevaplar yazacağım, umarım işinize yarar. Tek tek anlatmak gerekirse;
Tzady ya da Can: Bir lisans öğrencisi olarak, araştırılmamış bir konuyu seçmen ve çalışılmamış bir konu üzerinde çalışma seçmeni öncelikle tebrik ediyorum. Ama bana kalırsa Dr. Bram Stoker diye yazdığına göre herhalde bu konuya oldukça yabancısın. Yabancı kaynaklar ve yerli kaynaklar hususu hakkında sana katılıyorum. Batı da vampir mitolojisi adına çalışmalar çok. Ama bizde maalesef kendi mitolojilerimiz ve halk inanışlarımız için bile yeterli çalışmalar söz konusu değil. Şimdi ben seni bununla ilgili bazı kaynaklara yönlendireceğim. İlk olarak Türklerde vampir inanışlarıyla bağlantılı olarak “vampir” ve “hortlak” kavram ayrımıyla ilgili olarak iki yazımın linkini veriyorum. Çıkış noktası olarak buradaki kaynaklara ulaşman sana yardımcı olacaktır: http://yazi.frpnet.net/Incelemeler/76-Turk-Kulturunde-Vampir-Inanci-Mehmet-Berk-Wyern-Yaltirik.html , http://www.kayipdunya.com/berk-yaltirik/turklerde-tabiatustu-varliklar-ve-bunlarla-ilgili-inanislar . Milli Kütüphane dahil tüm kütüphanelerde arayacaksan folklor ve halk inançları başlıkları altında ara. Hortlak inanışları bile bu başlık altında araştırılacak denli çok değil araştırmalar altında bahisleri geçiyor o kadar. Birde piyasaya yeni bir kitap çıktı, mizahi dili olmasına rağmen ve Drakula hikayesi ile ilgili bilgi hatalarına rağmen bu mitos konusunda pek çok kaynak ve bilgiye buradan da ulaşabilirsin, “Her Yönüyle Vampir” kitabın ismi. İşte işin kaynağına buradaki kaynaklar aracılığıyla inebilirsin el yazmaları detaylıca anlatılmıştır. Vampir edebiyatıyla ilgili kaynaklar tabii ki edebiyatçılara aittir zira tarihsel bir olay değildirler, siyasi yönleri yoktur. Drakula bile tarihçilerden beddua almıştır ama vampirliğine değinmez. Vampir efsaneleriyle ilgili belgeler edebiyat ve halk inançları bağlamında değerlendirilir. Folklor araştırmacılarından başka bir araştırma dalına girmezler. Birde Dr. Bram Stoker değil, yazar Stoker olması lazım akademisyen değildir. Twilight okuyup gaza gelen yeniyetmeler “vampir olmalıdır” türünden inanışlara sarılsada bu varlıklar yoktur. Dünyanın her yanında benzeri varlıklar görülmüştür. Bunun nedeni vampir inancına yol açan porphyria ve katalepsi gibi rahatsızlıkların, karabasan sandığımız uyku felcinin tüm insanlık aleminde görülmesindendir. Benzer yönler farklı yaratıkları tek bir potada toplamıştır. Senin virüs dediğin tezde Blade filminden alınma bir senaryo bir hipotez ama geçerli bir yönü yok. Salem cadıları vakasındaki gibi toplumsal-psikolojik bir histeri krizi söz konusudur vampir salgınlarında. Mezardan kalkma düşüncesi, tek bir mitolojiye ait değildir bir çok inanışlarda vardır ama farklı şekillerde gösterilir. Slav ve Türk mitolojilerinde “ölümden sonra hayat” inancı doğrultusunda şekillenir inanışlar. Kökünü atalar kültünden alan Japon şamanizmi Şinto kültürü ise “ölünün ruhunun huzursuz edilmesi” temasını işler. Çin ve Hindu mitolojisindede benzeri tema vardır. Vampir yada hortlak dediğimiz inanış, ölünün huzurunun bozulup geri dönmesi inancına tekabül eder.
Bars Elsa: Bahsettiğin olay “Tırnova Cadıları” vakasıdır ve yalan değildir gerçektir. Benzeri şekillerde bir çok olay var ama çoğu çevrilmemiş veya bahsi geçmemiştir. Bahsi geçen iki olay Tırnava Cadıları ve Selanik Doyran Cadıları vakasıdır. Bir de bir kurallar ve kaideler kitabında cadılık hususunun bahsi geçer. http://www.kayipdunya.com/berk-yaltirik/turklerde-tabiatustu-varliklar-ve-bunlarla-ilgili-inanislar Bu yazımın vampirlerle ilgili kısmında kaynakları bulabilirsin.

Çevrimdışı ~Smyrna~

  • *
  • 1
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Önceki yazıları okumadım.
Başlığı görür görmez yazayım dedim inş. işine yarar
Öncelikle bilgileri netten buldum yani doğru olmama olasılığı var
 Hepimiz daha doğrusu çoğumuz vampirlere inanmaz aslında vampirler var ama bir çeşit hastalık hatta hastalık 17. yy de ortaya çıkan PORFİRİA hastalığıdır.Artık netten bulursun dostum bu hastalığı :)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Önceki yazıları okumadım.
Başlığı görür görmez yazayım dedim inş. işine yarar
Öncelikle bilgileri netten buldum yani doğru olmama olasılığı var
 Hepimiz daha doğrusu çoğumuz vampirlere inanmaz aslında vampirler var ama bir çeşit hastalık hatta hastalık 17. yy de ortaya çıkan PORFİRİA hastalığıdır.Artık netten bulursun dostum bu hastalığı :)

İyi etmişsiniz ama arkadaş zaten hazırladığı ödevi sunmuş :).

Çevrimdışı Nightmare

  • ***
  • 627
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
    • Saklı Günlükler

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
aslında vampir kitaplarını çok severim

Alaka?

Çevrimdışı Nightmare

  • ***
  • 627
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
    • Saklı Günlükler