Ders II
2. A-Fiillerinin Çekimleri
2.1. Yazı Adunial mi Imladris
Glorfindel: Man anglenna?
Aragorn: Im Aragorn
Glorfindel: Mae govannen, Aragorn, ci Mellon.
Aragorn: Man sad Arwen
Glorfindel: Ennas mi amrûn. Dortha min adab.
Aragorn revia nan adab. Arwen nan annon.
Arwen: Mae govannen, Aragorn, minno.
Arwen ah Aragorn anglennar i edrain en-falch Imladris
Arwen: Anor revia nan aeglir. Thinna. Lastog in edhil linno?
Ayrıkvadi’de Akşam
Glorfindel: Kim geliyor?
Aragorn: Ben Aragorn’um
Glorfindel: Merhaba, Aragorn, sen bir dostsun.
Aragorn: Arwen nerede?
Glorfindel: Orada, doğuda. O evde yaşıyor.
Aragorn eve doğru gider. Arwen kapıdadır.
Arwen: Merhaba, Aragorn, içeri gir!
Aragorn ve Arwen Ayrıkvadi’nin kenarındaki dereye ulaşırlar.
Arwen: Güneş dağların zirvelerinde dolaşıyor. Akşam olmak üzere. Elflerin şarkılarını duyuyor musun?
2.2. Gramer2.2.1. Sindarin A-Fiilleri Hakkında Temel BilgilerSindarin fiillerinde temel iki çeşit filer vardır. Bunlardan bu bölümde inceleyeceğimiz fiil çeşidi A-Fiilleri.
A-Fiilleri isimlerini son harflerinden alırlar. Bunlar, sonlarında “a” harfini bulundurdukları için A-Fiilleri ismini almışlardır. Belirli sonlanmaları vardır (bunlar: -na, -ia, -da, -tha veya –ta’dır). Bir örnek Lacha- olabilir (Alevlenmek).
2.2.2. A-Fiillerin Zamirsel SonlanmalarıFiillerin kimlere söylendiğini belirtmek için ekler getirilir (gitmek fiili, gide-r-iz gibi).
Kişi | Tekil | Çoğul |
1. Kişi - -n - -m
1. Kişi - (yok) - -nc
2. Kişi (kibar) - -l - *-lir
2. Kişi - -g - -gir
3. Kişi - (yok) - -r
3. kişinin (o,) tekil bir ifadesi yoktur. Onun için hiçbir şey kullanılmaz. 1. kişi (ben) içinse 2 çeşit çoğul olduğunu fark etmişsinizdir. İlki (-m) anlatan kişinin kendi ve kendi etrafındaki grubu anlatmak için kullandığı bir ektir, diğeri (-nc) ise belirli kişilerin olduğu bir gruptan bahsedilme durumunda kullanılır.
1. ve 2. kişilerde, kelime sonları hep an ve ag şeklinde olur, ki bu on ve og şeklinde değişir yani:
Lacha-
Lachon (alevlendim), lachog (alevlendin), lachal (alevlendiniz, çoğul değil Kibarlık anlamında), lacha (alevlendi).
Lacham (alevlendik), lachanc (alevlendik), lachagir (alevlendiniz), lachalir (alevlendiniz, çoğul ve kibarlık anlamında), lachar (alevlendiler)
Eğer kişi belirtilecek veya zamir konulacaksa ekler konulmayabilir.
Arwen linna (Arwen şarkı söyler)
Im linna (Ben şarkı söylerim) (Linnon’nun (Şarkı söyleyenim) alternatifi)
Im Linnon kesinlikle olmaz. (Ben ben şarkı söyleyenim gibi bir şey olur
)
Ama bunlar 3. kişi için geçerli değildir.
Edhil linnar (Elfler şarkı söylerler)
Mi linnar (Biz şarkı söyleriz)
2.2.3. MastarBir a-fiili mastar hale getirmek için kolayca sondaki a’yı o’ya dönüştürebilirsiniz.
Lacha- => Lacho, gibi
Laston Arwen linno (Arwen’in şarkı söylemesini duydum)
2.2.4. Emir KipiMastar ile aynı şekilde bunlarda o’ya dönüştürme işlemiyle yapılır. Yani her mastar aynı zamanda bir emir cümlesi oluşturabilir tek başına.
Anno (gir!) gibi.
2.2.5. Şimdiki ZamanŞimdiki zaman yapmak için bir a-fiilini, kolayca fiilin sonuna –d eki getirilir.
Lacha- (Alevlenmek) => lachad (Alevleniyor), gibi
Edhil Linnad (Elfler şarkı söylüyor)
2.2.6. “Ve”nin KullanımıA veya Ah kullanılır ve olarak. Eğer ve’den sonra büyük harfle devam edecekseniz o zaman Ah kullanırsınız. Ancak eğer küçük harfle devam edecekseniz a kullanın. Ar gibi bir “ve” daha var ama o özel bir durum, sadece olduğunu bilin yeter.
anglennad a dorthad (geliyor ve ikamet ediyor)
Elrond ah Aragorn (Elrond ve Aragorn)
2.3. Kelime BilgisiSindarin | Türkçe |A(h) - Ve
Ar - Ve
Adab (çoğ. Edaib) - Ev, bina
Aeglir (çoğ. Aeglir) - Yamaç Silsilesi
Aduial - Akşam
Amrun - Doğu
Anglenna- - Yaklaşmak, Yanaşmak, Gitmek
Anna- - Vermek
Annon - Kapı
Dortha- - İkamet etmek, kalmak
Edrain (çoğ. edrain) - Sınır, Kenar
Ennas - Orası
Falch (çoğ. Felch) - Nehir, Çay
Lacha- - Alevlenmek
Lasta- - Duymak
Linna- - Şarkı Söylemek
Man? - Ne? Kim?
Man sad? - Neresi? Nerede?
Mellon (çoğ. mellyn)- Dost, Arkadaş
Mi - İçinde, “bir” yerde (“Ovada” gibi)
Min - “Mi”nin belirli bir yer belirteni (“Ayrıkvadi’de” gibi)
Minna- - Girmek
Na - Bir yere doğru, Bir yere (“Ayrıkvadi’ye” gibi)
Nan - Bir yere, Bir yerde (“Ayrıkvadi’de” gibi)
Revia- - Gitmek, Dolaşmak
Thinna- - Akşam olmaya başlamak
2.4. Tengwar 2.4.1. Diğer Sessiz Harfler2.4.2. Sesli HarflerSesli harfler, kendilerinden bir önceki sessiz harfin üzerine konan bazı işaretlerden oluşur. Temelde 5 adet sesli harf vardır. Bunlar:
Sindarin’de, çiftli sesli harfler için (ai, ei, ui, ae, oe) değişik bir yazım yöntemi kullanılır. İlk sesli harf için aşağıdaki tabloda belirtilen simge kullanılır, sonra ikinci sesli harfin yukarıdaki noktalaması ilk sesli harfin üzerine konur.
Simge | Harf
Buna göre, “ae” çiftli seslileri,
şeklinde yazılır.
Üzerinde baskı olan sesli harfleri yapmak için (yani â yada Barad-Dûr’un û’su) sesli harfi ondan bir önce gelen sessiz harfin üzerine değil,
şeklinde bir simgenin üzerine konur.
Aşağıdaki örneklere bakarsanız burada söylediğimiz şeyleri daha iyi anlayacaksınızdır.
2.4.3. Örnekler Aran (kral), tiw (işaret), Aragorn, Barad Dur, Moria