Kayıt Ol

İntikal - Sencer Turunç

Çevrimdışı eregion

  • *
  • 12
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
İntikal - Sencer Turunç
« : 06 Mayıs 2016, 19:33:06 »
Öncelikle kitabın arkasında yer alan metin şu şekilde:

"Uzak bir gelecekte, bugün gelişmekte olan bir ülkenin tüm hatlarıyla çökmesinin ardından bir grup insanın ıslak bir cehennemde adım adım yok oluşa yürüyüşü…

İnsanlar itaat etmeme yeteneklerini kaybedip, kendi vahim sonlarına doğru yol aldıklarından habersizdirler. Tüm değer ve inançları terk eden iktidar sert bir kabuğa çekilip tükenişi ekonomik bir kazanca çevirmekte, dar bir sınıfın çıkarları kalabalık ve karmaşık bir insan kalabalığının üzerine karabasan gibi çökmektedir."

Açıkçası istek üzerine okudum ve oldukça kısa olması sebebiyle de bir fırtta bitirdim. (99 sayfa :)

100 de 100 yerli ve milli bir distopya denemesi...

Bir yol hikayesi denilebilir. Bir yolculuk ve onun ufak sapmaları var hikayede...

Gelecekte, 2050 küsür yılında geçiyor ve ekonomik rekabet gücünü iyiden iyiye yitirmiş bir ülkenin topraklarının siyasi olarak parçalanması ile ortaya çıkan enklav benzeri bir ekonomik altyapı üzerinde işleyen bir düzen ele alınıyor.

Kurgu ne kadar sağlamdır bilemiyorum; bu konuda akademik deneyimi olan birisi değilim; ancak hikayenin arka planında kaba taslak bir biçimde açıklanmaya çalışılmış. Hikaye genel olarak bulanık bir şekilde ilerliyor gibi. Sanki gözlüklerimi çıkarmışım da ortamı doğru düzgün göremeden ilerliyor gibiydim.

Ezici bir ekonomik düzende insanların kendi kendilerini tüketerek yaşaması söz konusu, nüfusun neredeyse tamamı aynı zamanda para gibi kullanılabilen konservelerle besleniyor. Konserveler de sanırım insanlardan yapılıyor.

Bu sömürü düzenini kırmak için başvurulan yöntem ise bir tür biyolojik sabotaj: Prionların dolaşıma sokulması ile bütün nüfusun ortadan kaldırılması.

Edebi yönü ile ilgili ise bir yorum yapmak istemiyorum.