Temelde
besle-beslen yapısında çalışan bir paylaşım sistemi.
Erymnys'in anlattığı gibi torrent dosyasını indirip, bir torrent yazılımı üzerinden çalıştırdığınızda sistem sizin gibi aynı dosya parçacığı aktif durumda olan diğer kullanıcılarla bağlantıya geçer. Yazılım üzerinden torrent dosyanızın indirme durumunu kontrol ettiğinizde download ve upload kısımlarını görürsünüz. Bu hızlar oranında sizin indirdiğiniz parçacıklar bir taraftan internette paylaşılır ve henüz o parçacıkları indirmemiş kullanıcılar tarafından indirilir.
Besleyen ve beslenen kullanıcı sayısının yeterli olmadığı durumlarda dosyanız tam olarak inmez. (%90'larda yeni bir besleyici gelsin diye çok beklemişliğim vardır.) Bu yüzden dosyayı indirdikten sonra direkt olarak torrent ı durdurmak yerine "seeding" yani "besleyici" konumunda kalınırsa sonsuz bir döngü içerisinde torrent dosyaları kaybolmadan yıllarca kalabiliyor.
Torrent yazılımlarında benim aradığım sistem kaynaklarını az kullanmasıdır. Kimileri kendi içlerinde bulunan arama motorunun kalitesine bakar. Kimisi tasarımına bakar. Yıllardır BitTorrent kullanıyorum, gayet memnunum. Bir ara Azereus kullandım, sistem kaynaklarını sömürmesi sebebiyle bıraktım.
Torrent arama motoru olarak da
Torrentz kullanıyorum. Bu site bütün torrent arama siteleri arasında arama yapıp, hepsini gösteriyor, aralarından bir tanesini seçip oradan indiriyorum torrent dosyasını.
Sonuçta güzel bir şey ama yasal değil.