Kayıt Ol

INSIDE

Çevrimdışı uveybaba

  • **
  • 117
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
INSIDE
« : 29 Ağustos 2016, 15:48:14 »


Keyif alabileceğimiz oyunların mükemmel AAA yapımlar olmak zorunda olmadığını bize kanıtlayan, çıktığı zaman puanları silip süpüren, Indie oyunlar için önemli bir gedik açmış Limbo'nun yapımcılarının yeni oyunu INSIDE.

Oyunun şu ana kadar almış olduğu puanlara tıklayarak ulaşabilirsiniz. Limbo ile mükemmel bir iş çıkarmış stüdyonun bu başarısını devam ettirmiş olması ve üstüne azımsanamayacak kadar fazla olumlu özellik ekleyerek yoluna devam etmiş olması büyük bir övgü hak ediyor.

Tek bir diyalog dahi içermeden, size herhangi bir yazı parçası bile vermeden, oyuncuyu bu şekilde hikayeye bağlıyor olabilmesi çok güzel. Bir yarım saat oynar kalkarım diye açtığım oyunu bitirdim. Pişman değilim. Eğer yarıda bıraksaydım uyuyamazdım. Sanırım en çok bu şekilde oyunlara ihtiyaç duyuyorum. Kişiyi fazla bilgi ile yormadan, merak ve heyecan duygusunu doğru orantılı olarak bölümler ilerledikçe arttıran yapımlar. Atmosfer, sesler, müzikler her şey ilk andan itibaren oyuncuyu içine çekmeyi başarıyor.



Oyun distopik bir evrende geçiyor. Bana fazlasıyla Nazi Almanyası'nı anımsatan bir ortam. İnsanlar kamyon kasalarında toplanıyor, sıralar halinde tesislere götürülüyor ve burada bazı testlere tutuluyorlar. Bu testler ve yapılan müdahaleler sonrasında insanlar adeta zombilere dönüşüp sadece kendilerine verilen görevleri uygulamaya başlıyorlar. Kimisi temizlikçi, kimisi inşaat işçisi. İnsanlar toplanıyor ve kölelere dönüştürülüyorlar. Aynı durumun bizim başımıza da gelmemesi için ise her şeyimizle kaçıyoruz.

Hikayenin oyun atmosferine aktarılışı muazzam. Bomboşluk, yokluk, hiçlik... Oyun alanının hangi köşesine baksanız, nereye adım atsanız bu duygular sizi takip ediyor. Atmosferin fazlasıyla karanlık ve gri tonlarında olması ise bu duyguları iyice pekiştiriyor. Sizi kovalayan av köpekleri, silahını kullanmaktan çekinmeyen güvenlik görevlileri, tek amacı sizi yakalamak olan dev robotlar. Bu tarz etkileşimlerde zamanlamanın mükemmel olmasından mıdır bilemem ama tam yakalanacağınızı düşündüğünüz sırada, ayaklarınızdan boynunuza doğru çıkan o gerilim hissi bana çok büyük bir tatmin yaşattı. Yeri geldiğinde korku, çekinceler fakat ne olursa olsun bir sonraki adımı atmak istiyorsunuz.



Oyunun bulmaca kısımları ise tam tadında olmuş. Ne çok zor ne çok kolay. Limbo'dan farklı olarak etkileşim alanına bir kat daha eklemişler. Artık biz, orta seviye etkileşim ve arka plan etkileşim olarak üç aşama. Her ne kadar küçük bir değişiklik gibi gözüksede, bu durum bulmacaların yaratıcılık olarak gelişmesinde büyük katkı sağlamış. Bulmacaları çözerken "Evet, bu yeni bir şey. Farklı bir tecrübe." diyorsunuz. Ben bu hissi en son Rick and Morty izlerken yaşamıştım. Pek çok yapım aynı yollardan giderek, sadece daha iyi yaparak sizi tatmin edebilir. Fakat INSIDE bu başarıyı yenilikçilik ile birleştirmeyi başarmış. Kimi zaman dev bir bulmaca çözerken üç kat arasında gezeceksiniz, kimi zaman zamanlamayı tuttururken bir kaç defa öleceksiniz fakat şunun garantisini veriyorum ki çözdüğünüz zaman güzel bir tatmin hissedeceksiniz.

Müzikler konusunda ise Limbo taktiği sürdürülmüş. Oynanışa göre değil de hikayenin kilit anlarında giren müzikler. Temiz, sakin ve sahne ile mükemmel orantılı olarak, hislerinizi bir üst seviyeye taşıyan seçimler yapılmış.

Ne olsa güzel olurdu? Daha uzun olabilirdi oyun. Herhangi bir rehberden faydalanmadan 4 saat içerisinde bitirdim. Gerçi bu 4 saatin tamamı harika hisler ve en önemlisi büyük bir tatmin ile geçti.

Not: Bu süreye oyunun alternatif bitişi dahil değildir. Daha bitirmedim ama tahminimce fazladan 1 saat ekleyebilirsiniz.

Oyun Steam üzerinden 31TL ye satılıyor. Bu mükemmel yapım için kesinlikle değecek bir ücret. Yetişkinlere yönelik bulmaca platform oyunları seviyorsanız, hatta sevmiyorsanız. Tek bir sözcük duymadan, tek bir kelime okumadan, detayları size vermeden, hayal gücünüze bırakan mükemmel bir hikaye oynamak istiyorsanız kesinlikle tavsiye ediyorum.

Mizah en güçlü savunmam. Mizah önemli. Mizah güzel. Cici mizah.