Kayıt Ol

Malafrena - Ursula Le Guin

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Malafrena - Ursula Le Guin
« : 29 Haziran 2013, 23:23:14 »

Usta yazar Ursula K. Le Guin’e hasret kalanlara bir müjdemiz var! Metis Yayınları onun sihirli kaleminin eleştiri mürekkebine batırıldığı bir başka kitabını daha bizlere sunmaya hazırlanıyor.

1979 yılında yayınlanan "Malafrena", kurgusal bir dünyada geçen gerçekçi olayları konu ediyor. Yazarın başka öykülerinden de tanıdığımız Orsinya’da geçen hikâye, sansürün insanları susturduğu, kısıtlamaların her türlü muhalefeti engellediği, iktidarın katı ve kati bir hal aldığı bir dünyayı karşımıza getiriyor. Dahası, bu eleştirinin arkasında gizli olan aşk hikâyesiyse Orsinya’nın sınırları içerisinde farklı bir boyuta erişiyor.

Malafrena Vadisi’nde ailesiyle birlikte yaşayan başkahraman İtale Sorde, Orsinya’nın baskıcı koşullarıyla mücadele etmek üzere güvenli aile toprağını terk edip siyasi çalkantıların hüküm sürdüğü başkente gidiyor. Amacı, devrimci idealleri doğrultusunda toplumun özgürleşmesine katkıda bulunmak ama tüm iyi niyetine rağmen bunun hiç de kolay olmadığını öğreniyor.

Her ne kadar kitap 1979 yılında yazılmış olsa da dünyada değişen hiçbir şey yok. "Malafrena" özgürlüğü, devrimi, hayal kırıklığını, aşk acısını ve hepsinin gölgesindeki çatışmaları konu ediyor olsa da, açıkça bugünümüze de bir pencere açmış oluyor.

Çevirisini Cemal Yardımcı’nın üstlendiği roman, önümüzdeki iki hafta içinde raflardaki yerini almış olacak. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Malafrena - Ursula Le Guin
« Yanıtla #1 : 18 Ekim 2013, 14:48:05 »
Bu kitap hakkında yazılacak çok şey var ama ben kendi geleneğimi bozup, kısa bir yorum yapacağım.

Kitapta sık sık geçen bir söz var: "Uzun süre söylenmeden kalmış yasaklanmış her kelime, içinde sessizliğin gücünü barındırır."

Yasak da olsa, sansüre de uğrasa, bir gün gelir bütün yutulmuş sözler kusulur. Şüphesiz ki sözlerin içinde biriktirdiği güçle patlaması muazzam olacaktır. Ama her dışa vurum kesin zafer midir? Le Guin'e göre değil.

İçinde hem sansürü, hem işgali hem de aşkı barındıran bir kitap bu. Yazarı sanki Ursula Le Guin değil, 19.yy'dan bir Fransız yazarı. Anlatımı tam olarak böyle.

Bu durağan bir kitap. Ama unutulmamalı ki durdukça sözlerin gücünü içinde biriktiriyor. Satır aralarını okumayı bilenler ustanın düşüncelerini yakalayıp üzerinde bir güzel düşünecektir.