Kayıt Ol

Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa P. Estés

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa P. Estés
« : 25 Eylül 2015, 20:14:26 »

Tanıtım:

Alıntı
İnsanlık tarihi boyunca bastırılmış ve örselenmiş kadınların durumunu sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ele alan çok sayıda inceleme yapıldı. Her inceleme, kadınları "tanımlama ve çözme" açısından farklı yöntemler önerdi. Bu önermelerin ne ölçüde kadının doğasına ilişkin isabetli ve farklı alternatifler olduğu ise tartışmalı...

Clarissa P. Estés, Kurtlarla Koşan Kadınlar'da gerçekten farklı bir önermede bulunuyor; kadınlar için yalın, uygulanabilir ve doğal çözümler öneriyor. XIX. yüzyılla birlikte insanlığın doğadan kopuşu ve duygulara yer vermeyen kapitalist bir endüstri çarkının içinde kayboluşundan yola çıkarak, kadınların yapması gereken ilk şeyin içlerindeki doğal sesi keşfetmek olduğunu söylüyor ve kadınların içlerinde yatan sınırsız güç ve yaratıcılığın, kurtların doğal yabanıllığında yattığı savını ileri sürüyor. Kadınların çoğu zaman farkında olmadan içselleştirmek zorunda bırakıldıkları eziklik ve yetersizlik duygusuna, bastırılmış cinsel güdülerine çok değişik bir malzemeden yaklaşıyor: Masallar! İnsanlığın ortak bilinçaltının aynaları olduğunu düşündüğü masallar aracılığıyla kadın psişesinin derinliklerine iniyor ve birçok açmazdan kurtulmalarına yardımcı olacak masal tadında terapiler uyguluyor.

Estés'e göre, kurtlarla kadınlar arasında, vahşilikleri, zarafetleri ve içinde yaşadıkları topluluğun üyelerine duydukları bağ açısından psişik bir benzerlik vardır. Kurtlar ve kadınlar arasındaki bu benzerlik, Vahşi Kadın arketipinde ortaya çıkar. Estés'in ilginç örneklerle betimlediği bu arketip, doğayla bağlarını kopartmamış ve seçim-lerini yaparken duygularını temel alan kadınları içeriyor.

Kitaptaki farklı kültürlerden derlenen masallar, kadınların ilişkileri, kişisel imgeleri ve hatta bağımlılık gibi temalar çevresinde gelişiyor. Örneğin Afrika kökenli bir öykü, kadının ikili doğasını yansıtıyor; Ortadoğu'ya ait bir masal, sıradan bir kilim gibi görünen büyülü bir halının toplumun önyargılarını ve görünüşe ne kadar kolay aldandığını ortaya koyuyor.

Yayımlandığında büyük övgüler almış bu sıradışı kitap, kadınları vahşi derinliklerine doğru heyecanlı bir yolculuğa çağırırken, kadın psişesinin bugüne dek hazırlanmış en büyük sözlüğü olarak da okunabilir. Kurtlarla Koşan Kadınlar, kadınlarla vahşi bir noktada buluşmak isteyen erkekler için de vazgeçilmez bir rehber özelliği taşıyor.

Yorumum:

Bu, adını çok sık duyduğum, muhtemelen sizin de duyduğunuz bir kitaptı. Bir yandan merak ediyor, bir yandan da içimdeki üşengeç onun boyutları yüzünden uzak duruyordu. Ama şimdi anlıyorum ki benim bu kitabı bu zamanda okumam, içimdeki Vahşi Kadın'la kucaklaşmamın vaktine işaretmiş.

Kurtlarla Koşan Kadınlar çok ama çok özel bir kitap. 20 senelik bir emeğin ürünü olduğu gibi, hem bir şair, hem bir cantadora (öyküler toplayan ve anlatan), hem de çok başarılı bir psikanalist olan Clarissa Estés'in magnum opusu. Bu kitabı okumak yalınayak, hatta çırılçıplak doğada koşmak gibi. Kurt sürülerine karşıpı yavrularıyla güreşmek, annelerle ava çıkmak, geceleri birbirimize sokulup uyumak gibi.

Clarissa Estés bizlere hem yıllar boyunca tanıştığı bambaşka kültürlerdeki (birçoğunun varlığını bile bilmiyordum) insanlardan topladığı hikayeleri aktarıyor, hem de hepimizin çok iyi bildiği masalları ilmek ilmek çözümlüyor. Bunu yaparken sık sık Vahşi'nin bize medeniyetin dayattığı (ve aldattığı) gibi ilkel ya da cahil demek olmadığını vurguluyor. Vahşi'ye ihtiyaç duyduğumuzu, onun bastırılmasının ne gibi sorunlara yol açacağını gösteriyor. Bunları da masallar üzerinden yapıyor olmasıysa sıra dışı bir durum. Daha da ilginci, oldukça başarılı bir psikanalist olarak hastalarını öykülerle tedavi etmesi de söz konusu. Hastalarının durumlarına göre zaman zaman onlara en uygun öyküyü uydurup anlattığı da kitapta yer alanlar arasında.

