Kayıt Ol

Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything - 2014)

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything - 2014)
« : 15 Şubat 2015, 16:15:20 »
"Hayat ne kadar kötü görünse de, her zaman yapabileceğin ve başarılı olabileceğin bir şey vardır." -Stephen Hawking.

IMDb Puanı: 7.8

Eddie Redmayne. Eddie Redmayne. Eddie Redmayne diye başlamak istiyorum yazıma. 2014 yılının en iyi oyunculuğu nazarımda kendisine aittir. Çok zorlu bir rolü çok gerçekçi oynamayı başarmış. En İyi Erkek Oyuncu kategorisindeki tüm oyuncuları görmezden gelmeye başladım artık. Kesinlikle ödül açık ara Eddie Redmayne'nin hakkı.


Man of Wire adlı belgeseliyle 2009 yılında Oscar'a layık görülen yönetmen James Marsh'tan, dünyaca ünlü İngilliz bilimadamı Stephen Hawking'in hayatının bir kesitini anlatan film "The Theory of Everything".

Öncelikle çok sıcak bir film olduğunu söyleyebilirim. Hangi durumda olursak olalım, okumak, kendimizi geliştirmek ve dünyaya bir yarar sağlamak elimizde. Bunu filmi izlerken rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Stephen Hawking’in tedavisi mümkün olmayan bu hastalığı, izleyicilerde bir umut ışığı yakıyor ve film bittiğinde şikayet ettikleri hayatlarına daha bir şevkle sarılıyorlar. Bu bana da oldu ve eminim izleyen hemen herkes de yaşayacaktır bu duyguları. Film bu yönüyle güzel bir noktaya parmak basıyor, hayatımızı sevmemiz gerektiğine.

Hawking’in henüz hastalığı ortaya çıkmadan önce aşık olduğu ve ömrünün uzun bir zamanını geçirdiği Jane ile yaşadıkları, her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sözünü akla getiriyor. Jane’in sabrı ve Hawking’e duyduğu sevgi olmasaydı, Hawking için hayat çok daha zor olabilirdi. Doktorlar fişini çekmeyi teklif ettiklerinde dahi karşı çıkıp, yaşaması için elinden geleni yapması, Hawking’in şu an hala yaşıyor ve teorilerinin üzerinde çalışıyor olmasının en büyük sebebidir.

Öte yandan, böyle bir filmin Hawking henüz hayattayken çekilmiş olması da oldukça sevindirici. Kısaca ben çok sevdim filmi. Tek olumsuz yanı bazı sahnelerin geçiştirilmiş olması. Keşke süre biraz daha uzun tutulsaymış, o zaman daha iyi kotarılabilirmiş.

Filmin finali ise enfes. Hawking'in "Zaman" konusundaki teorilerine istinaden, finalde filmin geriye doğru sarılması, yönetmenin zamanda yolculuk yapılabildiğine inandığının bir kanıtı olsa gerek. Veya Hawking'e bir saygı duruşu. Harikaydı.

En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu başta olmak üzere, toplamda 5 dalda adaylığı bulunuyor bu yıl Oscar Ödülleri'nde. En İyi Film şansını çok düşük görüyorum, Felicity Jones da keza aynı şekilde. Güzelliğiyle göz doldurup, güzel bir performans sergilese de, daha güçlü rakipleri var. Mesela Gone Girl'deki rolüyle Rosamund Pike gibi... Fakat Eddie Redmayne o ödülü alacak. Almalı.

Son olarak, film adını Hawking'in hayatı boyunca çözmek için uğraştığı bir teoriden aldığını belirtmekte yarar var. Bildiğiniz üzere Hawking, evrendeki tüm her şeyi tek bir denklemle çözmeye çalışıyor: "Her Şeyin Teorisi".

Stephan Hawking'i sevenler ve biyografik film izlemekten de hoşlananlara önerilir.