Asimov ‘ u nasıl biliriz? Bi kere akla gelebilecek en önemli eserleri arasında Vakıf, İmparatorluk ve tabii ki Robot serileri gösterilebilir. Bunun yanında şaşılacak sayıda öykü kitabı ve makalesi olduğu da unutulmamalı... Örneğin Nightfall adlı öyküsü okuyacak herkesi derinden etkileyebilcek kadar vurucu, ama bir o kadar da basit olması sebebiyle unutulması zor bir eserdir. Ayrıca Asimov dan bihaberler için dahi hayli ilginç olan Ben, robot filmi onun aynı adlı ünlü hikayesinden uyarlanmıştır.
Kendisi American Humanist Association a onursal başkanlık yapmış, bünyesinde yazar, aktör, asker, bilimadamı gibi birçok meslek grubundan insanı barındıran bir dahiler topluluğu olan Mensa nın kurucu üyelerindendir. İçinde Dan Brown, Edwin Aldrin, Norman Schwarzkopf, Gene Roddenberry, Albert Einstein gibi ünlü isimlerin de dahil olduğu birçok kuruluşun önde gelen isimlerinden olan olan Asimov, Sigma Xi Bilimsel Araştırma Topluluğu, Phi Beta Kappa Topluluğu gibi ünlü yahudi derneklerinin de üyesidir.
O, psikotarih, kronoskop, birincil radyant,nöron kamçısı, pozitronik beyin (Star Trek in unutulmaz karakteri Data adlı android buradan esinlenilmiştir.) ve bunlara benzer daha bunun gibi birçok, hayatınız boyunca adını televizyonda duyamayacağınız, komşunuzda göremeyeceğiniz şeyin mucididir. Tabi eğer onun hayallerini gerçekleştirebilecek mühendislerin yahut bilimadamlarının devrinde yaşıyorsanız o başka...
Buluşlardan bahsetmişken birşeyi belirtmek isterim ki bence buluşları arasında en önemlisi tartışmasız olarak onlardır, karşınızda Üç Robot Yasası :
1- Bir robot herhangi bir sebepten dolayı insanoğluna zarar veremez yahut zarar görmesine seyirci kalamaz.
2- Birinci yasayla çelişmediği sürece her robot insaoğlunun emirlerine itaat etmek zorundadır.
3- İlk iki yasayı ihlal etmediği sürece hiçbir robot kendine zarar veremez yahut zarar görmeye seyirci kalamaz.
0- Bir robot herhangi bir sebepten dolayı insanlığa zarar veremez yahut zarar görmesine seyirci kalamaz.(umarım spoiler olmamıştır.)
Asimov'un robotlarının hayat felsefelerinin ne olursa olsun minimalist kalması ve aşırı tepkiler veremeyecek şekilde dizayn edilmiş olması, kendi deyimiyle, kumar oynayamaması, çoğu zaman eleştirilmiştir. Fakat bana kalırsa Kritik durumlarda bir insanın yardımına ihtiyaç duymak zorunda olmaları gayet gerekli bir önlemdir.
Eserlerini kasten Rusça okumak için üniversiteyi beklemiştim. Şimdi o zaman geldi. Bekle beni Asimov Usta!
Keşke beklemeseydin Han Solo. Zira kendisi Rusçayı hiç öğrenmemiş. Kitaplarının tamamı İngilizce işin gerçeği.