Kitabı okudum ve bayağı etkilendiğimi itiraf etmeliyim. Ancak sonunda bir şeyi anlayamadım, okuyan arkadaşlara danışmak isterim.
Durum şudur ki;
Son kısımda gri pelerine bürünmüş uzun boylu bir adam geliyor. Bunun Lord Strahd olduğundan şüpheliyim. Ayrıca bir yardımcı olduğu daha akla yatkın bir durum. Anlamadığım bu adamın Azalin için mi Strahd için mi çalıştığı? Kitabın Barovia'dan çalındığını düşünürsek Strahd'a ait olması daha bir ihtimal...
O kişi Strahd olamaz. Çünkü Strahd Barovia'nın dışına çıkamıyor ve yanlış hatırlamıyorsam şu anda kitabın bulunduğu yer Barovia dışındaydı; hatta adı Mordent miydi neydi. Kitabın Barovia'dan çalındığını ve "sende bana ait bir şey var," demesi, üzerine de kitabı çalan adamın "kitabı çalıştığım lorddan aldım" tarzında lafları yardımcının -ki büyük olasılıkla bir vampir(sislerin vampirinde Strahd'ın köle vampir yapma meraklısı olduğunu da öğrenmiştik.)- Strahd'ın bir adamı olduğuna işaret ediyor bence. Yorumlamam bu kadar. Hadi kolay gelsin.
Kitaba gelecek olursak;
"Ben Strahd, bir vampirin anıları" isimli öncel kitabı kadar olmasa da güzel bir kitaptı Azalinle savaş. Azalin karakteri iyi olmuş zira yavaş yavaş Strahd'ın rakipsiz kalmasından sıkılmaya başlıyordum.
Olay değil de daha çok diyalog ve içsel tartışma şeklinde geçen bir kitaptı. Hatta kitabın son kısmı hariç aksiyon yok denebilirdi. Bu benim için bir sıkıntı olmasa da, okurun(benim) yer yer konumları değiştirecek olay görmek istenci kitabın 2 değil de 3 günde bitmesine sebep olabiliyor.
Kitabı almadan önceki yorumlarda Azalin karakterinden etkilenmiştim; bu yüzden Azalin'i okumak için sabırsızlanıyordum. Fakat beklediğim gibi çıkmadı Azalin. Ben daha bilge ve kontrollü birini beklerdim. Azalin ise kibirli ve egosunu tatmin etmek uğruna saçma sapan hareketler yapabilecek biri.
Kitabın bir diğer olumsuz noktası ise kolaya kaçmak. Özellikle büyü yardımıyla çok kaçılmış kolaya. Örneğin vampir karakterden korkan atı sakinleştirmek için sihirli muska. Görünmezken koku alınabilme tehlikesi varsa- kokuyu almayı engelleyecek muska. Duyma tehlikesi için de bir tane duymayı engelleyecek muska. İnsanların zihnini kontrol etmek zorken bir vampirinkini kontrol etmek imkansıza yakındır. E, öyleyse? Kişinin zihnini kontrol etmede kişiye yardımcı muska. Farklı dilleri anlayışlı kılabilecek muska. Kişinin gözünden görmeyi sağlayan muska vs.
Bunlar aklımda kalan ve iddiamı haklı çıkarmaya yetmeyecek örnekler. Bunları yazarken keşke gördüğüm daha keskin örnekleri not alsaydım diyorum; fakat kitabı okuyan biri de fark edecektir ki P.n. Elrod çok yapmış bunu.
Genel olarak olarak bakıldığında dediğim gibi güzel bir kitaptı Azalinle Savaş. Daha iyi de olabilirdi; ama olmadı. Buna da şükür diyorum ve sıradaki Ravenloft kitabına geçiyorum.