Ne zamandır bir şeyler yazmak istiyordum, biraz ısmarlamayla beraber ( Fırtınakıran'a selamlar ) bugüne kısmetmiş demek.
Tanım yaparak girmeyi düşünüyordum bu yoruma, biraz karşılaştırma içeren bir tanım olacaktı. Fakat şimdilik adam akıllı takip ettiğim ilk ve tek anime olduğu için, izlediğim en x anime demek biraz saçma olacak.
2 yıl önce başladım Naruto'yu izlemeye.Aslında daha öncesinde izlemeye başladım ama onu saymıyorum. Bir arkadaşımın beni oradaki karakterlerden birisine benzetmesiyle meraklanıp alakasız bir kaç bölüm indirmişliğim ve yine o yıllarda ( lise yılları ) fransızca yayın yapan bir kanalda öğle aralarında, hiç bir şey anlamadan izlemişliğim vardı. Fakat üniversitenin o can sıkıcı yıllarında bir atılımla girdim Naruto'ya ve daha da çıkamadım.
Müziklerinden bahsetmek istiyorum öncelikle. Müzikler bir yapıtın tadı tuzudur ya hani, Naruto'da ayrı bir yemek adeta. Müzikleriyle gaza gelip soda kapaklarına shiruken gözüyle bakmışlığım, Sadness and Sorrow dinleyip duygulanmışlıklarım var. Başka bir anime izlemediğim için karşılaştırma yapmayacağım fakat kuşkusuz, oldukça etkileyici müzikleri var.
Hikayesi de gayet güzel. Özünde köyün kahramanı olan bir veledin tüm köy tarafından dışlanması ve o çocuğun insanlar onu taksın diye adeta tırnaklarıyla taşı toprağı kazarak ilerlemesi (bkz: Neji vs Naruto) ve bu ilerleyişin anlık değil genel olarak tüm animeye yayılması gerçekten hoş. Shippuden'in son bölümlerine kadar (ki bilen bilir, Naruto oldukça olgunlaştı) pek "Naruto" seven bir insan değildim, yan karakterler çok daha fazla hoşuma gidiyor. Ana karakterin yanında yan karakterlerin de hikaye boyunca gelişmeleri, en az ana karakter kadar dolu olmaları, dizinin karakter konusunda da güzelliğini gösteriyor.
Karakter konusuna gelmişken şu karaktere değinmek istiyorum desem, hemen hemen tüm karakterleri sayarım sanırım. Konoha veletleri ( Rock Lee olsun, Shikamaru olsun, Neji olsun, Sai olsun hatta Konohamaru olsun), Konoha büyükleri ( First-Second-Third-Fourth Hokageler, Jiraiya, Kakashi, Asuma, Yamato vs.), Konoha düşmanları ( Orochimaru, Itachi, Pein) hatta başka köylerin karakterleri (Gaara) oldukça kaliteli ve hiç birisinde bir boşluk yok. Yani kötülerin hepsinin sağlam sebepleri ve amaçları var. İyilerin hiç birisinde Drizzt benzeri bir yüzeysel iyilik söz konusu değil. Hepsinin de geçmişleri, hikayeleri ve yaptıkları oldukça etkileyici. Jiraiya'nın halleri, Kakashi'nin ortamlara girişleri, Itachi'nin sözleri, Orochimaru'nun amacı, Pein'in acısı, Shikamaru'nun zekası, Third Hokage'nin babalığı, Rock Lee'nin azmi, Guy-sensei'nin takıntıları vs. Kısacası, konunun ilerleyişinin dışında karakterlerin ilerleyişini takip etmek de oldukça zevkli.
Duygusal anlamda da oldukça zengin bir seri Naruto. Çok geyik halleri izletip anıra anıra güldürebiliyor insanı fakat olmadık bir anda gösterilen bir flashback ya da yaşanan bir olay, izleyicinin gözlerini doldurabiliyor. Sadece pozitif bakmamak lazım tabi, çok gaza getirip de 2-3 bölüm sadece bakışmaları da izletebiliyor. O hoş değil.
Hoş değil demişken, Filler konusu var bir de. Shippuuden'de bu mevzuyu biraz aştılar, o bakıma olumlu konuşacağım. Naruto'da fillerlar can sıkıyordu, amaaaaan dedirtiyordu. Ama Shippuuden de genelde fillerlar eskisi gibi tamamen kopuk değil, seyirciyi yine bağlıyor ekrana.
Özetle, karakterleri gibi gittikçe olgunlaşan ve eğlendiren bir anime Naruto. İzleyin ve izletin, dattebayo!
Edit: Kakashi severlere, ekşi sözlükten alıntı yapıyorum;
"alemin kralı sensin kakashi
alemin kralı sensin kakashi
ne naruto ne sasuke ne de ibne itachi
ne naruto ne sasuke ne de ibne itachi"