Kayıt Ol

Sinemaların Sadece Amerikan Filmi Yayımlaması

Çevrimdışı okanakinci

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Sinemaların Sadece Amerikan Filmi Yayımlaması
« : 23 Ağustos 2015, 00:01:10 »
Bugün, IMDB'de listeme aldığım bazı filmlerin ne zaman Türkiye'de vizyona gireceğine bakınca bu konuyu açma gereği duydum.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Türkiye'de sinemalar sadece yerli filmlerle Amerikan filmleri yayımlanıyor. Yerli filmler olması gayet normal. Fakat yabancı filmler denildiğinde beyaz perdeye gelen filmlerin ezici çoğunluğu sadece Hollywood yapımı oluyor. Dünyanın geri kalanında yapılan filmlerse Türkiye'ye neredeyse hiç gelmiyor. Diğer ülkelerdeki filmler ne kadar kaliteli olursa olsun görmezden geliniyor. Tek tek örnek vermek istemiyorum. Mutlaka siz de ilginizi çeken bir filmi, Türkiye'ye gelmemesi ya da gelip çok az yerde bir haftacık gösterilip kaldırılması nedeniyle kaçırmışsınızdır. Ben bunu sürekli yaşar oldum.

Tek bir örnek vereceğim: Bu yıl Küçük Prens'in bir animasyon filmi yapıldı. Bilmem kaç ülkede vizyona girdi ve bir o kadar ülkede de sene sonuna kadar vizyona girecek. Bunların arasında Türkiye yok. Çünkü film, Amerikan değil, Fransız yapımı. Film kötü eleştiriler almadı, Dünyada iyi kötü ilgi gördü. Biz de filmin yapıldığını Kayıp Rıhtım olarak haber yapmıştık. Dünya edebiyatının efsaneleri arasında bir eser. Türkiye'de de seveni çok. Türkiye'de yayımlansa hem çocuklar izler hem de yetişkinler. Ama Türkiye'de yayımlanmadı ve yayımlanacak gibi de görünmüyor.

ABD dışında başka bir yerde çekilen bir film Dünya çapında ses getirse bile Türkiye'ye gelmiyor. Ama bir Oscar ödülü alırsa ancak ondan sonra geliyor. Normal olarak gelenler istisnai bir durum ve Türkiye genelinde iki üç sinemada birkaç gün gösterilip kenara atılıyor. Bunun dışında bu filmleri izlemenin kalan tek yolu sinema festivalleri oluyor, tabii oraya da düşerse veya festivalin yapıldığı şehirde bulunabilecekseniz...

Hollywood yapımları ise isterse dünyanın en dandik filmi olsun sinema salonlarımızda boy gösteriyor. Hatta Amerikan sinemasının serbest düşüşü dikkate alındığında sinemalarımıza doğru düzgün bir şey gelmiyor. Güzel şeyler yapamıyorlar ve eski işlerin kaymağını yemeye çalışıyorlar. Bu yüzden devam filmleri ya da yeniden çevrimlere sarılıyorlar. Tamam bazı şeyler güzel ama genel olarak aynı şeyler ve çoğu da olumsuz eleştirilerle kalıyor.

Son birkaç yıl içinde Dünyada yapılmış bütün filmleri izlediğini sanan insanlar görüyorum. Şaka değil gerçek, çünkü insanların sinemayla ilişkileri sadece Türk ve Amerikan sinemasıyla sınırlı.

Korsan film izlemekten hoşlanmıyorum. Blu-ray, DVD vs. gibi şeyler de çok pahalı geliyor bana. Üstelik aradığım filmler orada bile olmuyor. Benim için en uygun seçenek sinemaya gitmek. Üstelik daha keyifli ve daha sosyal bir etkinlik ama artık uzun haftalardan oluşan aralıklarla sinemaya gider oldum. Çünkü her Cuma günü programa bakıyorum ve ilgimi çeken hiçbir şey olmadığını görüyorum. E öyleyse ben istediğim filmleri nasıl izleyeceğim?

Hollywood ölü, Yeşilçam da bana göre ölü. Diğer güzel şeyler de bize gelmiyor. Siz ne dersiniz?

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sinemaların Sadece Amerikan Filmi Yayımlaması
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2015, 02:40:34 »
Bu filmler dışında kalan filmlerin de dandik olmadığının bir garantisi yok. Arthouse filmleri anaakım sinemalarda görmek istiyorsanız, festivaller dışında bir şansınız yok. İstanbul'da birkaç sinema var bu tarz filmleri yayınlayan (Yeşilçam ve Beyoğlu'nu biliyorum). Bir de Başka Sinema böyle filmleri getiriyor ülkemize.

Bunun dışında ülkeye Avrupa sinemasından gelen filmler de var. Örneğin bu sene Relatos Salvajes oldukça popülerdi. Ama Yalnızca altı bin kişi izlemiş filmi. Düzenli olarak uzakdoğudan gelen korku sineması var. Bu tamamen gişeyle ilgili bir durum. Bu filmleri de dağıtımcılar bir nevi eşantiyon olarak veriyorlar ve sinemalar yayınlamak zorunda kalıyor. (Bunun bir hikayesi vardı ama tam bilmediğim için yanlış yönlendirmeyeyim. Elbet daha iyi bilen biri vardır.)

Yani adamlar en azından projeksiyon masrafını karşılayamıyorlarsa bu filmler istememeleri normal. Bildiğim kadarıyla aynı durum Amerika'daki sinemalarda da var. Bence yerli filmler gösterildiği sürece sıkıntı yok. Diğer filmleri festivaller ve Başka Sinema kapsamında da izleyebiliyoruz. Küçük şehirde yaşıyorsanız halinize küfredip internetten izleyeceksiniz maalesef:/
try again fail again fail better

Çevrimdışı Light

  • **
  • 359
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sinemaların Sadece Amerikan Filmi Yayımlaması
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2015, 02:43:43 »
Güzellik görecelidir, değil mi? Demek ki halkımızın algısı bu yönde, istisnalar kaideyi bozmuyor. O kadar sanatsal bir ülkeyiz ki sanatsal şeylere ilgi gösteriyoruz kısaca. Sinemada izleyeceğiniz film yoksa evde izlersiniz, istisnai olarak, ben öyle yapıyorum.

Siteminiz yersiz (bence), bahsettiğiniz çoğu filmin Amerika gibi ülkelerde de hep gösterime girdiğini düşünmüyorsunuz herhalde. Aydın bireyler için toplumsal algıdan kaçacak tek liman bireyselliktir, yoksa aydın veya nitelikli kavramlarının değeri olmazdı, her ülke kalkınmıştı şu an ve yine baraj yükselmişti. Bu her zaman bir kısır döngü. Nitelikli izleyici sayısı artsa da, sinema salonları her filmi vermez, ticari kaygıları vardır. Gerçek nitelikli izleyiciler de kendileri sanatın keyfine vararak başka yerde izler. Gerçi istediğiniz her film toplum tarafından izlenseydi yine barajı yükseltecektiniz. Benim için her zaman böyledir bu.
Alıntı yapılan: W.S.
Yet do thy worst, old Time; despite thy wrong
My love shall in my verse ever live young.