Kayıt Ol

The Fall (2013)

Çevrimdışı Elendil_XX

  • ***
  • 504
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
The Fall (2013)
« : 04 Kasım 2014, 18:52:08 »

Yapım Yılı: 2013
Kanal: BBC Two
Oyuncular: Gillian Anderson(Stella Gibson), Jamie Dornan(Paul Specter), John Lynch(Jim Burns)
IMDb Puanı: 8,2

"The Fall" bir psikolojik gerilim ve polisiye dizisi. Diziyi tesadüfen keşfetmekle beraber, bir solukta izleyip bitirdim.

Konusu ise kısaca şöyle;

Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde, Alice Monroe adında bir avukat cinayete kurban gider. Kurban'ın politik arenada önemli bir şahsın yakını olması dolayısıyla, polis teşkilatı üzerinde bir baskı oluşur. Katilin yakalanması adına hızlı bir sonuç alabilmek için deneyimli zeki dedektif  Stella Gibson şehre gelir. Oldukça titiz bir çalışma yürüterek şehirde yaşanan diğer cinayetler ile Alice Monroe cinayeti arasında bağlantı kurar. Bu cinayetlerin bir seri katil işi olduğunu düşünen Gibson, çevresini buna inandırmakta zorlanır...


Konusu itibariyle başta tipik bir polisiye gerilim dizisi gibi gelebilir ama kesinlikle bundan daha fazlası. Bu tarz çoğu yapımın aksine seri katilin kim olduğunu hikaye'nin en başından biliyoruz ve olayları hem katilin hem de dedektifimizin bakış açısından izleyebiliyoruz. Aynı anda iki tarafın da yaptığı hamleleri izlemek gerçekten farklı bir deneyim yaşatıyor ve dizi’yi çok daha ilgi çekici hale getiriyor. Bir hayli sempatik sayılabilecek bir karakter olduğundan dolayı da katile sempati duyacak olanlar bile çıkacaktır.

Gündelik yaşamında tamamen zararsız bir baba gibi görünen bir katilin aslında ne kadar cani olduğunu gösteren ve insanlara güvenimizi sorgulamamıza sebep olan keskin geçişlere sahip bir hikayesi var yapımın. "Hayatımızda ki insanları ne kadar iyi tanıyoruz?" ya da katilin bu kadar güzel ve herkes tarafından imrenilesi bir hayatı varken “Neden yapıyor?” sorularını sorduruyor sık sık. Katilin, iki psikolojik ruh durumunu aynı anda yaşayabilmesini, normal hayatta da her anlamda fonksiyonel bir birey olarak var olmaya çalışmasını izlemek insanı gerçekten şaşkına çeviriyor.

Dizi'nin Katilinden gizemine her şey ortadayken bunu müthiş bir gerilim ile bize sunması takdire değer. Bunda harika oyunculukların da etkisi var tabii. Özellikle Gillian Anderson "zeki dedektif" rolünü buz gibi ama öyle etkileyici bir şekilde oynuyor ki izlerken saplanıp kalıyorsunuz. Anderson'u izlemek zaten büyük keyif, bu dizi'den önce Hannibal'da da hayran kalmıştım kendisine. Bu arada hikaye, Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde geçiyor, kentin o soğuk ve yağmurlu havası dizi'nin atmosferine çok uymuş.

İzlemeyi düşünenlere ya da türe ilgi duyan herkese kesinlikle tavsiye ederim. Dizi’nin ilk sezonu zaten sadece 5 bölüm, benim gibi bir solukta izlemeniz mümkün.

2. sezonu da 13 Kasım'da başlayacakmış, merakla bekliyorum.