Eğlenceli bir Will Smith filmi olduğunu kabul ediyorum. Tek gecede geçen, kaçmaca kovalamaca filmi olması da hoşuma gitti.
Bebek Bakıcısının Maceraları gibi serüvenleri severim. Benim için ne süper, ne çok kötü. İzlenir, unutulur. Beş üzerinden üç veririm. Ama sunduklarına ve işleyiş tarzına dayanarak baş tacı edilmesiyse mevzu, karşı çıkarım. Bir film, zaten film olabilmek için yapması gerekeni yaptığından müthiş olarak nitelendirilmemeli.
Alien Nation adından önce
film sonra -ülkemizde de yayınlanmış-
tv serisi olan bir yapım vardı. Uzaylılar mülteci olarak dünyaya gelirler. İnsanlarla uyumlu yaşamaya çalışırken haliyle sorunlar çıkar. Biri insan diğeri uzaylı iki polis, hem ayrımcılıkla hem de suçlularla mücadele eder.
Bence Bright, Alien Nation'ı çağrıştırıyor. Ama ayrımcılık ve insandışıların getirdiği sorunları işleme açısından Alien Nation'ın gibi kendine has olmayı başaramıyor.
Sunulan dünyanın temelleri zayıf ve eğreti geldi. Sunuluşu da alışılagelen kalıplara sahip. Hızlıca bir senaryo yazmam istense başvuracağım tüm can simidi klişeler mevcut. Ama filmi kendine özel kılacak ayrıntılar görselinde, hikayesinde ya da işlenişinde çok çok az. Örneğin, Orcu Afro-Amerikan klişelerine göre işleyip, Efleri yüksek sınıftan beyaz adam klişesiyle işlemek kolaycılığa kaçmak. 2000 yıllık geçmişten bahsedip, hatta filmin hikayesini de oraya bağlamışken, "Orclar ve Elfler günümüzde yaşasaydı ne olurdu?" sorusunu cevaplamakla yetinilmesi bana yetersiz ve yer yer de hatalı sunulmuş gibi geldi. Mekanlar ve atmosfer, yetersiz ve kopyala yapıştır bulduğum dünyasına göre uygun. Geceleyin semada süzülen ejderhalar, rakunlar gibi evlere dadanan periler, doğuştan mesleği hazır centaurlar hoş geliyor. O konuda başarılı. Şikayetim büyük oranda, o atmosferi sağlayan şeylerin altının filmin varlığıyla iddiada bulunulduğu kadar dolu olmaması.
Genel olarak iyi adamlar, kötülere karşı hikayesi. Ve filmin en büyük uğraşısı da bu zaten. Devamlı ikilimizin ne kadar iyi ve güvenilir olduğu ispatlanmaya çalışılıyor. Devam filmi olacaksa bu hazırlıktan devam ettirilir. İkinci filmde de Will Smith'in Bad Boys'undaki gibi yıllar geçse de anlaşmayan ortaklar hikayesi olursa da şikayetim olmaz.