Edebi eser, diye düşününce aklıma bir güzellik geliyor. Edebiyatta karşılığı olarak da tüketimi rahat olma durumunu düşünüyorum. Akıcı, duygulu gibi...
Stephen King ve benzerleri, şu şöyle olsaydı ne olurdu, üzerinden yazıyor. Ve yazdıklarına bir de alt hikaye ekleyerek kitabı kapatıyor. Genelde bir kurtuluş çabasını konu alıyor. (Bakınız: İsimler J harfi ile, soyadlar C harfi ile başlıyor) Olay örgüleri genel okuyucuyu tatmin edecek nitelikte.
Poe ve Lovecraft, bilinen bir alt hikayeyi farklı yollardan anlatıyorlar. Teknik olarak bir yenilik getiriyorlar.
Nobel ödülüne layık görülmüş yazarlar ise, alt hikayeye bir farkındalık ekliyor. İnsanlık için bir sözleri var ve bunu bir hikayeye ekliyor. Diğer nobel dalların neden verildiğine bakarsak, insanlığa katkılarından dolayıdır. Dikkat edelim, bilime katkılarından dolayı demiyor. Bu da neden Poe'nin nobel aday listesine dahil olmayacağını açıklıyor. (Poe'nin katkısının edebiyata olduğunu varsayıyorum.)
Yukarıdaki düşünceler hiçbir kaynağa dayanmamaktadır. Okuduğum kitaplara göre bir genelleme yaptım. Bir yanlışım varsa lütfen düzeltmeye yardımcı olun. Zaman bulur da araştırma yapabilirsem daha kesin bilgiler verebilirim.