Kayıt Ol

Türk Dizileri Hakkında Bir Eleştiri

Çevrimdışı Rang Baru

  • **
  • 168
  • Rom: 0
  • "Ningun mar en calma hizo experto a un marinero"
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türk Dizileri Hakkında Bir Eleştiri
« Yanıtla #15 : 20 Eylül 2016, 21:37:15 »
Bu aslında bir kısır döngü. Çok fazla tartışmaya gerek yok. İşin temel amacı maddi kazanç, başka bir şey değil. Bu sadece dizi değil sinema için de geçerli. Ticari mantık hakim. 3 lira goydum 5 lira gazandım, ahanda 2 lira kardayım, ben bu filmi çekem mantığı var birçok yapımcıda. 1453 denilen paçavrayı birçok insan izledi ve film maddi olarak kar yaptı. Yani bir daha yapılabilir demek bu. Zaten dikkat ederseniz birçok dizide aşağı yukarı aynı konu var. Bir formül var onun üzerinden gidiyor yani. Biz kolaycı milletiz. En kolayını severiz. Kolay yoldan zengin olayım vurgun yapayım mantığı pek tabi ki sinemada ve tvde de geçerli. Bu mantıkla ekstra bir şey ben beklemiyorum.

Amerikada 45 dakikalık dizi maddi olarak profitable konumuna geçebiliyor. Türkiyede bunu sağlamak güç çünkü paranın büyük kısmı reklam gelirinden dönüyor. Eh hiçbir oyuncu da, ben yarısı kadar çalışayım ama aldığım paranın da yarısını alayım demez. Aslında alan razı satan razı durumu var. Bugün sabahtan akşama kadar büyük bir tempoda çalışan ışıkçılar, kameraman bile özel sektörde ortalam müdür maaşını ya da daha fazlasını kazanıyor. Onların asistanları falan da asgari ücret alsa da, bu işin içinde biraz daha durarak ileride bu imkanı kazanabilecekleri için farklı bir yöne yönelmiyorlar. Tabi ki koşullar insani değil, ama herkes durumdan razı mı? Hayır ama birçoğu evet. O yüzden bence bizim elimizden tv izlememekten fazlası gelmez.

Bunun yanında, yakında internet dizileri çıkacağını düşünüyorum. Tutar mı bilemem. Kalite yükselebilir ama bunda bir ışık görülürse, sistemde bir loophole tespit edilip bu durumun da bokunu çıkartılacağına eminim. Olay tvde sinemada değil sadece, edebiyatta da böyle, hatta genel olarak herhangi bir iş alanında da. İş biraz kafada bitiyor. Bence öncelikle biz türklerin, iş ahlakımızı sorgulamamız gerekiyor. Herşey hemen olsun, sorunsuz olsun ve paralı olsun istiyoruz. Temel sorun bu. Gerisi sonuç, sebep değil.