Benim bu sözlerim sizleri korkutmasın, çünkü dil hiç de öyle aman aman teknik değil. Bir annenin sıcaklığıyla yaramaz bir oyun arkadaşının diline sahip. Sanki karşılıklı bir sohbet içerisindeymişçesine bir dostun sıcaklığına sahip. Bu beni çok şaşırttı. Epeydir bir yazarın dili içimi bu kadar ısıtmamıştı.

Evet, konu kadınlar ve Vahşi Kadın arketipi. Clarissa Estés de çözümlemelerini kadınlar üzerinden yürütüyor ve Vahşi ile Vahşi Doğa'yı onlar üzerinden ele alıyor. Vahşi Erkek arketipinin de konuya dahil olduğu yerler var başrol değiller. Yine de ben bu kitabı "herkese" tavsiye ediyorum. Çünkü ister kadın olsun, ister erkek, herkesin bu kitapta bulacağı bir şeyler var. Siz de okurken benim gibi, zaman zaman kendi yansımanızı görebilirsiniz. Kafanızı kitaptan kaldırıp etrafınıza bakabilir ve toplumda bir şeylerin fena halde yanlış olduğunun farkına varabilirsiniz. Hatta belki aileniz için de bunu diyeceksiniz.

Velhasıl, insanın özünde bulunan sezgilerin, hayvani diye aşağılanan (ama tam da bu tanımıyla doğanın bir parçası olan) Vahşi benliğin ve yaşam enerjisinin dizginlerini salan bir eser bu. Yaratıcılığın ve esinlerin de bu Vahşi'den beslendiğini kanıtlarıyla birlikte okuduğunuzda eminim siz de benim kadar keyifleneceksiniz.

Tavsiye olunur. Sanırım ben bu kitaba aşık oldum.

Çeviri ve Editörlük:

Ayrıntı Yayınları kalitesine yakışan muazzam bir çeviri ve editörlüğe sahip kitap. Değinmemek büyük haksızlık olacaktır.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa P. Estés
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2017, 15:39:32 »
Bu kitabı okumayı neden hep ertelemişim?! Geçte olsa, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu'yla birlikte, mit ve masalları değerlendirme konusunda bir başvuru kaynağım daha oldu. Artık ne zaman masal veya mit okusam, akılma, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu'yla beraber Kurtlarla Koşan Kadınlar'ın tespitleri de gelecek.

Tarihi, kültürel ve yorum farklarına rağmen masalların sakladığı özlerinin gömülü oldukları yerden nasıl çıkartılacağının ipuçları veriliyor. Seneler evvel okuyup ne anlatmak istediğini yüzeysel ya da (Kitaba dayanaraktan) hatalı kavradığım halde beğendiğim bazı masallar vardı. Kitap sağ olsun, ardlarındaki asıl bilgeliği daha iyi kavramak için elime güzeller güzeli bir kılavuz geçmiş oldu :)

Kitapta örnek olarak anlatılan Kurumuş Ağaçlar masalının farklı bir versiyonuyla önceden karşılaşmıştım. Bildiğim versiyonu, iki kişi arasında bozgunculuk yapmanın günahını ve buna karşı gelmenin getirdiği sevabı anlatanma gayesine göre değiştirilmişti. Oradaki ana karakter öfkesinden muzdarip değil, günahkar bir katildi. Günahlarının affolması için çabalıyordu. 100 yolcunun hayır duasını alırsa diktiği fidan yeşerip meyvelenecek, böylece günahlarının affolunduğu müjdelenecekti gibi türlü değişikliğe uğramıştı.

Kitap pek çok kategoride değerlendirilebilir. Mitoloji ve masal araştırmaları, kadın araştırmaları, psikoloji, sosyoloji, kişisel gelişim gibi alanlara temas ediyor. Adına ve temel aldığı masalların kahramanlarına dayanarak sadece kadınlara yönelik bir çalışma olduğu düşünülmesin. Vahşi kadın arketipin barındırdığı bilgelik, kadın veya erkek fark etmeksizin her bireyi yakından ilgilendiriyor. Yazar da zaten yeri geldiğinde arketipin bu kapsayıcı yönünü hatırlatıyor.

Kitapla alakalı tek eleştirim, mitsellikten başlayıp bireysel hayata kadar uzanan konuları bağlantılandırıp pekiştirmek için tekrar hissi yaratan açıklamalara sapılması oldu. Lakin buradaki amaç laf kalabalığı yapmak değil. Belirttiğim gibi mit ve masalın, bireysel ve toplumsal hayatla ne kadar alakadar olduğunu gösterme gayreti var.

Kurtlarla Koşan Kadınlar, mit ve masalların ciddiye alınması gereken vahşi ve kışkırtıcı varlıklar olduğunu ve onlara nasıl yaklaşılması gerektiğini anlatıyor.