baska yere de yazdim:
- Çok abartılı güçler olmamalı (Çizgi romanda DC evreni gibi mesela. Superman gibi abartili -nerdeyse tanrisal bir guc- yerine daha kucuk gucler olmali)
- Kurtarici mumkunse "secilmis" biri olmamali. Harry Potter, Frodo gibi mesela. Yaradilistan kahramanlik yerine calisan emekci bir kahraman olmali (fantazide de sosyalizm

)
- Yan karakterler inandirici, kisiligi olan karakterler olmali. (Turk filmlerindeki gibi basrol oyuncusu icin uzulup duran, kendi yasami olmayan karakterler olmamali.)
- Ad verme konusuna dikkat edilmeli. Mumkunse Turkce, olmadi kendi icinde tutarliligi olan isimlendirmeler yapilmali. Icinde bulundugumuz kulturden cikarilmis kavramlar, yaratiklar olmali. Yapilamiyorsa dil kuralina uygun turetimler yapilmali.
- Anlatim olarak ceviri Turkcesi ya da dublaj Turkcesi dedigimiz anlatim biciminden uzakta durulmali (En zoru bu olsa gerek.)
- Elf, Ork, Goblin, Dwarf, Hobbit, Kender vs. türleri birebir alınmamalı (Bu kavramlar beraberinde daha önce kulanılan eserdeki kavramları sizin eserinize de taşıyor. Ee elin oğlu zaten harika yazıyor, neden seni okuyayım?)
Şimdilik aklıma gelen bunlar.