Serinin ilk kitabı olan
Kutsal Dedektiflik Bürosu'nu okumuş bulunmaktayım.
Kitap Zinciri etkinliği dahilinde , kitabı bana hediye etmiş olan
Bülent Bey'e
(periyodik neşriyat) bir kez daha teşekkür ediyorum buradan.
Kutsal Dedektiflik Bürosu bize ne anlatıyor ?
Richard MacDuff , Dirk Gently ve Profesör Reg'in yollarının kesiştiği bir noktada yaşanan olayları anlatıyor. Bilim-kurgu ve ucundan fantastiğin iç içe geçtiği bu hikayede , bir Douglas Adams klasiği olarak mizah kendisine epey bir yer ediniyor.
Kimsenin nasıl sıkıştığını anlamadığı bir kanepenin akıbetinden tutunda insan oğlunun varlığına kadar pek çok sırrı cevaplıyor. Douglas Adams'ın mizah anlayışı ise beni benden aldı , şöyle bir örnek :
"Sadece bir at," dedi Reg, "fakast, ee, senden istediğim şeyi yaptığın için teşekkür ederim." Üstünü başını silkti.
"Bir at," diye tekrarladı Richard.
"Evet," dedi Reg.
Richard odadan dışarıya çıktı ve merdivenlere baktı ve sonra tekrar içeriye geldi.
"Bir AT mı ?" diye sordu yeniden.
"Evet, öyle," dedi profesör. "Bekle-" Yeniden dişarıya çıkıp araştırmaya gitmeye davranan Richard'a doğru bir hareket yaptı -"Bırak öyle kalsın. Uzun sürmez." *(Let it be. It won't be long.)
Richard onu kuşkuyla süzdü. "Banyoda bir at var diyorsunuz ve bütün yapabildiğiniz burada durup Beatles şarkılarının adlarını söylemek, öyle mi ?"
Bunun dışında kitapta ki en renkli karakter , seriye de ismini vermiş olan Dirk Gently. Dirk Gently'nin Bütünsel Detektiflik Bürosu'nun sahibi olan , yaşlı insanların kedilerini bulmaya çalışırken Bahamalar'ı ziyaret eden , müşterisi bu durumu faturada görüp kızınca , müşterisinin kendisini üzdüğü için depresyona girme gerekçesiyle müşterisine alkol parasını fatura eden mükemmel bir karakter. Aynı zamanda kendisinin vampir olduğuna dair söylentilerde var ve geleceği gördüğü hakkında... Aynı zamanda Duran Duran'dan hoşlanmıyor.
Duvarda bir Duran Duran afişi vardı , Bunun üzerine birisi kalın kırmızı keçe kalemle, "Bunu lütfen indir" diye yazmıştı.
Bu yazının altına ilk yazıyı yazan kişi yeniden, "Bunu indirmen için ısrar ediyorum," diye yazmıştı.
Bunun altına ikinci yazıyı yazan kişi, "İndirmeyeceğim," diye yazmıştı.
Bunun altında- "Kovuldun."
Bunun altında- "İyi!"
Tartışma burada bitmiş gibi görünüyordu.
Ben çok fazla beğendim kitabı. Kurgusu , eğlencesi , mizahı , her şeyi dozunda ve güzeldi. İnanmaya programlanmış keşiş , insanın evrimine şahit olan derbeder robot , çatlat profesör , zeka küpü dedektif , Bach. Ölüp , ölemeyen yazılım şirketi sahibi. Tespitler , göndermeler. Çok keyif aldım.