Kayıt Ol

Netheril İmparatorluğu

Çevrimdışı Ejderfelaketi

  • **
  • 359
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Netheril İmparatorluğu
« : 24 Şubat 2013, 15:41:19 »
Giriş
 4. nesilde sıkça karşılaştığım, Tilverton'u Zhentil Kalesi'ni harabeye çeviren bu gökten inme krallığı merak ettim. Merakımı gidermek için araştırdım ve sizin de merak edebileceğinizi düşünerek bu yazıyı hazırlıyorum. Romanlardan spoiler içermeyecek şekilde hazırlayacağım ve özellikle Kışgörmez Serisinde karşılaşacağımız bu ülke ve insanları hakkında üstünkörü bilgiler vereceğim.


Netheril İmparatorluğu veya son zamanlarda aldığı adıyla Gölge Krallığı (Empire of Shadow) Anauroch çölünün içinde bu ülkenin adıyla anılan Gölge Denizi'nin kıyısına kurulmuş ve önce doğuya sonra ise batıya doğru yayılmış ve etkinlik göstermiştir.

3. Nesil haritasında Anauroch Çölü(büyük kum denizi)


4. Nesil haritasında Netheril.



Netheril'in Tarihi

 Ülkenin tarihi -3000 DR'lere kadar inmektedir. Faerûn'un ilk devleti sayılabilecek bu ülke büyücüler oligarşisi tarafından yönetilmektedir.(Magocracy) -1471 DR'de inşa edilen başkenti Thultanthar Faerûn'da havada duran yegane şehirdir. İlk pantheon'a (tanrı grubuna) sahip olan bu ülkenin en büyük ilahı büyü tanrıçası Mystra'nın eski adı olan Mystryl'dir.  Bu uçan şehir ve halkı ile ilkel ve yabani Faerûn'dan ayrılmış teklonoji ve bilimde tüm dünyayı geçmiştir. Hatta güçlü bir büyücü olan kibirli Karsus kendisini Faerûn'da tanrı ilan etmiştir. Mystryl Karsus'un bu davranışına kızmış ve Büyü ağını (weave) kullanarak uçan şehrin büyüsünü yok etmiştir. Tarihe Karsus'un düşüşü olarak geçen bu olay -369 DR'de Netheril krallığını yıkmıştır. Ve o zamanlar çöl olmayan Anauroch ise bu düşüş ve büyük patlama ile üzerindeki bütün canlılar ile beraber yanıp kül olmuştur.



Tarih sahnesinden bir anla silinen bu tarihi kadim krallığın 1372 DR'de tekrar hayat bulabileceğine kim inanırdı. Evereskalı soylu bir elf olan büyücü Galaeron Nihmedu dünyanın kaderini değiştirecek bir şey keşfetti. Yılların unuttuğu bu ülke aslında yok olmamıştı. Düşüşten hemen önce Karsus büyüsü ile halkını ve şehrini(başkent Thultanthar) Gölge Düzlemine taşımıştı.(Kozmoloji'nin 3 ana bölümünden biri olan Negatif Enerji Bölümünde yer alan dış bir düzlemdir. Öbür iki bölüm. Ana Madde Düzlemi ve Tanrıların bulunduğu Astral Deniz'dir.) Bunu keşfeden elf büyücü yıllarını harcayarak sonunda perdede bir delik açtı -ki bu delik on üç yıl sonraki Büyüvebasınındaki felaketlerin bir sebebi olacaktı.- Ve uçan şehir Thultanthar ismini Gölge Şehri olarak değişmiş bir şekilde Faerûn'a geldi.(1 Çekiç 1372 DR)



Netheril'in Geri Dönüşü

Gelenlerin arasında Gölge Düzlemi varlıkları ile insanlar bulunuyordu. Bu gökten inme imparatorluk çok kısa bir zamanda Anauroch çölünü ve yaşayanlarını kontrol altına aldı. Medeniyetin unuttuğu bedevi Bedineler bu yeni krallığa katıldılar. Anauroch çölünün içinden geçen Kara Yol(Black Road) adlı ticaret yolu egemenliğ için Zhentil Kalesi ile savaştılar. Adlarını ise Çölün güneyinde yer alan Tilverton adlı bir şehre yaptıkları baskında duyurdular. On bin nufuslu şehrin üstüne ölüm gibi çökmüş ve çoğunun ilk defa gördüğü ırklarla donatılmış ordusuyla Tilverton'u harabeye çevirmiştir.

