Kayıt Ol

Lilith

Çevrimdışı segraron

  • **
  • 152
  • Rom: -4
    • Profili Görüntüle
Lilith
« : 03 Ağustos 2009, 11:42:12 »
 Erkek egemenliğini reddeden ilk kadındır kendisi.

 İnsanlık tarihinin Adem ve eşi havva ile başladığı sanılır hep. Bir yahudi efsanesine göre ise, tanrı havva'dan önce lilith'i yaratmıştı. ancak, lilith adem'e itaat etmediği ve onu terk ettiği için lanetlenmiş, bir şeytana dönüşmüştü.

 efsaneye göre lilith adem tarafından artık istenmeyince tanrı onu bir kötülük cinine çevirmiş ve bu cinin kadınların çektiği doğum sancılarından ve bebek ölümlerinden sorumlu olduğuna inanılmıştır.

 ademin ilk eşi, cehenneme sürgün edilmiştir. ademin ilk doğan oğlu cain lanetlenip(bi kaç tane laneti seri şekilde yiyor) vampire dönüşünce seneler süren arayışları sırasında lilith i bulmuştur. büyük aşk yaşarlar ancak çeşitli sebeplerden dolayı cain tarafından öldürülür bu hatun.

 hristiyan ve yahudi efsanelerine göre tüm demonların ve diğer canavarların anası adem'in ilk karısı lilith'tir. kibir yüzünden cennet bahçesinden kovulan lilith, meleklerin başı olan ışık getiren lucifer'i baştan çıkarır ve onu tanrıya karşı ayaklanmaya ikna eder. bunun üzerine tanrı her ikisini de lanetler ve cehenneme sürer. burada lilith ve lucifer'in birleşmesi ile lilith tüm demonlara ve canavarlara hayat verir.

itü sözlükten alınmıştır.
En koyu beyaz

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Lilith
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2009, 12:00:45 »
Hmm bunu sık sık görüyorum, farklı anlatımları var. Birinde Lilith Adam'ı reddeder ancak Tanrı Lilith'i cezalandıracağını söylediğinde meleklerin uçuşundan daha önce Adam kendini Lilith'in önüne atar ve affedilmesini arzular. Aşkı koşulsuzdur, <bu aşamada hikaye tekrar ikiye ayrılıyor - iki devamı var>

1- Lilith kibrine devam eder ve bir erkek tarafından korunma fikrinden tiksinerek onu aşağılar Tanrı onu cezalandırır. Lilith tüm çektiği acılara rağmen tek bir göz yaşı dökmez ve Lucifer ona hayran kalır. (ancak bu Lilith'in artık bir insan olmadığına işarettir.)
2- Lilth bile kibrini yutar ve kötülüğün daha çok yeşermesine mani olan Adam Eve'ine (Havva) kavuşur.(yani Lilith=Eve bu versionda)

Tüm bunlar bir yana Eve her zaman iki yüzlüdür şeklinde bir var sayım var. Erkekleri kadınların habisliğinden korumak için orta çağda eşitliğin önünü iyice kapamak ve ceplerini doldurmak için klise tarafından uydurulmuş bir şey bu. (Nasıl erkek-kadın eşit olmazsa klise para kazanır bunu anlatmak bana güç geliyor ama vardı herhalde bir bildikleri) Eve Ying'se Lilith Yang. Ancak Tanrı bilimciler buna karşı çünki Tanrı her şeyi bir uyum içinde yaratmışsa Adam'da bir iyi/kötü barındırmak zorundadır, işte burada ilk günah devreye giriyor.

Hepsinin ortak noktası ise ilk kadın'ın ilk günahın sebebi olduğu yönünde.

malkavian

Ynt: Lilith
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2009, 12:08:01 »
(Nasıl erkek-kadın eşit olmazsa klise para kazanır bunu anlatmak bana güç geliyor ama vardı herhalde bir bildikleri)

Kadını erkeğe eşit göstermek tüm klise doktrinine terstir. Baba oğul ve kutsal ruh inancı buna en büyük zıtlıktır. İkincisi İsa nın öülümünden sonra klise İsa nın eşini ( hala tartışılır) ve annesini uzun yıllar aramıştır. Çünkü kadın erkeğe eşit deselerdi o yıllar baba oğul ve kutsal ruh diye kalıplaşmış olan sözleri darbe yiyecekti ve inancın ufacık bile şüpheye düşmesi klisenin gücünü azaltacaktı.
 

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Lilith
« Yanıtla #3 : 20 Kasım 2009, 23:48:31 »
Bu ablamız eski Mezopotamya yazıtlarında da varmış, ölüm tanrıçası olarak arz-ı endam etmiş. Şöyle bir şekilde bürünmüş:



Altındaki yazıda izlerden kanatların siyaha, vücudun kırmızıya (burada kırmızı için kan siyah için ölüm terimleri kullanılmış) boyandığı sonucunu çıkarttıkları söylenmiş. Baykuşların tüyleri de siyahmış.

Spoiler: Göster
20 centuries before Christ, Mesopotamians carved this clay plaque of the goddess Lilith. Paint traces show her body was red and her wings black, the colors of blood and death. The owls' feathers alternated red and black, and the lions' manes were black.
try again fail again fail better

Çevrimdışı Malkavian

  • *****
  • 2152
  • Rom: 57
  • I was lost in the pages of a book full of death..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Lilith
« Yanıtla #4 : 21 Kasım 2009, 09:32:09 »
Zaten Lilith'i oyun kitaplarına Vampire The Masquerade'e uyarlayanlar gerçek efsaneleri biraz çarpıtarak kendimize yeni efsane yarattık diyor. Habil ile Kabil bizim kültürümüzde de efsane olarak var bunları alıp Habel ve Caine e dönüştürmüşler ama yine de Lilith'in bir heykeli olduğu aklıma bile gelmezdi teşekkürler bilgi için Amras

Not: Baykuşlar koyu kırmızı ve siyah, aslanların kürkü ise siyahmış.