Bir kitabı ağır bulmanız hepten etkinliğe katılmamaya "neden olamaz".
Özellikle sustuğum bir konuda konuşayım o halde

. Bu fikirlerimi hem Sayhh hem Denaro Forbin biliyor. Ama onlara da özellikle her şey bittikten sonra demiştim.
Karanlığın Sol Eli çok sevdiğim Ursula Le Guin'in benim için özel bir kitabı, ama etkinliğe bu kitapla başlamak cinayet oldu. Neden mi? Nedenini görüyorsunuz yahu.
Le Guin'in bu kitabı için önceki kitaplarından ona alışık olmak gerek. Ona hazır olmak gerek. En azından daha önce bu tarz bir eser okumuş olmak gerek. Bilimkurgu deyince insanların anladığı şey değil bu. Evet, farklı şeyler okumalıyız, fakat düşünsel yanı ağır basan başka bir eser seçilmiş olsa belki çok kişi şu an bu ikilemi yaşamıyor olurdu.
Bu kitaba atılan çok kişi Le Guin'i biliyordu, önceden kitaplarını okumuştu. Bu sırada kurunun yanında yaşlar yandı.
Kimseyi suçlamıyorum. Hele ki Karanlığın Sol Eli'ni merak eden ve Le Guin severleri, hiç. Ancak unutmamak gerek ki, bu etkinliği her tür okur kesimi için yapıyoruz. Bugün Karanlığın Sol Eli bazı arkadaşlara ağır geldiyse bu etkinlikten uzak durmalarına neden olacak şey değildir. Ancak etkinlik düzenleyicilerin arada bir kitaplar hakkında bilgi vermesi ya da kişilerin kendilerinin kitapları araştırması gerekebilir. (Sayhh ve Denaro'ya da en ufak bir eleştirim yok burada. Onlar çok çılgın şeylere imza attılar ve atmaya devam ediyorlar.)
Kaba tabirle söyleyeyim: Birbirinizin gazına gelmeyin. Açın bir ön okuma okuyun. Araştırın. Ben seçim süresi boyunca şevkinizi kırmamak için hiçbir söz söylemedim ama tartışma zamanı gelince korktuğum başıma da geldi maalesef.
Unutmayın, seçim her zaman sizin. Bugün birileri, "bakın bu kitap ağır gelebilir" dese bile seçim yine sizin. Fakat gaza gelmemek önemli

.
Bundan sonraki etkinliklerde yine sevmediğiniz ya da ağır bulacağınız kitaplar illa ki olacak. Her şeyi sevemezsiniz.
Edit: Ahaha, kitabın tartışma konusuna gelmiş bu yorum. Ben de burada cevaplamışım
.Edit 2: Sayhh ile konuşup bu tartışmayı Tür ve Kitap Seçimi konusuna taşıdım.