 1385 DR'de Yalanlar Prensi Cyric büyü tanrıçası Mystra'yı öldürmüş ve bu ölümle ağ çökmüştü. Ki bu Ağ Toril'le bir köprü kurmuş Gölge Düzlemini uzak tutuyordu. Ağ yok olduktan sonra Gölge Düzlemi Toril'in üstüne düşmüştür. Bundan sonra Gölge Düzlemine Gölgeçöküşü(Shadowfell) denmektedir.  

Büyüvebasında kökeni ağ olan büyüler çalışmaz hale gelmiş ve bazı tanrıların ölmesi ile rahipleri güçsüz ve umutsuz kalmıştır.(Mystra, Deneir vs.) Bu kaos ortamında gücünü Gölgeçöküşünden aldığı için büyüsünü kaybetmeyen Warlock ve Güçlü Netheril İmparatorluğu Zhentil Kalesini işgal etmiş ve harabeye çevirmiştir. Zhentil Kalesinde bulunan Bane'in kilisesi ise Aydeniz'i kıyısında olan ve bu işgal ordusundan uzakta olan Mulmaster'a taşınmıştır. Zhentarim ise Cyric'in adamları tarafından yönetilen ve bu yeni güçler altında eski gücünü koruyamayan bir yer altı örgütüne dönüşmüştür.

Warlock, Tiefling, Shade, Shadovar ne demektir?

Tiefling: Kökeni Dokuz Cehennem, Abyss, Narfell gibi alt düzlemlere dayanan kötü ruhlu insansılardır.(Humanoid/Fiend) Kötü eğilimlilerdir.  En belirgin özellikleri kafalarındaki boynuzlardır. Bunlar şeytan(demon) veya iblis(devil) olmadıklarından ölebilirler ve bir tanrıya tapabilirler. Örneğin Erttu gibi bir tanarri yenildiğinde ölmüyor ve sürgüne gidiyor fakat bu Tieflingler ölüyorlar ve Şeytani tanrıların yanına gidiyorlar. Zaten Toril'deki kaos ortamının yaratılmasında Toril'de görülen bu çift başlılıktır. Hem Toril tanrıları hem de Alt Düzlem tanrıları etkin haldedir.



Warlock: Gölgeçöküşü ile Toril'in birleşmesi sonucunda büyü gücü de çift başlılık göstermektedir. Büyü gücünün kökeni Toril olanlara Büyücü(Wizard) ya da Sihirbaz(Sorcerer) denirken, kökeni  Gölgeçöküşü olanlara ise Warlock(Türkçeye çevrilmedi.) denir. Kendine ait büyüleri olan bu sınıf ayrıca 4. nesil frp oyunlarında da çok popülerdir.



Shade(Gölge): Gölgeçöküşünün yerel halkının adıdır. Kısa boylu uzun kollu yürüyen ölü(undead) yaratıklardır. Hayalet Kral kitabında tasvir edilen yaratıklardır.

Shadovar: Sözlük anlamıyla Netheril'in başkenti Gölge Yerleşke sakini demektir. Shade, Netherilli insanlar tieflingler bu gruba girerler.Netherese ile eş anlamlıdır. Kullanım alanı ise farklıdır. Netheril'in yayılmasında kullandığı yer altı örgüte Shadovar denmektedir.


Kumarı sadece oynatanlar kazanır sadece oynatanlar